Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nedeľa na nákupy stvorená?

.časopis .editorial

Diskusia o tom, kedy nakupovať, sa zoči-voči aktuálnym problémom môže zdať periférna. Ale je ústredná. Je totiž o tom, aký typ štátu tu chceme a ako v ňom spolu chceme žiť.

Celé roky sa Slovensko háda najmä o trivialitách. Boli to dôležité triviality, niektoré životne, ale súčasne boli nudné a tupé. Koho obohatil spor o Mečiara? Komu rozšírili obzor hádky so zástancami prednovembrového socializmu? A koho bavia neúčinné protesty proti korupcii? To všetko je, samozrejme, potrebné, ale to všetko nás tu už dvadsať rokov ubíja.
Od roku 1989 som sa tešil na chvíľu, keď spoločne začneme uvažovať o ťažších, a preto aj zaujímavejších veciach. Myslel som si, že to príde po Mečiarovi, ale mýlil som sa. Neprišlo to dodnes.
Na obálke ste si mohli prečítať, že náš časopis môže byť v nedeľu zakázaný. Myslíme tým, samozrejme, nedeľný predaj, nie existenciu .týždňa (táto trivialita je už za nami). Chceme tým upriamiť pozornosť na tému, ktorá má v sebe konečne krásu hľadania.
Áno, krásu hľadania. Lebo hoci sa mnohým zdá, že ide o nudnú náboženskú tému, a iným, že ide o ďalší neprimeraný zásah odborárov do voľného trhu, v skutočnosti ide o otázku, aké spoločné hodnoty si tu dohodneme ctiť a ako sa napriek rozdielom dohodneme na ich ochrane.
Aby neprišlo k omylu – ja osobne v nedeľu rád nakupujem, a aj tento časopis je z našej iniciatívy práve v nedeľu prvýkrát v niektorých supermarketoch. Keď teda otvárame túto tému, nie je to preto, že tým sledujeme svoj záujem či pevné presvedčenie, skôr naopak. Nie som si vôbec istý, že nedeľný predaj treba zrušiť, a aj ako časopisu by nám to trochu uškodilo. Ale viacerí v redakcii cítime, že toto je jedna z tém, ktorá si zaslúži premýšľanie a vzájomné načúvanie.
Ak je nedeľný predaj regulovaný v Nemecku, Rakúsku a ďalších slobodných krajinách, odpadáva tým triviálna diskusia, či by to u nás bolo príliš spiatočnícke. Neplatí ani argument, že ak budú v nedeľu otvorené pumpy a reštaurácie, prečo nie všetky ostatné miesta predaja, a prečo potom musia v nedeľu pracovať takí lekári či policajti. To je predsa o rozumnej miere, nie o absolútnej norme, ktorá pôjde proti zdravému rozumu. Jediné, o čom je tu naozaj reč, je spôsob usporiadania nášho spoločného života. Tak, ako čosi rámcujú sviatky, tak to môže (hoci nemusí) plniť aj nedeľa. Môžeme mať pokojne otvorené nonstop, môžeme mať zatvorené cez každý obed, je to len na nás. Ale to hľadanie odpovede je konečne zaujímavé.
Argumenty za a proti sme hľadali na stranách ... Za seba viem k tomu povedať len toto: nedeľný nákup by mi, pri mojom spôsobe života, chýbal, ale čosi mi našepkáva, že pre kultúru celku by to bolo užitočné. Napokon, trochu výdychu po dvadsiatich rokoch urputného budovania trhovej ekonomiky si už zaslúžime, nie?


Zatkli našu stĺpčekárku
Podľa agentúrnych správ zatkli v piatok kubánske štátne orgány Yoani Sanchezovú, kritičku pomerov na Kube a našu pravidelnú stĺpčekárku. Zatknutie sa odohralo počas súdu, na ktorom sa rieši smrteľná nehoda lídra opozície Oswalda Payu. Kubánski disidenti podozrievajú štát, že Paya nemal nehodu, ale auto s ním bolo úmyselne vytlačené z cesty.
Našej stĺpčekárke vyslovujeme podporu a solidaritu a žiadame štátne orgány Slovenskej republiky, aby sa namiesto návštev kubánskych recepcií zasadili za okamžité prepustenie Yoani Sanchezovej a ďalších prenasledovaných na Kube.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite