Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nepoznám bojové plemeno

.martin Droppa .časopis .téma

O psoch a ľuďoch s Jozefom Krajčom, chovateľom staffordských bulteriérov.

.je staffordský bulteriér bojový pes?
Kategória „bojové plemeno“ je zavádzajúci nezmysel. Taká kategória neexistuje podľa právneho systému ani kynologických štandardov. Neexistuje v zozname plemien psov Medzinárodnej kynologickej federácie. Staffordský bulteriér je plemeno teriérov. Radenie psov do kategórie „bojové“, medzi dogy, rotvajlerov, pitbulov, je subjektívne, nepotvrdzuje, že takto označované psy musia byť agresívne.

.aké sú vaše psy?
Psov chovám vyše desať rokov, mám päť staffordských bulteriérov, najstarší má desať rokov, najmladší pol roka. Sú spoločenské, priateľské, húževnaté, vytrvalé. Bezdôvodne neštekajú, iba ak na mačku či ježa. Nevšímajú si opitých, okoloidúcich, susedov, neznámych ľudí počas prechádzok. Ak sa im niekto prihovorí, potešia sa, vyskakujú. Niekomu je to nepríjemné, preto ich vždy mám na vôdzke. Predpokladám, že tridsaťkilový pes môže človeka zvaliť na zem. Nechtiac, od radosti.

.čo vaše psy potrebujú?
Ako každý pes – maximum času, pozornosť a výcvik. Obľubujú prechádzky lesmi, unaviť ich je ťažké, aj keď s nimi bežne denne prejdem pätnásť i dvadsať kilometrov. Majú potrebné skúšky, pravidelne sú na cvičisku, kde sa socializujú, čo je mimoriadne dôležité.

.prečo?
Pes je spoločenské zviera, potrebuje odmalička spoznávať spoločnosť iných psov a ľudí. Musí sa naučiť správať v spoločnosti, správne reagovať.   

.ale na cvičisku sa psy učia aj štekať, hrýzť, skákať na ľudí, zadržiavať.
Áno, učia sa i zahryznúť sa figurantovi do špeciálneho rukáva alebo obleku. To však nie je výcvik k agresivite, aby pes človeka napadol. Keby som aj poslal môjho psa na človeka, nezahryzne sa mu do ruky, lebo je vycvičený len na špeciálny rukáv. Okolo človeka by len behal a štekal. Neskočil by na neho, lebo ho na to necvičím. Ak psa naučíme, aby hrýzol kamkoľvek, bude hrýzť do rúk, nôh, chrbta, krku. Všetko je o výcviku, o ktorom rozhoduje majiteľ, nie pes.Treba si uvedomiť, že žiadne plemená psov sa nevyužívali na boj proti človeku.

.komu by ste vaše plemeno odporučili?
Staffordský bulteriér patrí vyrovnanému, normálne rozmýšľajúcemu človeku, psychicky i fyzicky zdatnému. Človek pohodlný nech si kúpi psíka, s ktorým stačí prejsť pár metrov za deň okolo bytovky. Ale aj taký pes má mať základný výcvik. Odporúčam najskôr poradiť sa o kúpe s odborníkmi, zvážiac svoje možnosti na roky dopredu. Deklarované povahové vlastnosti garantuje len čistokrvný pes s preukazom pôvodu.   

.treba v súvislosti s útokmi psov na ľudí meniť zákony?
Nie, zákonov je dosť a treba ich dodržiavať. Psov sú na Slovensku tisíce, stane sa i nešťastie, ale napokon sa dokáže, že na vine bol človek, a nie pes. Majiteľ musí eliminovať všetky riziká, ktoré pes prináša. Má psa dokonale poznať, ovládať, musí predvídať čo, kde a kedy sa môže stať.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite