Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Hurikán Sandy
Rozsiahle časti Karibiku a východného pobrežia Severnej Ameriky spustošil tropický cyklón Sandy. Za obeť mu padlo 162 ľudí. Najvyššie straty na životoch (90 osôb, z čoho tretina zomrela v New Yorku) utrpeli Spojené štáty. Ďalších 22 osôb je nezvestných. Hurikán spôsobil podľa prvých odhadov škody vo výške 20 miliárd dolárov. Keď sa však zarátajú aj straty z prerušenej ekonomickej aktivity, mohlo by ísť až o 50 miliárd dolárov.
Hurikán Sandy sa utvoril v Karibskom mori, aby sa vzápätí prehnal Jamajkou, kde sa 70 percent domácností ocitlo bez elektrického prúdu. Hurikán následne zasiahol východ Kuby (viac na strane 68 v článku Yoani Sánchezovej) a štát Haiti. Práve Haiti malo druhý najvyšší počet strát na životoch (54 osôb). Krajina sa ešte stále zotavuje zo zemetrasenia v roku 2010. Navyše tam zúri cholera. Až 200-tisíc Haiťanov prišlo o strechu nad hlavou. Na Kube zahynulo 11 osôb, väčšinou ľudia, ktorí uviazli pod troskami zničených domov.
Hurikán neskôr postupoval na sever cez Bahamy a popri východnom pobreží USA. Zasiahnutých bolo asi 20 amerických štátov. V New Yorku boli vyľudnené ulice a  zatopené metro, vypadol elektrický prúd aj mobilné siete. Na dva dni zatvorila svoje brány aj newyorská burza. Polovica Manhattanu bola v tme ešte v čase našej uzávierky. Ľudia museli začať chodiť pešo do práce. V štvrti Queens vypukol požiar, ktorému padla za obeť viac ako stovka domov. Experti sa obávajú premnoženia potkanov, ktorých z podzemných priestorov New Yorku vytlačila do ulíc voda. Školy či úrady boli zatvorené aj v ďalších mestách na severovýchode Spojených štátov. Zrušili sa aj mnohé halloweenske oslavy.  
Komentátori zatiaľ špekulujú, aký vplyv bude mať hurikán Sandy na finišujúcu kampaň pred prezidentskými voľbami. Štyri pätiny Američanov hodnotia krízový manažment Baracka Obamu pozitívne. Prezident navštívil postihnuté oblasti a dal si záležať, aby prírodnú katastrofu využil ako zdatný manažér a starostlivý politik. Bezprostrednou výhodou je, že na rozdiel od Romneyho je ustavične v médiách. Republikánsky kandidát Mitt Romney prerušil svoju kampaň. Podľa niektorých médií to pravdepodobne spôsobí jeho prehru, iné médiá a aj volebný expert Carl Rove tvrdia, že Romney má jemne navrch. Uvidíme v stredu ráno.
.lk

Eurozpočet

Kancelárka Angela Merkelová rieši vážny európsky spor, tentoraz nejde o eurozónu, ale o rozpočet EÚ na roky 2014 až 2020. Dva štáty, ktoré nemajú euro, Británia a Švédsko žiadajú v rozpočte škrty, aktívne je najmä Švédsko, ktoré chce rozpočet znížiť až o 150 miliárd eur. Cyprus, ktorý navrhol škrty „iba“ vo výške 50 miliárd Švédi vysmiali ako spiatočnícky.
.jd

Nevinný

Gréckeho novinára Costasa Vaxevanisa, ktorý zverejnil zoznam gréckych občanov vlastniacich kontá vo švajčiarskych bankách, súd zbavil obvinení z narušenia súkromia. Na Vaxevanisovom zozname boli prominenti vrátane jedného ministra. Vláda údajne o týchto  ľuďoch už dávno vedela, vôbec však neprešetrovala možnosť, že ich financie majú pôvod v daňových únikoch.
.mg    
    
Pakt

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu je vzhľadom na napätie na Blízkom východe a Arabskú jar prekvapivo úspešný nielen v zahraničnej, ale aj domácej politike. V januári čakajú Izrael voľby, Netanjahu pravdepodobne potvrdí svoje postvenie a zostane premiérom. Svoju pozíciu pred voľbami ešte posilnil a jeho strana Likud uzavrela pakt s nacionalistickou stranou Yisrael Beitenu.  
.jd

Zmena ústavy

Premiér Viktor Orbán zmenil nedávno prijatú maďarskú ústavu. Zmena sa týka volebného práva, ktoré bude po novom regulované povinnosťou registrovať sa pred voľbami. Volič, ktorý nebude registrovaný, nebude mať právo voliť. Tento americký model volebného práva by mal podľa očakávaní posilniť vládny Fidesz a oslabiť strany, ktoré volí najmä nestála mládež.
.jd

Vraždia

Sýrski protivládni rebeli podľa videa, ktoré bolo zverejnené minulý týždeň, krutým spôsobom vraždia svojich zajatcov. Prax okamžite kritizovalo niekoľko ľudskoprávnych organizácií. Protivládnu vojnu, ktorá vraj vôbec nie je občianska, kritizoval na návšteve v Európe aj sýrsky ortodoxný patriarcha Antiochie Gregorios III. Laham.  Časť opozičných vodcov tvrdí, že za zhoršenie situácie a presadzovanie sa militantne násilných jednotiek môže váhajúci Západ.
.jd

David Cameron/
Britský premiér má veľký problém. Časť konzervatívnych poslancov podporila návrh labouristov, ktorí žiadajú, aby bol znížený príspevok Londýna do rozpočtu EÚ. Cameron pôvodne žiadal, aby sa rozpočet EÚ zvýšil iba o infláciu, teraz by mal presadzovať aktívne zníženie.

Viktor Janukovyč/
Strana úradujúceho ukrajinského prezidenta vyhrala parlamentné voľby. V čase našej uzávierky neboli ešte kompletné výsledky, ale dá sa predpokladať, že s podporou nezávislých poslancov zostane naďalej pri moci. Úspešná bola aj strana boxera Vitalija Klička.

Petr Nečas/
Český premiér má za sebou ťažký týždeň. Po prehratých regionálnych voľbách čelil mediálnemu tlaku, kritike prezidenta aj rebelom medzi poslancami, pričom vláda stratila väčšinu. Pred víkendovým snemom však získal podporu 10 regiónov a zdalo sa, že chce mandát na hlbšiu očistu ODS. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite