Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Aj Slota bol väčší demokrat

.martin Hanus .jozef Majchrák .časopis .rozhovor

Hovorí, že z OĽaNo odišiel, pretože si ctí princípy 17. novembra a nenechá sa urážať. Opozícii chce pomôcť v tom, aby čo najrýchlejšie porazila Roberta Fica. Poslanec Alojz Hlina.

.prečo ste odišli od Igora Matoviča?
Nebolo to rozhodnutie z večera do rána, ten proces trval dlhšie. Ja som bol nastavený sa dohodnúť. Ale keď sa nedá, tak sa nedá.

.chvíľu to vyzeralo tak, že sa dá.
Niekedy to naozaj vyzeralo tak, že v niečom sa nechápeme, ale v mnohých veciach sa vieme zhodnúť.

.čo bol teda pravý dôvod vášho odchodu?
Ľudia, ktorí ma poznajú, vedia, že ak sa chcú so mnou rozísť, tak mi povedia to, čo mi povedal Igor Matovič.

.myslíte tú nadávku?
Áno.

.v politike sa povie všeličo, nie ste trochu precitlivený?
Vôbec nie. Tá vec však bola povedaná v takom kontexte, že každý chlap, ktorý má nejakú hrdosť, by mu buď rovno jednu vypálil, alebo by mu povedal, že sa s ním nebude ďalej baviť, kým sa mu neospravedlní. Tretia možnosť neexistuje.

.nešlo však len o nadávku. Dlhšie ste hovorili o tom, že hnutie OľaNO a nezávislé osobnosti by sa malo pretransformovať, inak možno odídete. To však Igor Matovič nikdy nesľuboval, do jeho projektu ste išli s tým, že ide o totálny neštandard.
Keď som vstupoval na kandidátku OľaNO, tak som hovoril, že celý tento projekt hodnotím ako rovnicu s mnohými neznámymi, ale vzhľadom na krátkosť času a predčasné voľby treba tú rovnicu riešiť za behu. Čiastočne sme v tomto procese pokračovali aj po voľbách, ale po čase sa, žiaľ, ten proces zastavil. Niektoré veci v OľaNO sú silne deficitné a časom sa to ukáže.

.čo je najviac deficitné?
Hnutie OľaNO je možno aj v Európe jedinou stranou, do ktorej sa nedá vstúpiť. To okrem porušenia ideálov 17. novembra možno porušuje aj zákon o politických stranách, ktorý hovorí, že do politickej strany sa má dať vstúpiť. Pre každý subjekt sú tiež dôležité procesy rozhodovania. Tie buď vytvárate v nejakom kolektíve, alebo je to silne autoritatívne spoločenstvo, v ktorom sa zavelí a ide.

.a takéto je podľa vás OĽaNO?
Po voľbách sme si na môj návrh definovali, ako sa bude rozhodovať v klube a za akých podmienok je možné žiadať o podporu na nejaké aktivity z prostriedkov za voľby. Rozhodovať o tom mala takzvaná K-8-čka, teda osem ľudí, ktorí získali vo voľbách najviac preferenčných hlasov. Toto všetko sa však týkalo len poslaneckého klubu. Z formálneho hľadiska je však klub oproti hnutiu nič. A hnutie fungovalo úplne inak.

.o všetkom rozhodoval Igor Matovič?
Pozrite sa, hnutie OľaNO má štyroch členov a prihláška do neho neexistuje.

.to znamená, že v hnutí, ktoré dostane za voľby niekoľko miliónov eur, budú o týchto peniazoch rozhodovať štyria členovia?
V tom nastavení to funguje.

.neboli hlavnou príčinou vášho odchodu tieto peniaze? V zákulisí sa hovorí, že ako kandidát, ktorý získal veľa preferenčných hlasov, ste si nárokovali právo rozhodovať o tom, ako sa bude narábať s peniazmi za voľby.
Keď chcete prekryť skutočné dôvody, tak je vždy najľahšie povedať, že išlo o peniaze. To je smrteľný argument, ktorý vždy zaberie. Mojím hlavným motívom však bolo to, že z úcty k 17. novembru sa nechcem podieľať na niečom, čo odporuje princípom Novembra. Preto ma aj mrzí, ako Igor Matovič zareagoval na môj odchod. Keď to komentoval ako búrku v šerbli a snažil sa to zľahčovať všelijakými poznámkami typu Lojzík sem, Lojzík tam. Mal jasný úmysel ponížiť ma a zľahčiť to, čo som urobil.

.sú v OľaNO ďalší ľudia, ktorí majú podobné názory ako vy?
Možno sa ukážu časom.

.vy ste chceli, aby sa OľaNO zmenilo na klasickú politickú stranu s členskou základňou a volenými orgánmi?
Nie. Mojou predstavou bol hybridný model fungovania. Že to teda nebude klasická politická strana, ale otvorený projekt. To znamená, že sa zabezpečí dolievanie čerstvej krvi a bude existovať aj nejaké tylové zabezpečenie. Ďalšou kľúčovou požiadavkou bolo, že sa do hnutia bude dať prihlásiť. Ja som vynaložil veľa energie aj peňazí na boj proti Slotovi, ale paradoxom je, že on mal demokratickejšie stanovy, ako má OľaNO.

.igor Matovič od začiatku hovoril, že jeho projekt má byť iný ako všetky politické strany. Vy síce hovoríte o hybride, ale z pohľadu Matoviča chcete pretvoriť OľaNO na klasickú politickú stranu. Nie je to tak, že ste vlastne spochybnili jeho základnú myšlienku, ktorá vám bola od začiatku známa?  
Ak mám byť s niečím spájaný, tak s tým musím byť komfortný. Chvalabohu, nie som odkázaný na to robiť niečo, čo nemusím, alebo nechcem.

.stále máme pocit, že nám zamlčujete niečo podstatné. Spolu s Matovičom ste išli v lete na tour po rómskych osadách. Keď ste vyrážali, boli ste jeden tím, a vrátili ste sa rozhádaní. Čo sa medzi vami stalo?
Preceňuje sa to. V názore na riešenie rómskej problematiky sme sa síce dostali do sporu, ale to neznamenalo, že veci nemôžu pokračovať ďalej. Ale je pravda, že niektoré ďalšie kroky ma prekvapili. To, čo sa teraz prezentuje ako takzvaná  rómska reforma, je autorský kolektív štyroch ľudí, a je to kontraproduktívne. Nikto nevymyslel koleso, len skompiloval veci, ktoré sú už dlho známe.

.nedotklo sa vás v skutočnosti to, že ste z toho vyšli ako porazený? Matovič s Pollákom predložili komplexný návrh, zatiaľ čo vy ste prišli len s takými bojovými heslami o zrušení dávok.
Toto je taká nevďačná téma, že si na nej každý politik vyláme zuby. Takže ťažko pri nej hovoriť o víťazoch a porazených. Keď som kritizoval niektoré veci v súvislosti s rómskou reformou, tak to bolo s vidinou toho, že dôležitý je výsledok, nie to, či si niekto pri nejakej téme zapichne svoju vlajku.

.zdá sa však, že aj Matovič s Pollákom idú po výsledku. Veď dohoda so Smerom je prvým predpokladom toho, aby mohol byť nejaký výsledok.
O rómskej téme by sa dalo rozprávať dlho. Tiež nechcem teraz za každú cenu kritizovať, pretože to je najľahšie. Ja som len namietal, že ak rómsku reformu pojmete ako ochrannú známku typu Coca Cola, tak to nebude fungovať.

. ste celkovo z Matoviča sklamaný?
Sklamaný som z tej jeho reakcie Lojzík sem, Lojzík tam. To je vec, ktorú by som neurobil.

.kto je vlastne Igor Matovič?
Nechcem nikomu nakladať. Moje základné poznanie v súvislosti s ním je potvrdením starej pravdy, že veci sú často iné, ako sa na začiatku javia.

.skúste konkrétne.
Sú dve veci, ktoré majú silný vplyv na osobnosť človeka. Peniaze a moc. Poznám veľa príbehov, ktoré to dokazujú. Keď vám aj kľučka hovorí dobrý deň, tak to musí nejako poznamenať každého. Otázka je len, ako veľmi.

.ako teda moc poznamenala Matoviča?
Pozorujte, vnímajte to, však to je vaša práca. Časom aj sami nájdete odpovede.

.čo je podľa vás motiváciou Igora Matoviča v politike?
To sa musíte opýtať jeho. Niektoré veci sú príliš čerstvé a živé a ja mám takú zásadu, že na niektoré veci treba nechať nejaký čas napadať prach a až potom ich vyhodnotiť. To som si hovoril aj v prípade odchodu niektorých ľudí z kandidátky OľaNO pred voľbami.

.na tú udalosť už napadlo niečo prachu. Keď odišlo tých takmer 40 ľudí na čele s Martinom Mojžišom, ktorí odmietli hru s detektorom lži, vy ste sa jasne postavili za Matoviča. Spätne to neľutujete?
Stále si myslím, že Martin Mojžiš urobil väčšiu chybu než ja.

.v čom?
Aj vtedy som mu povedal, že to prepálili.

.v čom?
Mohli to ustáť.

.ale nerozohral to celé Matovič preto, aby ich dostal z kandidátky? Mimochodom, dnes už o tom, že politici by mali ísť na detektor, vôbec nehovorí...
Iste, bola to absolútne marketingová hra. Minulé voľby boli o detektore. Neboli o ničom inom, o žiadnom programe, boli len o detektore. Zistilo sa, že netreba mať nič, ani bilbordy, žiadnu veľkú kampaň, stačí len ten detektor. Ale keby si Martin Mojžiš ako fyzik postavil alternatívy, čo tým všetkým sleduje Matovič, mohlo sa to skončiť inak. Preto sa mali tomu takticky prispôsobiť, a sčasti na tú hru pristúpiť vo svoj prospech. Mali povedať, v poriadku, pôjdeme na detektor, ale až vtedy, keď aj iní predsedovia strán.

.keďže ste vedeli, že je to čisto vyšpekulovaný ťah, prečo ste podporili Matoviča, ale nie ľudí, ktorých chcel politicky zlikvidovať?
Oni nemuseli byť zlikvidovaní. Peter Zajac s Vladimírom Palkom mohli pokojne povedať, že na detektor pôjdu, keď pôjdu ostatní.

.okrem toho, že by tým prijali pomerne primitívnu agendu za svoju, ani takticky by tým nezískali. Matovič by im na druhý deň povedal, že musia ísť príkladom spolu s ním, inak nemôžu zostať na kandidátke, lebo sú podozriví...
Nemali to skrátka postaviť na hranu. Mali zachovať marketingový rozmer detektora. Na to, aby sa rozkrylo, či mal Matovič najmä bočné úmysly, by sme prišli až vtedy, keby Zajac s Palkom povedali, že na detektor pôjdu až potom, čo ostatní lídri politických strán. Vtedy by Matovič musel priznať farbu, či mu ide iba o marketing, alebo aj o vyštvanie istých ľudí z kandidátky.

.to si naozaj myslíte, že Matovič, ktorý v kampaňovej ráži posielal na detektor takmer celú krajinu, by im pokojne povedal: chlapci v poriadku, pôjdem len ja?
Neviem, ukázalo by sa to.

.z toho, čo hovoríte, je však jasné, že vy ste už vtedy rozumeli charakteru jeho politiky, pre ktorý teraz odchádzate, ale zároveň ste ho podporovali.
Nie, ja som to bral pragmaticky. Niekto si vtedy mohol kúpiť 20 hodín reklamných spotov v Markíze a nijako mu to nepomohlo. S detektorom sa však urobila veľmi lacná a efektívna kampaň, pre Matoviča to bola jednoducho šanca, ktorú treba pevne držať v rukách. Všimnite si ten systém práce: aj rómsku reformu chceli pôvodne predstavovať každý týždeň, jednoducho aby boli každý týždeň v televízii. Napokon to tak nie je, zrejme im to Kaliňák zastavil. Matovič chcel jednoducho z detektora vytrieskať najviac, kvôli efektu dramatizácie by nešli na detektor všetci naraz, ale postupne. Marketingovo to bolo skvele premyslené. Aj preto si myslím, že jeho plán mali neskorší odídenci buď rozkývať, alebo ho nechať odkryť karty, či mu v skutočnosti naozaj nešlo len o ich vylúčenie z kandidátky.

.vy naozaj veríte, že Matovičovi nešlo o vyčistenie kandidátky od výrazných ľudí, na ktorých by po voľbách už nemal vplyv?  
Viete, veľa sme sa o tom bavili aj s manželkou, nakoľko je niečo zo strany Matoviča iba studený kalkul a nakoľko je to iba súhra náhod a politickej naivity.

.a čo si teda po všetkých skúsenostiach myslíte?
(Úsmev.)

.keď sa k tomu nechcete vyjadriť vy, aspoň prezraďte, čo si myslí manželka.
Tá si myslí, čo si myslí. Ešte to potrebuje trochu času. Ale to, ako komentoval môj odchod, to mu nenapadlo len tak. On rátal s tou otázkou a presne vedel, čo povie.

.čo chce podľa vás Matovič v politike dosiahnuť? Chce byť lídrom konzervatívcov, ktorý bude pôsobiť čoraz konštruktívnejšie, alebo chce byť permanentným divadelníkom, ktorý sa rád vidí v médiách?
Nedávno som bol na stretnutí, kde sa malo hovoriť o Robertovi Ficovi, ale ja som to pokazil s tým, že sa nechcem baviť o niekom, kto tu nie je. Naozaj sú mi takéto diskusie trochu proti srsti. Ale chápem aj svoju politickú zodpovednosť. Naša krajina si už dosť vytrpela pre ľudí, ktorí tu mali moc. Pri takýchto ľuďoch treba byť opatrný.

.táto opatrnosť však nie je vaša silná stránka. V 90. rokoch ste uverili Mečiarovi. Prečo vlastne?
Pozrite sa, to malo svoj kontext, bol som z prostredia, ktoré ma k tomu trochu predurčilo. Narodil som sa na hornej Orave, bol som kresťan katolík...

...a boli ste za samostatné Slovensko, s ktorým bol Mečiar spojený.
Presne tak. Moje vnútorné prežívanie, že vznikla samostatná republika, bolo absolútne. V tom mám dnes rovnaký názor, hoci už vidím, že na začiatku sme sa rozbehli zlým smerom.

.čo ste si mysleli, keď prišlo k únosu prezidentovho syna či zavraždeniu Remiáša?
Vtedy som bol strašne znechutený tým, čo sa dialo v Bratislave. Bojoval som za sedem ľudí v Luxorke, jednou z nich bola 87-ročná pani Terézie Neumüllerová. Luxorku predali deň pred účinnosťou zákona, podľa ktorého by sme sa stali spolumajiteľmi bytov. Nový kupec odpojil obyvateľom vodu, elektrinu, kúrenie. Ja som sa mohol presťahovať aspoň k svokrovcom. Ale pani Neumüllerová nemala kam ísť, posledné tri mesiace života vykonávala potrebu do igelitovej tašky, ktorú nosila dolu do smetiakov. Nikoho z vedenia mesta to nezaujímalo, pričom som sa domáhal riešenia aj u vtedajšieho primátora Kresánka. Áno, bol som mečiarovcom, lebo som bol proti Ďurkovskému a Kresánkovi. Vnímal som to cez túto prizmu: vy, ktorí ste nechali zomrieť pani Neumüllerovú v jej byte, mi tu budete niečo hovoriť o krajine? Ale v roku 1998 som už volil SDK.

.vy ste sa však aktivizovali v prospech Mečiara aj potom, keď ste protestovali proti zatknutiu Mečiara v Elektre.
To by som urobil aj dnes. Urobiť to na Zelený štvrtok, to bolo úplne zlé. Preto som vyvesil transparent: Nezatvárajte Mečiara, bude z toho občianska vojna.

.zlý odhad, žiadna nebola.
No nebola.

.prečo by ste to potom urobili aj dnes?
Lebo som to tak vnútorne cítil. Spoločnosť bola vyhrotená, stačil jeden mešuge, ktorý by to odpálil. To je rovnaké ako teraz pri rómskom probléme.

.ste polroka vo vysokej politike, aký máte z toho pocit?
Je to presne o tom, či prijmete studený kalkul, alebo ste idealistom a ste ochotný počúvať trebárs Števa Kuffu. Jeho slová sa zdajú ako z Marsu, ani ja s ním občas zásadne nesúhlasím. Ale som si istý, že ľudia ako on aj jeho slová do parlamentu patria. On to, čo hovorí, žije aj tomu verí. Môže to znieť nemoderne, šialene, ale ten rozmer úprimnosti je v parlamente nevídaný. Teraz naňho poslanec Číž vybehol ako besný, že vraj jeho vystúpenia sú preňho na psychiatriu. Tí, čo sú v politike dlhé roky, sú už takí cynickí, že Števa Kuffu nevydržia počúvať.   

.je niečo, čo vás v politike oproti očakávaniam prekvapilo?
Sú politici, ktorí v pléne či pred kamerami spolu strašne bojujú, a potom by si boli schopní spolu aj deti varovať. Toto by som nedokázal.

.sú medzi matadormi politici, ktorých si vážite?
(Ticho.) Sú. Ale prepáčte, na túto otázku nebudem odpovedať.

.azda nie Mečiar?
(Smiech.)

.prečo nechcete povedať pár mien?
Nechcem na niekoho zabudnúť.

.vykrúcate sa ešte viac než vyškolení politici...
Ja sa nechcem vykrúcať. Ale v tejto chvíli vám neodpoviem. Skúste inú otázku.

.čo chcete ešte robiť v politike?
Mám jedno heslo: chcem, aby najlepší vyhrávali a aby sa naši ľudia naučili bojovať za to, aby najlepší vyhrávali.

.ale na to nepotrebujete byť v parlamente.
To pomôže.

.ako?
Dôležité je, aby to ľudia pociťovali ako správne. Aby aj chlapec z Medzilaboriec, ktorý má „drive“, mohol vyhrať v spoločnosti, ktorá je spravodlivá. Ale u nás vyhrávajú tí, ktorí majú správne čísla v telefónnom zozname. Tí najlepší u nás strácajú nádej a degradujú dovnútra.

.to všetko sú pekné želania, ale ako to chcete politicky presadiť?
Chcem, aby ľudia nad tým uvažovali. Chcem ľuďom v Medzilaborciach hovoriť, že vytvoríme spoločnosť, v ktorej ich synovia a vnuci budú môcť uspieť. A nebudú sedieť doma v krčme a nadávať na celý svet. Nebudú to americké príbehy, ale aspoň nejaké predpoklady. Otázka je, či táto ponuka zaberie. Toto je odpoveď aj na otázku, ako poraziť Fica.

.stále nerozumieme: chcete to prednášať po Slovensku, písať blogy alebo si založiť ďalšiu stranu?
Niekto by povedal, že budem šaškovať. Pracujem s expresívnou formou, pre ktorú mnohí hovoria, že debil Hlina sa chce zviditeľniť.

.ale tejto výčitky sa nemôžete čudovať, keďže neponúkate politický program. Namieriť tank na Biľakov dom na výročie okupácie je zaiste mediálne skvelý nápad, ale na to nepotrebujete byť v parlamente, veď ste to robili aj predtým.
Chcem prispieť k protiváhe voči Ficovi, ktorého treba poraziť čo najrýchlejšie.

.ako?
Egovojna v opozícii sa musí skončiť. Keby na testosteróne svietili žiarovky, v parlamente nemusíte mať elektrinu. Lenže treba nájsť toho najlepšieho. V USA tomu hovoria: vyzerá ako prezident, hovorí ako prezident.

.je pre vás v opozícii niekto, kto spĺňa toto kritérium?
To je kľúčový problém. Pred nami je proces akceptácie, keď jeden jeleň musí uznať, že ten druhý je silnejší. Tento proces však nemôže trvať pridlho, inak Fica  neporazíme.

.vašu budúcnosť vidíte v hľadaní jeleňa?
Svojím dielom chcem k tomu prispieť.

.rodí sa taký niekto?
Bodajby. Máme ešte luxus jedného roka, aby sa našiel.

.kto je zatiaľ najväčší jeleň?
Schopnosť jeleňa nie je v tom, či má najviac kíl a najväčšie parožie, môže byť majstrom úskoku a komunikácie, schopnosti namotivovať...

...a teda?
Ten jeleň sa prosto musí zjaviť.

Alojz Hlina/
Narodil sa v roku 1970 v Liptovskom Mikuláši a vyrastal na Orave. Študoval na Vysokej škole poľnohospodárskej v Nitre. Po novembri 1989 bol manažérom Vysokoškolskej únie Slovenska, neskôr začal podnikať. Dnes vlastní reštaurácie v Bratislave, v Stupave a v Žiline. Verejne známym sa stal najmä vďaka svojim občianskym aktivitám proti predsedovi SNS Jánovi Slotovi. Vo voľbách v roku 2012 kandidoval na kandidátke hnutia Obyčajní ľudia a Nezávislé osobnosti a bol zvolený do parlamentu. Po sporoch s Igorom Matovičom z Poslaneckého klubu OľaNO vystúpil a stal sa nezávislým poslancom. Je ženatý a má dve deti. Žije v Bratislave.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite