Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Reštrikcia je v tomto prípade dobrá

.jozef Majchrák .časopis .týždeň doma

Rozhovor s lekárom psychiatrického oddelenia Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici Michalom Patarákom o liečbe patologického hráčstva a o rozdieloch medzi mužmi a ženami.

.ako dlho sa venujete liečbe gemblingu?
Zaoberal som sa pôvodne patologickým hráčstvom, postupne som rozšíril svoj záujem o závislosť od mobilov či nakupovania. Od roku 1994, keď sme s liečbou  gemblingu začali, sme sme mali na tento účel do pätnásť lôžok. Bolo to plne využité, pacienti čakali niekedy pol roka. No v júli 2011 to v rámci redukcie zdravotníckej starostlivosti zrušili. Mrzelo ma, že o tom nebola nijaká odborná diskusia. Boli sme prví na Slovensku, vzniklo to u nás vďaka primárovi Ludvíkovi Nábělkovi, ktorý na protest proti rušeniu oddelenia odišiel na dôchodok.

.čo hovoríte na aktuálne úsilie liberalizovať legislatívu, aby obce nemohli len tak rozhodnúť o rušení hracích automatov?
Nesúhlasím s tým. My lekári sme uvítali, že za Radičovej vlády dostali mestá a obce možnosť hracie automaty zakázať. Slovami primára Nábělka, v prípade patologického hráčstva je každá reštrikcia dobrá.

.akú odbornú prípravu majú psychiatri na liečbu patologického hráčstva?
Na Slovensku to bola a stále do veľkej miery je neprebádaná pôda. Ja som získaval skúsenosti priamo na oddelení. Pri štúdiu medicíny som o diagnóze F 63 netušil.

.budú pribúdať možnost gamblingu, aj internetového. Je na to psychiatria pripravená?
Psychiatria na Slovensku zápasí o holú existenciu, má úplne iné problémy ako patologické hráčstvo. Profesor Novotný ako jediný garant odboru tento rok zomrel, čím  sú ohrozené vedecké smery, PhD štúdium. V Česku majú pätnásť profesorov.

.učia sa dnešní študenti psychiatrie o patologickom hráčstve?
Učebnica z roku 1998, z ktorej som sa učil, neuvádza nič.  Dnešná príručka už má pár strán o návykových poruchách a iba sedemnásť riadkov o patologickom hráčstve. Bežný psychiater nevie tieto veci liečiť, dokonca je v odborných kruhoch tendencia to marginalizovať, brať to ako poruchu osobnosti. A pritom ide o záchranu ľudí, ktorí majú často  samovražedné sklony, alebo sa im vyhrážajú tí, čo im požičali obrovské sumy. Nedávno prišiel za mnou pán z Košíc, ktorý prepadol hráčstvu a dlhoval 600-tisíc eur. Hráčstvo generuje iné problémy, niekedy sa rozvinie depresia. Taký človek, ak sa dostane k peniazom, vykryje iba tie dlhy, ktoré sú životne dôležité, napríklad ak sa veriteľ s pištoľou vyhráža jemu alebo jeho blízkym, ostatné dá na ďalšie hranie. To je ten démon.
 
.v krčmách sa hrávalo o peniaze aj v minulosti...
Zhodou okolností som práve dočítal Dostojevského román Hráč z roku 1866. Fascinovalo ma, aké je to podobné dnešku. Aj vtedy sa ľudia vešali, boli za dlžoby vo väzení.
 
.ako triedite hráčstvo?
Ja hovorím o strategickom a nestrategickom hráčstve. Pri tom prvom musíte mať vedomosti, napríklad o športe. Výstup z hry je do istej miery závislý od schopností. Zatiaľ čo pri hracích automatoch je výsledok čisto náhodný. Mal som neplnoletého hráča, odborníka na futbal, ktorý ešte nemal žiadne dlhy. Vyhral milión korún, čo na žiadosť rodičov rozdelil medzi troch súrodencov. A prišiel sa liečiť, lebo si sám uvedomil svoju závislosť. To bol ojedinelý prípad. Po strategickom hráčstve siahajú väčšinou mladí ľudia a muži. Naopak, po nestrategickom starší ľudia a ženy.

.čím sa líši ženské hráčstvo od mužského?
Muži v tom často hľadajú systém, má to podobu až vedeckého bádania. Videl som husto popísané poznámkové bloky hráčov. U žien ide obvykle o zaháňanie nudy, samoty, úzkosti.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite