Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Trnkovci a lykožrút

.eva Čobejová .časopis

Generálna prokuratúra SR asi chcela trošku pobaviť národ, keď prišla s obvinením exministrov životného prostredia za to, že Tatry zožiera lykožrút. Pamätníkom tento nový výplod slovenských prokurátorov celkom isto evokoval časy, keď sme tu bojovali s imperialistickým chrobákom – pásavkou zemiakovou.

Pripomeňme, že to bolo začiatkom päťdesiatych rokov, keď sa aj do našich končín začal sťahovať škodca, prenesený kedysi dávno kolonistami z Ameriky. Hlavy komunistických ideológov obvinili zo šírenia mandelinky imperialistov. Malo vraj ísť o diverznú akciu, ktorá by hladom zničila krajiny, ktoré sa vydali na cestu socializmu. Dokonca vznikli aj miestne komisie na boj proti americkému chrobákovi, ktoré organizovali vlastenecké brigády.
Dnes sa na tom zabávame, hoci dobre nerozumieme tomu, kam sa podel zdravý rozum ľudí, ktorí kampane proti „imperialistickému chrobákovi“ organizovali. Zdá sa, že na Generálnej prokuratúre sa čosi z tých čias zakonzervovalo a prežíva. Aj návrh zavrieť Hedvigu Malinovú do ústavu, aby tam prokurátorom poverený psychiater vyskúmal, v akom duševnom rozpoložení bola pred šiestimi rokmi, pripomína časy nezabudnuteľného ruského prokurátora Andreja Vyšinského. Je celkom možné, že jeho kniha Teória súdnych dôkazov v sovietskom súdnictve sa dodnes nachádza v knižničkách Generálnej prokuratúry a možno si ju tam občas niekto so záujmom aj prelistuje. Možno ktosi dúfa, že psychiatrické vyšetrenie prinesie to, čo bolo aj pre Vyšinského kľúčové – priznanie obvineného. Sovietski psychiatri mali bohaté skúsenosti s tým, ako také priznanie získať.
Akoby svet Generálnej prokuratúry bol svetom, kde platia iné pravidlá, normy, hodnoty a kde aj zdravý rozum má celkom iné parametre ako ten, čo funguje mimo tejto budovy. Je to bizarný svet.
Bizarnosť môže byť milá, dokonca aj smiešna, no postavenie Generálnej prokuratúry je v slovenskom systéme také kľúčové, že to ani smiešne, ani milé nie je. Prokuratúra môže vyrábať z odporných zlodejov čisté bytosti a z nevinných osôb sprostých klamárov. Moc skoncentrovaná v tejto inštitúcii je závratná. A zrejme to vytvorilo aj bizarnú kauzu lykožrút.
Generálna prokuratúra sa jednoducho rozhodla, že boj proti lykožrútovi vezme na svoje plecia. Lesníci sú slabí, ekológovia šibnutí, ministri neschopní, tak to vyrieši GP. Koniec koncov, zdá sa, že pána Trnku lykožrút baví a zaujíma oveľa viac, ako nejakí skorumpovaní politici či štátni úradníci.
Prečo nešiel pán Trnka študovať radšej lesnícku fakultu? Všetkým by nám možno bolo ľahšie, a lykožrút by to možno neprežil.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite