Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

TED namiesto večerníčka

.rastislav Geschwandtner .časopis .školstvo

Na svete sa každoročne organizuje množstvo konferencií. Až donedávna však väčšinou za zatvorenými dvermi a pre obmedzený počet účastníkov. Dnes sa nám tieto dvere čiastočne otvárajú vďaka zaznamenávaniu vystúpení rečníkov a sprístupňovaniu videí na internete. Vzniká tak cenný nový zdroj, ktorý možno využiť vo vzdelávaní.

.myšlienky hodné šírenia
Priekopníkom v tejto oblasti sa stala netradičná konferencia TED – myšlienky hodné šírenia, ktorá sa stala celosvetovým fenoménom. Dvakrát ročne pozýva TED na svoje pódium výnimočných ľudí z rôznych oblastí života a milióny ľudí po celom svete so záujmom sledujú ich vystúpenia na internete. V čom spočíva príťažlivosť videí TED? Je to zrejme kombinácia zaujímavého obsahu a netradičnej formy. V krátkych, starostlivo pripravených, najviac 18-minútových vystúpeniach sa môžete dozvedieť napríklad o ubíjaní kreativity v školách, o indických dedinčankách, ktoré sa stali solárnymi inžinierkami, o lietajúcich robotoch, o školskom doučovaní v obchode s pirátskymi potrebami, o bezdrôtovom prenose elektrickej energie, o čudesnom živote v hlbinách oceánov, o zadržaní dychu na 17 minút, o budúcnosti miest či o úžasných vlastnostiach pavučinového vlákna. TED vychádza z jed-noduchej myšlienky – ľudské poznanie je navzájom poprepájané a inšpirácia môže prísť odkiaľkoľvek. Ukazuje sa, že pestrosť tém v kombinácii so zrozumiteľným a pútavým podaním podnecuje zvedavosť a prináša posun v myslení. Pozrite si večer namiesto správ video z TED-u a uvidíte svet v novom svetle. Videá sú v angličtine, ale vďaka dobrovoľným prekladateľom je už viac ako 600 z nich k dispozícii aj so slovenskými alebo českými titulkami.

.tED preniká aj do škôl
Čaro videí TED objavili už aj pedagógovia a začínajú ich využívať na školách ako zdroj inšpirácie pre svojich žiakov a ako výborný východiskový bod na diskusiu a pre následné projekty. Tento rok navyše pribudla aj novinka určená vyslovene pre školy – animované vzdelávacie videá TED-Ed. Ide o krátke (niekoľkominútové) výnimočné lekcie pedagógov z celého sveta ilustrované dobrovoľnými animátormi.

.tED už aj na Slovensku
V reakcii na nečakanú popularitu sa TED pred pár rokmi rozhodol prepožičať svoju značku a umožniť ľuďom kdekoľvek na svete usporiadať pre miestnu komunitu vlastnú konferenciu v rovnakom duchu s miestnymi rečníkmi. Tieto nezávislé, dobrovoľníkmi organizované neziskové podujatia nesú označenie TEDx. Na Slovensku ich už máme niekoľko. Popri TEDxBratislava, ktorá má už trojročnú tradíciu, vznikli tento rok aj TEDxKošice, TEDxNitra a najnovšie aj TEDxBanská Bystrica. Videá z nich sú voľne dostupné aj na internete. Podujatie TEDx je možné zorganizovať aj v rámci školy. Rečníkmi môže byť ktokoľvek – žiaci, učitelia, hostia. Vyskúšať si organizačné zručnosti prípadne prezentovať srdcu blízku tému, môže byť pre študentov cennou skúsenosťou s transformujúcim účinkom. Prvou lastovičkou na Sloven-sku bol školský TEDxBISB zorganizovaný v marci 2012 žiakmi Britskej medzinárodnej školy v Bratislave. V júni sa zasa uskutočnil TEDx na základnej škole v Sačurove. Kto bude ďalší?

Autor je iniciátor a člen organizačného tímu TEDxBratislava.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite