Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Veľká trojka konečne naozaj spolu

.juraj Malíček .časopis .film

Expendables 2 sú všetkým tým, čím nebola jednotka, zhmotnením mokrého sna fanúšikov akčných filmov, ktorí, keď sa povie Veľká trojka, môžu počuť iba tri mená. Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger a Bruce Willis.

Expendables 2, rovnako ako jednotka, nie sú normálnym filmom. Na rozdiel od nej však môžu fungovať aj vtedy, ak sa do kina vyberie divák, ktorý nie je ortodoxným fanúšikom žiadneho zo spomenutých svalovcov. Stačí, aby bol aspoň trocha v obraze, a to je azda každý. Stallone, Schwarzenegger a Willis predsa nie sú mená obyčajných hercov.
Stavila na to už jednotka a nevyšlo to, Sylvester, Arnold a Bruce sa síce na chvíľu stretli v jednom zábere, ale akoby sa nestalo. Lebo keď sa v akčnom filme stretnú tie najväčšie akčné hviezdy a nevystrelia si spolu, je to ako porno bez sexu. Dvojka tento neduh napráva, ba čo viac, necháva jednotku tak ďaleko vzadu, až to vyzerá, akoby vôbec nebola.
Expendables – nahraditeľní ? sú elitná žoldnierska skupina, stretáme ich vo finále misie, v ktorej majú zachrániť nejakého čínskeho pohlavára. Keď sa tak stane, čaká ich ďalšia úloha, zachrániť niečo z nejakého trezoru. Aj to sa stane, akurát im predmetný artefakt odcudzí arcizloduch, ktorý pri tom zabije jedného z nich – benjamínka skupiny. A to nemal robiť, ani kvôli najdiabolskejšiemu z plánov nie. Lebo pomsta bude strašidelná.
A nekonečne vtipná, zábavná, radostná. Nezvykne sa v našich kinách spontánne tlieskať počas filmu, na Expendables 2 sa tlieskalo, a nie raz. Nezvykne sa v našich kinách sedieť v hľadisku až do konca titulkov, na Expendables 2 sa sedelo. A nezvyknú sa rovnako baviť fanúšikovia toho najpokleslejšieho braku a milovníci toho najvyššieho filmového umenia, na Expendables 2 sa bavili.
Prečo? Lebo Expendables 2 skutočne nie sú normálnym filmom, ani normálnym komerčným filmom, ale filmom nenormálnym, viac konceptom ako filmom. Hlavnou devízou filmu nie je ani príbeh (nestojí za reč), ani dej (štvrťhodinka akcie, trištvrtehodinka tárania, pol hodinka akcie), ani efekty či výprava (nakrúcalo sa v Bulharsku a viac vecí vybuchuje v akomkoľvek inom akčnom filme) ale obsadenie. Pozor, nie herecké výkony, o tých tiež nemôže byť ani reči, ale skutočnosť, že v Expendables sa zišlo toľko hviezdnych špičiek akčného žánru, ako dosiaľ v žiadnom inom filme a pritom sa nikto neberie príliš vážne, ani sa nepokúša hrať v dramatickom slova zmysle. Len tam sú, rozprávajú sa, tvária sa a strúhajú grimasy, občas si vystrelia, a predovšetkým – náramne si to užívajú. Toto sa podarilo preniesť z plátna do hľadiska, a práve preto sú The Expendables najpríjemnejším filmovým prekvapením sezóny.
Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis, Jean–Claude Van Damme, Jet Li, Jason Statham, Dolph Lundgreen, Terry Crews, Randy Couture, Chuck Norris, Liam Hemsworth, čo meno, to žánrová autorita. Vo svojich vlastných filmoch pobili desiatky záporákov, stovky, tisíce, a ešte viac ľudí zachránili. Čo ľudí, niektorí z nich zachránili celý svet, a nie raz. Teraz si vo filme, čo má byť ich oslavou, robia srandu sami zo seba.
Lebo Expendables 2 sú v konečnom dôsledku akčnou komédiou, ktorá si strieľa nielen z neohrozených chrabrých mužov, čo potia semtex a namiesto vreckovky používajú brúsny papier, ale na paškál si berie i väčšinu zo žánrových stereotypov.       
Zvyknú záporáci v akčných filmoch kradnúť plutónium na výrobu atómových bômb? Zvyknú! Kilo, dve, päť kíl, aj desať, tí najhroznejší azda aj päťdesiat. Ale iba jeden sa chystá ukradnúť päť ton.
Strieľajú akční hrdinovia zo zbraní ťažkých kalibrov len tak, že ich držia v jednej ruke a bez mierenia kosia davy štatistov? Strieľajú a kosia, ale iba jeden to dokáže bez zbrane, iba rukou.
A ten najlepší zlikviduje aj tank a diváci nielenže nezapochybujú, že čosi také predsa nie je možné, naopak, iba súhlasne prikyvujú hlavou. Lebo ten tank zničí chlap, ktorý jediný môže ničiť tanky.
Ale pozor, Expendabes 2 nie sú paródiou, humor, hoci je ho požehnane, je prípustný iba tam, kde sa hlavným hrdinom nesiaha na to najdôležitejšie. Na česť, chrabrosť, priateľstvo, pomstu, a vôbec všetky ostatné akože dôležité hrdinské veci. Sami zo seba si srandu robiť môžu, ak ale s nimi skúsi zašpásovať reprezentant zla, rýchlo ho vykážu do príslušných medzí. Zväčša do čierneho plastového vreca na mŕtvolu.
To všetko preto, že poetika Expendables 2 je síce vecou nadstavby, ale tá môže fungovať iba vtedy, ak stojí na pevnom základe. A tým je stále akčný film.      
Simon West, ktorý Expendables 2 režíroval, pritom nepatrí medzi režisérske hviezdy Hollywoodu. To, že akčnému žánru rozumie, síce dokázal hneď svojím debutom, filmom Con Air z roku 1997, avšak potom, na čo siahol, to stiahol do plytkých vôd nevýraznej priemernosti. Či išlo o adaptáciu videohry o prsatej archeologičke (Tomb Raider), či o akčný krimitriler (Mechanik zabiják), vždy platilo, že vidieť raz stačí, ak aj to už nie je priveľa. Všetky Westove nepodarené filmy, a oba podarené spája rovnaká vec. Scenár. Ak je látka dobre napísaná, West ju dokáže réžiou nepokaziť, ak nie je, len ju dorazí.
Expendables 2 sú ten prvý prípad. Scenár napísal sám Stallone, hlavný muž v pozadí, iniciátor oboch Expendables filmov a napísal ho na telo sebe a svojim hviezdnym kumpánom. Z príbehu nechal len toľko, aby sa dalo rozoznať, kedy je začiatok, kedy stred a kedy koniec a všetku pozornosť sústredil na dialógy a hlášky. Podarilo sa mu čosi fascinujúce, napísal film s desiatimi hlavnými postavami, a to tak, že každá z nich v ňom má svoju hviezdnu chvíľku, scénu, vďaka ktorej si ju budeme pamätať.
Expendables 2 jednoducho treba vidieť. Ak kvôli ničomu inému nie, tak preto, aby sa človek rozčúlil, aké tupé sú tie americké akčné filmy. Ale až potom, ako sa pol druha hodinky vynikajúco bavil.    
Expendables 2 (USA, 2012). Réžia: Simon West Scenár: Richard Wenk, Sylvester Stallone

Hrajú: Sylvester Stallone, Jason Statham, Jet Li, Dolph Lundgren, Chuck Norris, Jean Claude Van Damme, Bruce Willis, Arnold Schwarzenegger.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite