Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český a slovenský trh je pre mňa primalý

.časopis .téma

Slovenský raper Rytmus o jeho ceste z hiphopového undergroundu na vrchol hudobného šoubiznisu. „Hip-hop som nikdy robiť neprestal,“ tvrdí.

.keď si človek dnes pustí staré tracky od Kontrafaktu a tvoje ak - tuál ne pesničky, vyzerá to inak. Ty tam vidíš súvis? Aký?
Kontrafakt albumy sú z roku 2004 a 2007. Už v tom čase nám vyčítali komerc iu alebo že sa meníme. Súvis? Aj keď stále tí istí chlapci, ale o 10 rokov starší. Máme za sebou tisíce koncertov, päť najpredávanejších al bumov a desiatky singlov, videoklipov. Stále nepotrebujeme médiá, rádiá, rozhovory a podobné veci. Dnes sú z nás značky, ktoré si určujú podmienky. Prečo? Pretože na sebe makáme. Dennodenne. Ten, kto nemaká alebo nezažil úspech v hudbe, nepochopí. Keď si vypočuješ pozorne všetky albumy, tak zistíš, že je tam najväčší súvis. A k tomu celkom prirodzený vývoj.

.v čom vidíš zmysel svojej dnešnej hudobnej produkcie? Považuješ ju za mainstreamový pop, alebo v tom cítiš aj niečo viac? Nepripadá ti to všetko príliš uhladené?
Vidím zmysel v tom, že robím hudbu pre ľudí. Vidím zmysel v tom, že vydám album a je oň záujem, o čom svedčí vysoký predaj. Vidím zmysel v tom, že som desať rokov v kuse vybookovaný. Vidím zmysel v tom, že vystupujem na stálych hiphopových alebo nehiphopových akciách ako headliner večera niekoľko rokov. Pop, nepop, komercia, underground, alternatívna hudba – toto všetko som zjedol. Chcem robiť hudbu čo najdlhšie a chcem po sebe zanechať čo najviac rozmanitých veci. Nemusím sa nikomu spovedať a ani odôvodňovať „prečo". V hudbe si chcem naďalej slobodne robiť to, čo cítim. Býval som drsnejší? Myslíš? Aj za tento pohľad na vec som vlastne rád, pretože sa často stretávam s názorom, že moja súčasná tvorba je drsná. Ono je to tak, že každý ma vidí inak, a práve preto mám aj skladbu, že sa nikdy nezavďačím všetkým.

.sleduješ súčasný slovenský a český hiphop?
Scéna ma prestala zaujímať odvtedy, čo som si v hip-hope dosiahol všetko, čo sa dá. Logické. Najmä nie je čo sledovať, nič sa nedeje. Nikam sa to neposunulo, všetko mi znie ako Bengoro, ERA, Bozk na rozlúčku alebo Kral. Ak sa to zmení a objaví sa niekto, čo prinesie niečo nové, prelomové, tak ho veľmi rád podporím.

.ako vnímaš prudký vzostup popularity Majka Spirita?
Gratulujem k úspechu a nech mu to vydrží minimálne desať rokov.

.prečo si vlastne prestal robiť hip-hop, na ktorý máš veľký talent?
Mám pocit, že si, pre mňa z dosť nepochopiteľných dôvodov, nadobudol dojem, že už nerobím rap. Kto je tu od toho, aby povedal, že takto má vyzerať rap a treba ísť podľa tejto šablóny? Rap je hocijaký, hlavne slobodný a rapová hudba nám ponúka veľa štýlov. Debaty o pravom a nepravom rape sú obmedzené. Dnes všetci slávni ,,praví" raperi a producenti robia so spevákmi tej „nepravej" hudby. No a? Niektorí ľudia sú zo mňa nervózni len preto, že mám úspech. Keby som ho nemal, tak ma nikto nerieši a ja by som to hral, že som drsný underground, ktorý vystupuje za cestu pre 100 ľudí v klube. Áno, okrem rapu som začal robiť aj iné hudobné štýly. Svet aj hudba sa vyvíja. A ja tiež. Preto sa mám cítiť previnilo? Poviem vám to jednoducho. Je to moj život a môj priestor, keď stojím v štúdiu za mikrofónom. Nikdy som nerobil to, čo chcú ostatní, ale to, čo chcem ja. Pusti si skladbu Sloboda.

.vyšiel si z hiphopového undergroundu, stal si sa úspešným v hlavnom prúde popkultúry. Čo ďalej?
Ďalej? Český a slovenský trh je pre mňa malý. Idem si bezhlavo po svoj sen a žiadne úvahy, debatky nímandov na moju adresu nebudú mať stále žiadny vplyv.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite