Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Keď východniar fandí Slovanu

.marcel Forgáč .časopis .téma

To, čo sa odohráva na ľade aj v hľadisku, je potrava pre najfajnovejších hokejových gurmánov. A tak vždy na konci zápasu aj popradský slovanista hrdo vstáva, tlieska a teší sa, že je belasý.

Vyrastal som v Poprade, len pár minút chôdze od hokejového štadióna – vždy poznajúc svoj tím, trénera a pripravený fundovane debatovať o zložení útočných pätíc. Aj koniec letných prázdnin mal radostnú hokejovú príchuť Tatranského pohára a definitívne znamenal výmenu futbalovej lopty za hokejky a loptičku.  Popradu som zanietene drukoval mnoho sezón v národnej aj federálnej lige, respektíve v samostatnej extralige proti ktorémukoľvek súperovi.
Špeciálnu príchuť malo vždy východniarske derby s Košicami. Ale naozajstná elektrizujúca atmosféra na pokraji šialenstva – to boli zápasy proti bratislavskému Slovanu. Kto nezažil, tomu to takmer nemožno opísať. To, že raz budem mať nielen svoje obľúbené miesto na belasom štadióne, ale že budem s dlaňami vytlieskanými dočervena a vykričanými hlasivkami fandiť Slovanu Bratislava, by mi ani vo sne nenapadlo.
V Bratislave žijem takmer pätnásť rokov a na extralige som bol naozaj mnohokrát, ale priľnúť ku klubu, ktorý má svoje miesto v kategórii rivalov, sa mi nedarilo. Minimálne nie na úrovni fanúšika – srdciara. A to napriek osobnému priateľstvu s ľuďmi zo štruktúr klubu, známostiam s jednotlivými hráčmi, aj faktu, že popradskí spolurodáci zanechali v Slovane veľa dojmov a kus dobre odvedenej práce. Napríklad susedia zo sídliska – Rataj, Pavličko, alebo svojho času superkanonier Martin Kuľha či Dávid Skokan. Nie.
Potom vypukol v Poprade hokejový amok. Po mnohých pochybnostiach a nedôvere vstúpil do KHL klub HC Lev. Úvod sezóny sa odohral v mrákotach jaroslavľskej tragédie, ale neskôr si fajnšmekerský popradský fanúšik prišiel na svoje. Rýchlosť, presnosť, nasadenie, hviezdy zvučných mien – skrátka, hokej svetovej úrovne, taký odlišný od šedivých extraligových zápasov, kde neviete, ako bude váš tím hrať. V KHL sa hralo vždy rovnako – naplno. Vždy „plný dom“ a neuveriteľná atmosféra. Okolie popradského štadióna začali v deň zápasu bežne zapĺňat autá s poznávacimi značkami KE, SN, MT, ZA, alebo LM.
Keď sa do tejto elitnej ligy dostal Slovan Bratislava, vedel som, že to je hokej, na ktorý chcem a budem chodiť. To, že sa podarilo do kádra získať v podstate jadro úspešnej reprezentácie z tohtoročných MS, je čerešnička na torte a pre mnohých mimobratislavských fanúšikov bonus v podobe už vybudovaného vzťahu k tímu – bez ohľadu na klubovú príslušnosť. Pretože Slovan je mojou optikou a v danej konštelácii predovšetkým slovenským, až potom bratislavským klubom.
Keď kráčam do Slovnaft Arény, nemám chuť na debaty o tom, koľko hala stála a čo by bolo, keby nebolo. Nezaujímajú ma konšpiračné teórie o hrách ruských oligarchov a finančných machináciach. Prepáčte. Popravde, sú mi ukradnuté, lebo to, čo sa odohráva na ľade a v hľadisku, je potrava pre najfajnovejších hokejových gurmánov. A tak s vždy vypredaným hľadiskom na konci zápasu aj popradský Slovanista hrdo vstáva, tlieska a teší sa, že je „belasý“. Úprimne.

Autor je moderátor Fun Rádia
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite