Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Folklór mimo pódia

.matúš Zajac .časopis .týždeň doma

Dianie v zákulisí človeka vždy láka. Čo sa tam deje? Ako vyzerajú tí, čo sú na pódiu, predtým, ako naň vystúpia? A ako to je, keď vystupujú viaceré folklórne súbory z východnej Európy? Nazreli sme do zákulisia na hodových slávnostiach v bratislavskom Ružinove.

Hody priťahujú ľudí rôznymi lákadlami, akými nesporne sú burčiak, cigánska pečienka a lokše, ale aj svetielkujúcimi kolotočmi či vystúpeniami folklórnych súborov. A práve títo majstri dobrej ľudovej zábavy sa stali vo svojom zákulisí a intimite mojím obrazovým námetom.
Súbor Romafest z Rumunska niesol v sebe entuziazmus rómskej kultúry, tanečníci a speváci z Maďarska a Slovenska akoby nepoznali rozdiel medzi pódiom a zákulisím – všade boli prirodzení a priateľskí. Medzi tanečníkmi bolo cítiť priam rodinnú atmosféru. Táto komunita nesie v sebe okrem vzťahu k tradíciám aj lásku k tancu a neuveriteľnú ohľaduplnosť voči sebe samým.
To všetko vidno aj na pódiu, zákulisie však odkrýva rôzne nečakané situácie a emóciami nabité vzťahy. Bolo pre mňa radosťou voľne sa pohybovať okolo toľkých vášnivých ľudí, sledovať ich vzájomné väzby a svojimi fotografiami ukázať niečo z toho, čo je pred divákmi pred pódiom skryté.

Fotografie nájdete vo fotogalérii
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite