Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vyhorená hviezda

.peter Bálik .časopis .hudba

Narodíš sa ako rocková hviezda a zomrieš ako rocková hviezda. Niekdajší spevák austrálskych INXS odišiel z tohto sveta pred pätnástimi rokmi.

Michael Hutchence sa narodil 22. januára 1960 v austrálskom Sydney do rodiny bohatého biznismena. Pôvodne chcel byť plavcom, no keď v jedenástich rokoch utrpel vážne poranenie ruky, musel sa s týmto športom rozlúčiť. Neskôr sa vrhol na knižky a písanie básní. Popri tomu si púšťal platne z bohatej kolekcie jeho mamy, ktorá počúvala všetko, od Elly Fitzgerald až po Beatles alebo Rolling Stones. Michael sa rýchlo naučil hrať na gitare. Svet ho dodnes vníma ako extrovertného speváka, no v mladosti jeho kamaráti a rodina na neho spomínajú ako na tichého chlapca, ktorý stál väčšinu bokom. V detstve si nenašiel stálych priateľov, pretože jeho rodina sa ustavične sťahovala. Nejaký čas žil v Hongkongu, potom v Los Angeles, až sa nakoniec s matkou usadil v Sydney. Keď sa konečne vrátil domov, vyhľadal dávneho kamaráta Andrewa Farrissa, s ktorým predtým hrával v skupine Doctor Dolphin. Tá sa medzičasom premenovala na The Farriss Brothers, keďže členmi kapely sa stali aj Andyho bratia Jon a Tim Farrissovci . Hutchence chcel byť pôvodne gitaristom, no keďže ich bolo v kapele viac ako dosť, zobral si do ruky mikrofón. Michael Hutchence objavil v sebe speváka.

.divoký muž
Kapela, ktorá  sa neskôr premenovala na INXS, si za pomerne krátky čas vydobyla slušné meno na austrálskej scéne, a to hlavne vďaka spevákovi, ktorý dokázal strhnúť publikum a na pódiu sa pohyboval voľne a slobodne ako dravec v prírode. Treba povedať, že INXS neboli spočiatku žiadnou extra skupinou, ale zlepšovali sa každým albumom. Koncom sedemdesiatych rokov sa zviezli na novej vlne, no postupne si vytvorili vlastný štýl, postavený na tvrdej rytmike a výrazných gitarových rifoch, vychádzajúcich z hudby 60. a 70. rokov s moderným zvukom. Po štyroch albumoch ich poznalo len austrálske publikum, no s piatou radovkou Listen Like Thieves (1985) sa im podarilo presadiť aj vo Veľkej Británii a v USA. Aj keď kapelu tvorilo šesť individualít, jej hlavnou postavou bol jednoznačne Michael Hutchcence. Bol prototypom dokonalej rockovej hviezdy. Mladý, príťažlivý, talentovaný a vždy obklopený tými najkrajšími ženami. No iba jeho najbližší vedeli, že veľká sláva si začína vyberať svoju daň. Spevák sa vždy rád odviazal, no v polovici 80. rokov to robil vo veľkom. Začal ešte viac piť, drogovať a v posteli ustavične experimentoval. Rád spával s viacerými ženami naraz, sex s jedinou frajerkou sa mu vraj zdal nudný. Do vydania albumu Kick (1987), z ktorého sa predalo vo svete rekordných deväť miliónov kusov, boli INXS jednou z najúspešnejších kapiel tejto planéty, no krátko po nasledujúcom turné spevák prekvapenej kapele oznámil, že má dosť roly rockovej hviezdy a že potrebuje na rok pauzu. Zahral si v dvoch filmoch, pričom rozmýšľal, že sa vykašle na hudbu a stane sa hercom, no boli to skôr slová zblúdenca, ktorý v podstate nevedel, čo ďalej. Od svojej domáckej kapely sa snažil odlíšiť aj bočným tanečným projektom Max Q čiže  hudbou, s ktorou by u INXS neuspel.
Nakoniec sa predsa do kapely vrátil a na desiate výročie spolu nahrali ďalší multiplatinový album X (1990), no aj ľudia mimo prostredia kapely si mohli všimnúť, že medzi ním a zvyškom skupiny sa vytvorila priepasť. Na pódiu sa tvárili ako bratia, no mimo neho sa takmer nestretávali. Situáciu v kapele ešte zhoršil incident, pri ktorom cyklista Hutchence narazil do taxíka, pričom taxikár vybehol z auta a sotil do neho.  Michael spadol a udrel si temeno hlavy. V nemocnici zistil, že  z veľkej časti stratil čuch a chuť. Predtým si vždy doprial výnimočné jedlo v tých najlepších reštauráciách sveta, a teraz v ústach necítil takmer nič. Zato cítil veľkú frustráciu, ktorú ešte zhoršilo nahrávanie ďalšieho albumu, pri ktorom sa pohádal postupne so všetkými členmi kapely a na jedného z nich dokonca vytiahol aj nôž. Album Full Moon, Dirty Hearts vyšiel v roku 1993 a prepadol, napriek tomu, že kapela do neho investovala strašne veľa energie.
V roku 1994 si myslel, že zlé časy sa definitívne skončili, keď sa zamiloval do bývalej britskej modelky Pauly Yates. V skutočnosti mu tento vzťah priniesol ďalšie problémy. Paula v tom čase prechádzala drsným rozvodom s Bobom Geldofom, s ktorým sa súdila pre starostlivosť o ich tri deti. Britský bulvár sa do ich vzťahu obul a vytvoril z neho senzáciu, podobnú nedávnemu tragickému príbehu Amy Winehouse. Keď pestúnka Pauliných detí objavila v skrini pornografické fotografie s nevšednými sexuálnymi polohami a k tomu pod posteľou ópium, bulvár to rozmazal na predných stranách novín. Na základe týchto okolností súd priklepol deti nie ich matke, ktorá v tom čase už mala vážny drogový problém,  ale otcovi.
Keď sa Michaelovi a Paule narodila dcéra Tiger Lilly, vyzeralo to, že sa spevák konečne usadil. Podľa jeho priateľov však Michael svoj predchádzajúci životný štýl úplne neopustil. V roku 1996 sa opäť spojil s bývalými parťákmi z INXS, s ktorými nahral nový album  Elegantly Wasted (1997), plánovaný ako comeback, ale vlažnosť nahrávky sklamala tak kritikov, ako aj poslucháčov.

.jedna k miliónu
Poslabší predaj nahrávky sa manažment kapely pokúsil podporiť sériou vystúpení. V novembri 1997 spevák priletel do rodnej Austrálie. Dňa 21. novembra mal s kapelou poslednú skúšku, potom sa stretol so svojím bratom, neskôr šiel na večeru s otcom. Vrátil sa na hotel, pretože očakával telefonát od Pauly, ktorá ho mala informovať o tom, či za ním priletí s deťmi na Vianoce. Telefón zazvonil, no Paula mu v slzách oznámila, že Geldof je proti a tým pádom sa na Vianoce neuvidia. Zaskočený Hutchence sa snažil dovolať Geldofovi, potom svojej manažérke, ktorej na záznamník oznámil, že je „so všetkým koniec“. Neskôr ho navštívili jeho dvaja starí známi, s ktorými pil a šnupal kokaín až do skorých ranných hodín.
Na druhý deň, 22. novembra, ho chyžná našla mŕtveho. Po týždni vyšetrovania polícia vyhlásila, že išlo o samovraždu, no blízkym to prišlo podozrivé. Michael mal svojich démonov, ale nikdy nehovoril o tom, že sa chystá zomrieť. Krátko na to sa začali v médiách objavovať správy, že príčinou smrti nebola samovražda, ale autosexuálne praktiky, ktoré sa Michaelovi vymkli spod kontroly. V deň smrti ho našli na zemi nahého, na rukách mal ešte stopy po vlastnom ejakuláte a na krku opasok, ktorým sa mal pôvodne uškrtiť. V skutočnosti vraj slúžil na to, aby sa počas masturbovania mohol priškrcovať. Tým sa zmenšoval objem kyslíku v mozgu a zároveň zvyšovala slasť z vyvrcholenia. Hranica medzi uvoľnením opasku, omotaného okolo krku a zadusením je podľa expertov taká tenká, že človek sa môže jednoducho udusiť. Takou smrťou zomrie vo Veľkej Británii ročne až dvesto ľudí. Keď sa po jeho smrti novinári zaujímali o jeho sexuálny život, Paula ho označila za divokého muža, ktorý bol v posteli schopný tých najbizarnejších vecí vrátane priväzovania, sebatrýznenia a sadomasochizmu. Je veľmi pravdepodobné, že takouto smrťou mohol zomrieť aj Michael Hutchence, napriek tomu, že austrálska polícia túto verziu nikdy nepotvrdila.
Ako by sa vyvíjal jeho život, to sa už nedozvieme. V posledných dvoch rokoch života pracoval na sólovom albume, ktorý nakoniec vyšiel v roku 1999. Jeho priateľka Paula Yates zomrela o rok neskôr na predávkovanie heroínom a Bob Geldof, ktorého Michael za svojho života nenávidel viac než kohokoľvek iného na svete, si adoptoval jeho dcéru. INXS sa rozhodli pokračovať aj bez neho, dokonca v talentovej šou našli nového speváka, no bez Michaela to už nebolo ono. A ani nemohlo byť. Šanca, že sa objaví nový rockový idol, bola jedna k miliónu. Keď nedávno vyšla správa, že sa skupina rozpadla, len málokto si to všimol.

Povedali o Michaelovi Hutchencovi:
Bono (úryvok z knihy U2 o U2): Sú chvíle, keď sa smiech zmení na chichotanie, keď balóniky na večierku začnú praskať, vy ste posledný človek, ktorý stojí na nohách a hovoríte si, že ste mali odísť už pred hodinou. Parkrát sa mi to stalo. Michaelovi sa to stávalo často. Niekoľkrát som sa ho pýtal, či je v poriadku. Spomínam si, že veľa hovoril o samovražde Kurta Cobaina. Hovoril mi, že keby mal možnosť spoznať, aké skvelé je byť v kapele a nebyť len slávnou tvárou, určite by sa mu to nestalo. Hovorí sa, že ľudia, ktorí si zoberú život, o tom rozmýšľajú a hovoria celé roky. Neviem, skoro si myslím, že tak zle zaobchádzal so svojím telom a dušou, že skôr podľahol okamžitému impulzu, aby ukončil tie hrôzy, ktoré prežíval. To je jediná vec, ktorá mi napadá. Dorážal na neho veľký čierny pes. Poznám človeka, ktorý s ním v ten večer hovoril cez telefón. Michael vraj bol veľmi rozrušený, plakal a hovoril, že je nešťastný. Nemyslím si, že to bola nešťastná náhoda. Rád by som si myslel, že áno. Cnie sa mi za ním. Najmä keď som v južnom Francúzsku, chýba mi jeho spoločnosť. Skvele by mu šlo starnutie, svojím „rošťáctvom” by ľuďom nedovolil, aby zapadli do vyjazdených koľají. Bol to veľmi okúzľujúci a hlboko citlivý človek, vždy sa zaujímal, či sú jeho priatelia v pohode. Keby som sa bol ja zaujímal o to, či je v pohode on... Pesničku Stuck in A Moment You Cant Get Out Of som napísal o Michaelovi, Vedel som, že keby Michael počkal ešte pol hodiny, dostal by sa z toho. V ten moment neveríte, že sa z toho dostanete. Myslíte si, že tá temnota, ktorá vás obklopuje, sa nikdy nepominie. Ale ona sa pominie.  

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite