Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prečo nezakazovať nedeľný predaj

.lukáš Krivošík .časopis .téma

Zákonom natvrdo zakázať nedeľný predaj nerieši žiadny spoločenský problém. Ako každá arbitrárna regulácia akurát len vytvorí nové problémy.

Nejde o to, aby obchody nevyhnutne zostali otvorené aj v nedeľu. Ide o to, aby štát nezvyšoval ďalej množstvo svojich zásahov do zmluvných vzťahov medzi predajcom, jeho zamestnancami a kupujúcimi. Ak nebude po nedeľnom nakupovaní dopyt, obchodníci mu nebudú vychádzať v ústrety a svoje obchody zatvoria.

Obhajcovia zákazu nedeľného predaja dôvodia, že chcú umožniť predavačkám, aby boli doma s rodinami. A čo keď nejaká päťdesiatročná predavačka s odrastenými deťmi radšej bude robiť v nedeľu s príplatkom a voľno si vyberie v iný deň týždňa? Je ľahké štylizovať sa do polohy hovorcu za určitú skupinu ľudí a ignorovať pritom, že členovia tej skupiny môžu mať v dotyčnej veci rozdielne záujmy. Prípadne, čo trebárs majiteľ malého obchodíka, ktorý v ňom zároveň aj sám predáva a ktorého nedeľný príjem robí rozdiel medzi prežitím predajne a bankrotom? Budeme ho pokutovať, ak sa náhodou rozhodne, že chce v nedeľu pracovať?  

Zákaz nedeľného predaja je komplikáciou aj pre ľudí, ktorí v tento deň voľno majú a s rodinou by chceli tráviť čas aj inak, než len sedieť doma a hrať človeče. Ak chcem ísť s rodinou počas môjho voľného víkendu napríklad do múzea, tak niekto iný (predavačka lístkov, sprievodca, predavačka suvenírov) musí v rovnaký deň nastúpiť do práce. Namietate, že chcete zatvoriť len supermarkety, ale múzeá či iné prevádzky zostanú podľa vášho návrhu otvorené? Tak to je ďalší problém snáh o zákaz nedeľného predaja: Prečo predavačky majú mať automatické právo na voľnú nedeľu, ale už nie trebárs zamestnanci múzeí alebo robotníci v priemysle na 24-hodinových prevádzkach?

Náboženské prikázanie o svätení nedele netreba zľahčovať. Lenže, ak je toto motivácia snáh o zákaz nedeľného predaja, tak treba mať na pamäti, že zatvorenie obchodov ešte neznamená, že ľudia miesto toho pôjdu do kostola. A ruku na srdce, chceli by úprimní veriaci, aby do kostola ostatní zavítali len preto, že všetky alternatívne spôsoby trávenia času im štát zakázal zákonom? Lepším riešením, ako plošný zákaz, by bola výhrada vo svedomí pre zamestnancov, ktorí v nedeľu nechcú z náboženských dôvodov pracovať.

Ak prejde zákaz nedeľného predaja, nebude trvať dlho a objavia sa snahy zatvoriť obchody aj cez týždeň, napríklad po šiestej hodine večer. Pritom obchodovanie zvyšuje blahobyt oboch strán – predávajúceho i kupujúceho. Slovensko nie je také bohaté, aby sme si mohli dovoliť zbytočne obmedzovať možnosti pre obchod.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite