Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mama z Kalifornie

.peter Bálik .časopis .hudba

Mamas and Papas boli v druhej polovici 60. rokov jednou z mála amerických kapiel, ktoré mohli v popularite konkurovať The Beatles. Aj preto, že sa mohli spoľahnúť na veľkú spevácku osobnosť Mamy Cass Elliot.

Mama Cass sa narodila ako Ellen Naomi Cohen 1. septembra 1941 do rodiny Phillipa a Bees Cohenovcov, ale otec jej od malička hovoril Cass podľa trójskej princeznej Kassandry. Rodičia očakávali, že vyštuduje vysokú školu a bude sa venovať intelektuálnemu povolaniu, no Cass to ťahalo k divadlu. Od malička bola tučná, lámala stoličky, na ktoré si sadla, ale za to inteligentná a sebavedomá, pretože vedela, že so svojím šarmom dokáže baviť ľudí. Keď sa pridala ku komediálnemu divadlu, s ktorým precestovala celé USA, zistila, že vie aj spievať. A to výborne.

.mamy a tatkovia
Po návrate zo šnúry začala chodiť na newyorskú univerzitu, no nad štúdiom definitívne zvíťazil spev. Cass chodila rada do štvrte East Village, kde sa stretávali rôzni folkoví hudobníci, z ktorých mnohí sa neskôr stali veľkými hviezdami 60. rokov. Chvíľu spievala s pomerne úspešnou folkovou skupinou The Big 3. Neskôr sa zoznámil so spevákom Dennym Dohertym, ktorý ju dotiahol do partie okolo inej kapely The New Journeymen, kde okrem Dennyho pôsobili aj John a Michelle Phillipsovci. Medzi Cass a zvyškom kapely vzniklo silné priateľské puto a štvorica sa rozhodla, že vyrazí na veľkú dovolenku niekam ďaleko, kde bude len hrať aj spievať. Ale kam? Cass zobrala atlas, naslepo priložila prst k mape, ktorý pristál na Panenských ostrovoch. John ju do kapely pôvodne nechcel, vraj sa jej hlas nehodil k zvyšným trom, no na tropickej dovolenke prišlo k bizarnej udalosti. Cass padla na hlavu trúbka z lešenia, utrpela otras mozgu a dva týždne ju trápili silné bolesti hlavy. Keď sa vyliečila, zistila, že sa jej hlas posunul vyššie o tri tóny. A bola v skupine.
Spevácke kvarteto si najprv hovorilo Big Circle, no po návrate z dovolenky sa premenoval na Mamas and Papas. Meno odkazovalo na ženskú a mužskú úlohu v spoločnosti – John a Dean zháňali na ostrove jedlo a ženy ho pripravili doma v kuchyni a z Cass sa stala Mama Cass. Hneď prvý singel California Dreamin, ktorý vyšiel koncom roku 1965, zaznamenal veľký úspech. Po pesničke, ktorá sa stala hymnou hippie generácie 60. rokov, nasledovala ešte úspešnejšia skladba Monday, Monday a ďalšie veľké hity ako napríklad Creeque Alley s legendárnym refrénom, ktorý musel Cass bolieť, no nedávala to najavo: „Nikto z nás netučnie/až na Mamu Cass.“ Len za dva roky skupina dokázala vydať štyri radové albumy a čo sa týka vokálnej stránky, vedela sa vyrovnať aj The Beatles. Cass dokonca tvrdila, že chlapci z The Beatles sú výborní speváci, ale Mamas and Papas boli ešte lepší. John písal všetky piesne, no najmä ona bola stredom pozornosti. Veľká, hlučná, ukecaná, ale za to veľmi milá a pozorná. V Londýne v roku 1968 vyplnila predné stránky bulvárnych médií za hotelový incident. Keď mala skupina odletieť domov, zatkla ju na letisku polícia  a obvinila ju, že z hotelovej izby ukradla dva uteráky a kľúč. Toto obvinenie sa ukázalo ako neopodstatnené, no Mama strávila celú noc vo vyšetrovacej väzbe. Keď ju na druhý deň ráno pustili, poďakovala policajtom, že sa o ňu dobre postarali.
Bohužiaľ, kapelové „snívanie o Kalifornii“ trvalo príliš krátko. Keď skupina v roku 1968 nahrala štvrtý album, uvedomila si, že sa opakuje a rozpadla sa. Ale to nebol jediný dôvod predčasného konca. Medzi „mamkami a otcami“ to dlhší čas vrelo. Michelle prežila románik s Dennym, čo sa silno podpísalo na vzťahoch vnútri kapely. John a Michelle boli manželia a Cass bola do Dennyho zamilovaná. „Môžeš mať všetkých mužov na svete, tak prečo si si vybrala práve toho, koho chcem ja?!“ vyčítala Michelle.

.hviezda v Las Vegas
Cass bola prvá, ktorá sa sa vydala na sólovú dráhu, no tá nebola ani zďaleka tak úspešná. V americkej hitparáde síce zabodovala s prerábkou starého hitu Dream a Little Dream Of Me, no album štandardov vybraných z Veľkého amerického spevníka, fanúšikov príliš nezaujal. Keď v roku 1968 podpísala zmluvu na koncertovanie v Las Vegas, schudla rekordných 50 kilo. Drastická diéta sa však negatívne podpísala na jej speváckom výkone. Diváci, ktorí nevedeli, že spieva s vysokou horúčkou, boli rozčarovaní a kritici vo svojich recenziách krutí. Cass Eale tento neúspech brala s nadhľadom. Do mesta hracích automatov a zábavy sa vrátila o päť rokov neskôr a jej vystúpenia, ktoré boli mixom klasických piesní a komediálnych výstupov, mali úspech a boli beznádejne vypredané. Medzitým sa Mamas and Papas sa dali ešte raz dohromady a nahrali album People Like Us (1971). Len preto, aby sa vyhli súdnej žalobe, lebo svojej bývalej firme dlhovali ešte jeden album, no ich najväčší fanúšikovia cítili, že časy sa zmenili. Uvedomila si to aj Cass, ktorá v piesni Dont Call Me Mama Anymore dala najavo, že už nechce byť Mamou Cass. V posledných mesiacoch jej života dosiahla to, po čom túžila. Byť rešpektovanou speváčkou. V júli 1974 odspievala v Londýne dvanásť vypredaných koncertov. Dňa 28. júla ešte stihla zavolať Michelle z Mamas and Papas. Poobede povedala, že si ide trochu pospať a už sa nikdy nezobudila, Mama Cass Elliot zomrela v spánku vo veku 32 rokov.  Keď sa do bytu dostala polícia, našla vedľa jej postele nahryznutý chlebíček. Informáciu zneužil britský bulvár, ktorý napísal, že slávna Mama Cass sa zadusila chlebíčkom. Nebola to pravda, no tento mýtus sa s ňou tiahne dodnes. Hlavnou príčinou smrti bol pravdepodobe infarkt, speváčka sa roky trápila neúspešnými diétami, priberala a vzápätí chudla, čo sa podľa lekárov výrazne podpísalo na jej zdraví.
Mama Cass bola dvakrát vydatá, ale obe manželstvá skončili úplným krachom. V roku 1967 sa jej narodila dcéra Owen, no jej otca poznajú len najbližší priatelia. Nemala šťastie v láske, chlapi ju skôr využívali pre jej slávu a peniaze ako milovali, no jej priateľský a starostlivý duch lákal hudobníkov z Los Angeles k nej domov, kde sa konali nekonečné večierky pri kozube alebo ohni, kde kolovala gitara a kde boli tie najlepšie dobrôtky. U nej doma vzniklo trio CSN, chodil tam Lennon, McCartney, Joni Mitchell, Jerry Garcia, Eric Clapton, The Band, John Sebastian alebo Bob Dylan. Cass bola „mamou“ zlatej éry kalifonskej popmusic, keď hudba nemala žiadne limity.

Povedali o Mame Cass:
Michelle Phillips (Mamas nad Papas): „Ľudia si dodnes myslia, že medzi nami bola rivalita. Pravda je, že som chcela byť ako ona. Oslobodila ma. Zastavila Johna, ktorý ma chcel až príliš ovládať. Naučila ma toho veľa o feminizme a vždy ma povzbudzovala, keď som mala pochybnosti o sebe ako o speváčke. Keď som ju prvýkrát stretla, môj život sa zmenil z čiernobieleho filmu na farebný. To bola Cass. Veľká žena s ružovým angorským svetrom, bielymi poltopánkami a tými najväčšími slnečnými okuliarmi, aké si len vieš predstaviť.“
Anthony Kiedis (Red Ho Chili Peppers): „V mojom živote bolo obdobie, keď mi bolo naozaj zle a zvuk jej hlasu mi dal dôvod, aby som to nevzdal a bojoval ďalej.“
John Lennon: „Toho veľkého zajaca by som rád poznal!“ (po tom, čo si vypočul I Call Your Name, beatlesácku skladbu v podaní Mamas and Papas).
Beth Ditto (Gossip): „Keď som bola malá, už vtedy som vedela, že mám silný hlas. Pripadala som si ako Mama Cass.“
Owen Elliot: (dcéra Mamy Cass): „ Málokto vie, že moja mama bola veľkou fanúšičkou amerického futbalu. Sedela na svojej veľkej posteli vo svojej izbe a ustavične sa pozerala na malinký televízor, kde dávali futbal. Mama, prečo sa stále pozeráš na ten futbal? Čo sa ti na tom páči? Povedala mi, no veď sa len pozri na tie malé, pekné zadky (Smiech)!“
John Phillips (Mamas nad Papas): „Cass nemala so svojou nadváhou pred ľuďmi problém, ale cítila tlak okolia na to, aby schudla. Nikdy však nepovedala, že nepôjde na pódium preto, že Michelle je krásna a chudá a ona nie. Aj tým si získala mnohých fanúšikov. Jej srdce vypovedalo po 32 rokoch. Bolo to jedno veľké srdce.“
John Adler: (producent Mamas and Papas): „Keď so mnou začali nahrávať, mali za sebou asi 80 tripov na LSD. Boli špinaví a lepkaví, ale spievali ako anjeli.“
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite