Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Aj elektrina vie byť inteligentná

.ľubomír Jurina .časopis .veda

Výroba elektriny v strede Európy zastala na križovatke. Ako pokryť budúce potreby ekonomiky? Tradičný prístup velí stavať nové veľké zdroje, moderný ráta s budovaním inteligentných sietí.

Na Slovensku i v susednom Česku sa pripravuje stavba nových atómových elektrární. Argumentuje sa stabilitou a istotou dodávok. Podporu vlád, vyjadrenú rôznymi formami štátnych dotácií, chápe prezident Českej nukleárnej spoločnosti Daneš Burket ako „prémiu za potrebné množstvo a kvalitu elektriny, že aj v najťažších časoch bude fungovať všetka infraštruktúra a verejné služby štátu“.
Naopak, Nemci sa pridali k Rakúšanom. Do desiatich rokov odstavia všetky jadrové reaktory a prejdú na obnoviteľné zdroje – v roku 2020 dosiahnu 35-percentný a v roku 2050 až 80-percentný podiel na celkovej energetickej produkcii. Ako uvádza energetické združenie BDEW, aktuálne sú na 25 percentách.  

.zbláznili sa tí Nemci?
Lenže vetru a slnku nik nerozkáže a produkcia ovplyvnená počasím spôsobuje viacero problémov. Veterné elektrárne na severe Nemecka pätinu času nečinne stoja, pretože nadprodukciou by zaťažili existujúcu sieť. Pomohli by vysokonapäťové prenosné vedenia zo severu na juh s tradičným centrami priemyslu, no stále ich nie je dosť. Aj to je dôvod, prečo sa spomalil nástup veľkých veterných parkov v Severnom mori, hoci sú kľúčovou časťou prechodu na obnoviteľné zdroje.
Prebytky prúdu zaťažujú siete v Česku, Poľsku, kritický „červený stav“ ohlásil vlani aj slovenský operátor. Česká elektrizačná sústava dokonca uvažuje o zariadeniach, ktoré by znížili kapacitu pre prenos elektriny na hranici s Nemeckom, aby ochránila svoju sieť pred preťažením.
A najlepšie na koniec: časť nákladov na „zelenú“ energiu, ktoré do konca desaťročia dosiahnu 175 miliárd eur, presúva nemecká vláda na spotrebiteľov. Bežná domácnosť zaplatí ročne za elektrinu o desať eur navyše a povinná podpora obnoviteľných zdrojov zvýši do roku 2020 cenu elektriny pre obyvateľov o tridsať percent.   

.zmena paradigmy
Prečo Nemci takto riskujú a svoju energetickú bezpečnosť odovzdali nestabilným obnoviteľným zdrojom? Celoročná spotreba elektriny v Nemecku dosahuje okolo šesťsto terrawatthodín (na Slovensku dvadsaťkrát menej) a za 175 miliárd eur by bez problémov postavili tri desiatky jadrových elektrární s výkonom, aký bude mať plánovaná nová elektráreň v Jaslovských Bohuniciach.
Projekt obnoviteľných zdrojov prinesie transformáciu celej energetiky. Tá už 120 rokov ráta so stabilnými zdrojmi a kontrolovanou výrobou. Spotreba je síce nevypočítateľná, no produkcia sa jej vie prispôsobiť. Obnoviteľné zdroje tento pomer otočia. Nepredvídateľnou sa stáva časť výroby, preto treba optimalizovať podstatnú časť spotreby.    
Väčšinu elektriny nebude produkovať niekoľko veľkých elektrární, ale množstvo malých a stredných zdrojov. Z dnešných pasívnych odberateľov sa stanú aktívni hráči – aj mnohé budovy začnú vyrábať a dodávať vlastnú elektrinu do siete. Do hry vstúpia domácnosti so solárnymi článkami a kombinovanými kotlami. Tento „chaos“ dokáže zvládnuť len nová infraštruktúra – smart grids, inteligentné siete. Z jednosmeroviek sa rozvodné siete zmenia na obojsmerné magistrály, schopné ovládať premenné veličiny v reálnom čase. Ako vraví Jürgen Knaak, šéf energetickej firmy zo švajčiarskeho mestečka Arbon, ide o „ozajstnú revolúciu, porovnateľnú s mobilnými telefónmi či internetom“.  

.priekopnícke technológie
Zmena paradigmy vyžaduje nové technológie. Nielen samotné výrobné zariadenia, ako vysokospoľahlivé veterné elektrárne, ktoré sa, zakotvené ďaleko od pobrežia, zaobídu bez údržby, slnečné elektrárne, schopné produkovať elektrinu aj v noci... Treba nájsť spôsoby, ako uskladniť nevyužitú elektrinu – od stlačeného vzduchu cez prečerpávacie nádrže po výrobu vodíka z vody. Ako najelegantnejšie riešenie sa ukazujú batérie v elektromobiloch, čo bude silný impulz pre elektromobilitu.   
Úplne sa zmenia aj domácnosti. Dnes presne vieme, koľko nás stál hovor cez mobil, koľko dát sme stiahli z internetu, ale zistiť dennú spotrebu elektriny v domácnosti a podiel jednotlivých spotrebičov je skoro nemožné. Inteligentné merače nám poskytnú okamžitú odpoveď a šikovná umývačka riadu sa sama zapne vtedy, keď je prúd najlacnejší. A k tomu elektromobil v garáži, bez obáv z ďalšieho rastu cien benzínu a nafty.
Nemecko a ďalšie vyspelé krajiny si dnes vytvárajú základ pre čistú, sebestačnú a inteligentnú energetiku. Nejde to bez problémov i nákladov. Ale smart grids predstavujú budúcnosť a kto zvládne potrebné technológie, má šancu na prosperitu.  

Autor je vedecko-technický publicista.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite