Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Pohoršenie
Tri členky ruskej skupiny Pussy Riot dostali dva roky odňatia slobody za to, že v pravoslávnom Chráme Krista Spasiteľa v Moskve spievali pieseň, v ktorej prosili Máriu Bohorodičku, aby z Ruska vyhnala Vladimíra Putina. Pôvodne prokuratúra navrhovala odňatie slobody v dĺžke troch rokov.
Pussy Riot zorganizovali značne kontroverzný happening s hudobným sprievodom, skrátka, rámus v chráme, ktorý mnohých veriacich aj neveriacich podráždil a pohoršil. Niekoho preto, že na posvätnom mieste nie je vhodné vykrikovať a vyspevovať politické slogany, nie to ešte v sprievode rinčiacich gitár. Iného preto, lebo kritizovať ruský status quo, ktorý je cézaropapistický, teda prežíva v ňom pevné puto štátu s cirkvou, považuje za donebavolajúci hriech. A ak niekto v konaní združenia Pussy Riot vidí prejav nebezpečného rebelantstva proti všetkému a všetkým, má na svoj názor nespochybniteľné právo. (Napokon, Pussy Riot by svoje vystúpenie istotne nezorganizovali, keby nechceli šokovať a provokovať.) No aj človek, ktorý kritizuje formu protestu ako necitlivú, musí pri zachovaní zdravého rozumu uznať, že štát na tento prejav zareagoval nie necitlivo, ale priam brutálne. Happening, ktorý nespôsobil materiálne škody a nikomu neublížil na zdraví, zhodnotil súd ako výtržnosť motivovanú nenávisťou voči náboženstvu. Tak znelo odôvodnenie verdiktu.
Rusko si procesom, ktorý sa začal päťmesačným držaním troch obvinených žien vo vyšetrovacej väzbe a vyvrcholil rozsudkom, ktorý vyniesla sudkyňa Marina Syrovová, poškodilo svoju ľudskoprávnu povesť ešte väčšmi než dosiaľ. Odsúdené Maria Aľjochinová, Nadežda Tolokonnikovová a Jekaterina Samucevičová sa z výstredných umelkýň stali symbolmi slobody slova.  Zastali sa ich významné osobnosti ruskej opozície, ako je Gary Kasparov či Sergej Udaľcov, ktorí uviedli, že v procese proti trom ženám nešlo o obranu náboženskej viery, ale o prenasledovanie za politický názor. Proti verdiktu protestuje Európska únia, šéfka európskej diplomacie Catherine Ashton ho označila za „neadekvátny“. To, že ruská polícia s použitím násilia zatkla Garyho Kasparova rovno pred súdom, kde bol vyhlásený verdikt, je už len bodkou za týmto bizarno-smutným prípadom.
.mg

Fínsko a euro

Fínsky minister zahraničia Erkki Tuomioja priznal, že jeho krajina sa pripravuje na rozpad eurozóny. Uviedol to v rozhovore pre britské noviny Daily Telegraph. Helsinki sa podľa ministra pripravujú na všetky eventuality. Tuomioja pripustil, že bezprostredné dôsledky rozpadu eura by boli katastrofálne, no vyslovil predpoklad, že by takáto udalosť mohla viesť k lepšiemu fungovaniu EÚ.
.lk

Kto príde?

V Sýrii pokračujú boje medzi armádou Bašára al-Assada a jeho odporcami. Bývalý premiér Rijád Hidžáb, ktorý odišiel zo Sýrie a verejne odsúdil Assadov režim, tvrdí, že pod vládnou kontrolou zostáva len tretina územia Sýrie. Otázka, kto prevezme vládu po Assadovi, je čoraz aktuálnejšia. Ešte nástojčivejšie si žiada riešenie problém ľudí, ktorí museli opustiť svoje domovy v Sýrii.
.mg

Smrť v Británii

Podľa predsedu Kráľovskej holandskej asociácie lekárov sa aj vo Veľkej Británii vykonáva eutanázia, hoci je ilegálna. „Od lekárov v Británii viem, že to robia,“ povedal Arie Nieuwenhuijzen Kruseman. V Holandsku je eutanázia legálna už desať rokov. Britská lekárska asociácia sa prostredníctvom svojho hovorcu vyjadrila, že je proti legalizácii asistovanej smrti.
.mg

Správa

V Nórsku bola zverejnená správa nezávislých odborníkov o útokoch, ktoré Anders Breivik vykonal 22. júla 2011 a pripravil pri nich o život 77 ľudí. Správa uvádza, že bombovým útokom v Oslo, ktorými Breivik odštartoval vraždenie, sa dalo zabrániť a aj počet obetí streľby na ostrove Utöya mohol byť pri vhodnom zásahu nižší. Po správe odstúpil policajný šéf Öystein Maeland.
.mg

Recesia aj rast

EÚ aj eurozóna sú v recesii, HDP kleslo v obidvoch prípadoch o 0,2 percenta, v predchádzajúcom kvartáli bol rast nulový. Recesia sa však netýka celej Európy, opatrne rastie Nemecko (0,3 percenta), aj Holandsko a Rakúsko (po 0,2). Vo východnej Európe rastie najvýraznejšie Lotyšsko (1 percento), druhé je Slovensko (0,7).  Najvýraznejšie rastie Švédsko (1,4), najväčší pokles, okrem problémových krajín, je zase v Británii (- 0,7).
.jd


Jan Palach/
Pražské zastupiteľstvo dalo súhlas na postavenie pamätníka Janovi Palachovi. Plastika, ktorá bude stáť na Alešovom nábreží neďaleko Rudolfína, vznikla už dávnejšie, v roku 1991 ju vtedajšiemu Československu venoval jej autor, architekt John Quentin Hejduk.

Julian Assange/
Ekvádor udelil politický azyl Julianovi Assangeovi, ktorý sa nachádza vo Veľkej Británii na území ekvádorského veľvyslanectva. Assange má byť vydaný na trestné stíhanie do Švédska za údajné sexuálne obťažovanie. Británia proti ekvádorskému postupu protestuje.

Julia Tymošenková/
Podľa u krajinského spravodajského portála Kommentarii je ukrajinská vláda ochotná prepustiť Juliu Tymošenkovú, ak za ňu dostane 7 miliárd dolárov. Pre Kommentarii to uviedol bývalý šéf prezidentskej kancelárie Oleh Rybačuk. Ponuku dal údajne Viktor Janukovyč Angele Merkelovej.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite