Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nezáujem

.róbert Csere .časopis .klub

Cítime sa ako v siedmom nebi, keď sa dotýkame komunikačných vecičiek Steva Jobsa, tohto syna sýrskeho otca. No to sýrske peklo na zemi sa nás akoby nedotýkalo, nech sa tá vojna komunikuje hocijako. Netankujú nás civilisti zabití vládnymi tankami. Nepočujeme krik zajatcov popravených hrdlorezmi rebelov. Neunášajú nás ani správy o nevinných obetiach sýrskych kriminálnych gangov. Pretože nie vždy sa za ne podarí rodine zaplatiť státisícové výkupné.

Taxa prepočítaná na eurá, peniaze nás pritom teraz dosť unášajú. Srdce nás nebolí ani pre zabíjanie mŕtvych. Ani ten nechutný trend medzi povstalcami, obchodovať s orgánmi nebožtíkov. Zatvárame oči aj pred neprehľadnými vecami okolo al-Káidy. Prečo sú vlastne v Sýrii našimi spojencami? A čo tam robí Hizballáh, keď sú z Libanonu? Asi hľadajú chemické zbrane. A al-Káida má o čo záujem? Nezáujem.
Odignorovali sme aj zabitie posledného kresťana z mesta väčšieho ako Bratislava. V Homse pred časom žila tretina sunnitov, tretina alavitov a tretina kresťanov. Tomu je koniec, tí posledne menovaní tam už nežijú. Tak ako osemdesiatročný Elias Mansour. On bol ten posledný v tejto bašte povstalcov. Odmietol opustiť svoj dom, kvôli postihnutému synovi, o ktorého sa staral. Iní utiekli, on odmietol.
Podľa antiochijského patriarchu Gregoriosa III. bolo už vyhnaných deväťdesiat percent všetkých sýrskych kresťanov. Pre násilnú konfiškáciu domov a atentáty na kresťanské obydlia. Koho to zaujíma? A načo si drať jazyk nadarmo rečami o tom, že veľká časť z nich hovorí jazykom Ježiša či Mojžiša. Aramejsky. Ako poslední na tomto svete. Hádam by ešte zabrala informácia, že sýrski Aramejci na futbalových majstrovstvách sveta neuznaných krajín a etnických menšín raz skončili na druhom mieste. Pred štyrmi rokmi v Laponsku, keď vo finále podľahli Padánii dva nula. Ale nejaký Ježiš a Aramejci, Ján Krstiteľ, Šavel, Pavel a Damašk, Elias Mansour a Homs? Nezáujem.

Autor je kreatívny riaditeľ časopisu .týždeň a amatérsky historik. V Damašku sa v moslimsko-aramejskom prostredí stal starokresťanom. Žije striedavo v Maďarsku a na Slovensku.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite