Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sú to moje lásky

.časopis .téma

Rozhovor s chovateľom dvadsiatich psov Tiborom Veščišíkom zo Sucháňa, ktorého pitbul Diabol usmrtil 50-ročnú ženu.

.čím vás fascinujú práve pitbuly?
Pre mňa je to najlepší pes na svete. Je inteligentný, nebojácny, verný a miluje človeka. Žena sa na mňa vykašľala, ale psy to nikdy neurobia. To sú moje lásky.

.aký bol pes, ktorý usmrtil paniu, ktorá sa o neho starala?
Keď som v roku 2000 prišiel sem na samotu, chcel som mať štyroch, piatich psov. Diabol bol medzi nimi, nemal problémy prejaviť svoju dominanciu. Aj voči mne. Keď sa pobil, ja som ho odpájal. Áno, už pred ôsmimi rokmi dohrýzol ženskú, keď sa hrýzol so psom, pobil sa tu vo dvore.  

.hovoríte, že už pred ôsmimi rokmi Diabol napadol človeka?
Ten pes bol tu vo dvore uviazaný, bol to môj miláčik. Tá pani ho vtedy odviazala, išla s ním a iné psy do neho skákali. Tak sa rozzúril, ona si ho pritiahla k sebe – a zdrapil ju za ruku. Ona ho potom na ruke vliekla cez dvor až do altánku, dverami mu plieskala po hlave a on bol zahryznutý.

.tušili ste teda, že Diabol môže zabiť človeka?
K tomuto prípadu môžem povedať len toľko, že mi je to hrozne ľúto, čo sa stalo tej panej. Boli to dobrí ľudia. A že si radi vypili?  Každý má nejakú slabosť. Vyslovene som im zakazoval, aby s Diablom chodili. To nebol pes na vychádzky, on jediný.

.vás Diabol nikdy nenapadol?
Nie. Iba tú ženu pred ôsmimi rokmi. Mal som ho odskúšaného tak, že párkrát sa pobil. Jeden chlapec do neho narážal na plastovej motorke. Povedal mi to pán, ktorý tu vtedy bol.

.ako je možné, že chlapec bol bez dozoru?
To bola chvíľka, rodičia si to nevšimli. Diabol najprv dohrýzol motorku, potom ho chytil za rukáv, v tom momente som pribehol z domu a odpojil som ho. Neublížil mu, iba ho držal za vetrovku. Viete, tu sa vymenilo veľa ľudí. Brat jednej panej drogoval, prosila ma, aby sem mohol prísť za ňou, aby bol vraj pod kontrolou. Nechal som sa uprosiť, až som ho nachytal, ako Diabla hecoval, ako mu rukou vrážal do papule. Vynadal som mu. Potom s ním išiel jeden iný pán v zime na prechádzku a tvrdil, že pes po ňom vyštartoval, tak ho chytil za obojok a priškrtil ho. Prišiel s jednou čižmou v ponožkách, psa niekde uviazal o krík, ušiel odtiaľ a povedal, že on s ním viac nejde. Pohryzený nebol, ale mal dohryzený rukáv.

.to, čo hovoríte, sú hrozné veci. Neuvažovali ste, že dáte Diabla utratiť?
Chcel som... Mám guľovnicu, zamieril som naňho, no keď som videl tie jeho hnedé oči, nedokázal som ho zastreliť. Keby som predvídal, čo sa stane, asi by som to dokázal.

.čo to boli za ľudia, ktorých ste sem pustili?
Našiel som ich cez inzerát, aby mi kŕmili psov, kým som vo Švajčiarsku, kde mám trvalý pobyt. Väčšinou podvodníci, ale všetkým som platil, ako keby tu robili. A človek sa dozvie až neskôr, čo sa deje. Jeden, čo tu bol, sa chválil, že Diabla dokonca kopal do hlavy a mlátil.

.zdá sa, že ste si na inzerát vybrali ľudí, ktorí sa o nich starali zle.
A čo som ich mal hľadať tak, že pôjdem kričať na námestie do Krtíša?

.neuvažovali ste chov psov skončiť, keď ste s nimi nemohli byť, čo je základná podmienka kvalitného chovu?
Počúvajte, ja som o chove vôbec neuvažoval! Spočiatku som potreboval troch, štyroch psov na stráženie domu.

.dnes ich máte dvadsať...
Dobre, ale akým spôsobom? Mal som šteňatá, ktoré som nedokázal predať, nikto ich nechcel. Troch som ešte predal do Švajčiarska, tu na Slovensku dvoch a koniec. Chlapec v dvadsiatke zomrel na zápal myokardu, rodičia plakali, že nemajú na pohreb. Tak som psa, ktorého predtým kúpili odo mňa za 5-tisíc korún, kúpil od nich naspäť za 10-tisíc. Tie psy si u mňa dožívajú starobu a choroby. Kto sa o ne postará, ak nie ja?

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite