Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Akcia Mahony
Polícia minulý týždeň uskutočnila akciu Mahony, v rámci ktorej zadržala niekoľkých funkcionárov Akadémie policajného zboru v Bratislave vrátane jej rektora Václava Krajníka, prorektora pre projektové riadenie a informatizáciu Tomáša Fazekaša a kvestora Igora Schnorrera. Polícia ich viní zo zneužívania právomoci verejného činiteľa a rektora Krajníka aj z prijatia úplatku a porušovania cudzích práv. Podľa informácií polície vraj manipulovali s prijímacími pohovormi a zabezpečili tak 29 uchádzačom neoprávnené prijatie na štúdium. V rozpore so zákonom údajne na policajnej akadémii získal titul aj český politik, funkcionár okrajovej Strany dôstojného života Ján Rytíř. „Obhajoba práce bola vykonaná bez prítomnosti dvoch oponentov a doktorand získal PhD., aj keď neboli splnené zákonom stanovené podmienky,“ povedal pre denník SME minister vnútra Robert Kaliňák. Na dokumentoch z obhajoby vraj bol sfalšovaný aj podpis bývalého šéfa vyšetrovateľov Jaroslava Ivora, ktorý bol uvedený ako jeden z oponentov Rytířovej dizertačnej práce. Polícia  s akciou čakala na vyhodnotenie výsledkov prijímacieho konania, zasiahla však ešte pred úradným prijatím uchádzačov.
Hoci polícia už informovala, že zadržaní funkcionári, s výnimkou kvestora, sa k trestnej činnosti priznali, rektor Krajník neskôr tieto informácie spochybnil. Tvrdí, že počas výsluchu mal začínajúce príznaky mozgovej príhody a bude  žiadať opätovné vypočutie. „Veď ani presne neviem, čo som im tam rozprával. Bol som v zlom zdravotnom stave,“ povedal Krajník pre denník PLUS jeden deň. Ďalej tvrdí, že úplatok nezobral a nájdené peniaze boli sponzorské prostriedky pre školu. Polícia považuje jeho slová za účelové. Peniaze vraj mal v kancelárii a polícii ich po výsluchu aj sám vydal. Podľa polície vraj totiž Krajník od dvoch uchádzačov prijal päťtisíc eur.
Celá kauza má aj politický rozmer. Kvestor Igor Schnorrer bol predsedom miestneho zväzu SDKÚ v Dunajskej Lužnej. Krajská šéfka strany v Bratislave Lucia Žitňanská navrhla predsedníctvu regionálneho zväzu, aby Schnorrerovi pozastavilo stranícke funkcie. Predsedníctvo jej návrh akceptovalo. „O ďalšom postupe rozhodneme, keď budeme mať viac informácií,“ povedala Žitňanská denníku SME.
.jm

Ficovi poradcovia

Premiér Robert Fico predstavil tím svojich poradcov. Na čele stojí, tak ako v minulosti, Vladimír Faič a v tíme okrem iných možno nájsť ekonómov z SAV Petra Staněka a Pavla Kárásza, bývalých politikov ľavicovej SDĽ Petra Magvašiho a Eduarda Barányho či dlhoročného diplomata Juraja Migaša. Poradcovia svojím portfóliom kopírujú rozdelenie vládnych rezortov.
.jd

Dohoda s lekármi

Minulý týždeň hrozilo, že v ambulanciách niektorých lekárov budú musieť pacienti zaplatiť. Lekári totiž nemali podpísané zmluvy so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou a žiadali zvýšenie platieb. Napokon sa podarilo prijať kompromis. Od 1. júla budú mať všeobecní aj špecializovaní lekári zvýšené tzv. kapitačné platby, zvýši sa aj cena bodu za preventívnu prehliadku.
.eč

Lietajúci profesori

Minister školstva Dušan Čaplovič povolí profesorom len jeden plný úväzok. Doterajšia prax je taká, že niektorí profesori majú aj tri-štyri plné úväzky na rôznych vysokých školách. Od januára 2013 to už nebude možné. Zámer musí ešte schváliť vláda aj parlament. Čaplovič bude mať silnú opozíciu aj vo vlastnej strane, keďže jeho spolustraníkom je Mojmír Mamojka, dekan Právnickej fakulty v Sládkovičove.
.eč, SITA

Jedna poisťovňa

Premiér Robert Fico chce, aby Slovensko malo len jednu zdravotnú poisťovňu. Oznámil to v rozhlasovej diskusii. Pripúšťa aj možnosť odkúpenia podielov v dvoch súkromných. Súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera skončila vlani so ziskom takmer 40 miliónov eur. Tento zisk predstavuje štyri percentá ročného obratu poisťovne. Podľa Dôvery je odrazom jej zodpovedného hospodárenia.
.lk

Strata občianstva

Ústavný súd zatiaľ nepozastavil účinnosť ustanovení o strate občianstva. Prijal však na ďalšie konanie návrh skupiny 30 poslancov Národnej rady SR, aby preskúmal ústavnosť Zákona o štátnom občianstve. Plénum nevyhovelo návrhu na pozastavenie účinnosti, kým nerozhodne vo veci samej. Jablkom sváru sú ustanovenia, ktoré parlament prijal v roku 2010 v súvislosti so stratou slovenského občianstva pri nadobudnutí občianstva inej krajiny.
.lk


Peter Sagan/
Slovenský cyklista v drese tímu Liquigas je po prvom týždni Tour de France ústrednou postavou pretekov. Vyhral dve etapy a nosí zelený dres pre najlepšie bodovaného pretekára. Sagan si pochvaľuje spoluprácu v tíme a nesťažuje sa na horúce počasie.

Ľuboš Lopatka/
Úspešný manažér riadil Sociálnu poisťovňu tak dobre, že ho vo funkcii ponechala aj Ficova vláda. Lopatka však oznámil, že odchádza na vlastnú žiadosť. Spolupráca s ministerstvom práce nefungovala tak, aby Lopatka mohol ďalej poisťovňu dobre manažovať.

Cyril a Metod/
Od 5. júla sa začal jubilejný cyrilo-metodský rok, počas ktorého by sme si mali pripomínať posolstvo vierozvestcov aj obdobie Veľkej Moravy.  Na celonárodnú cyrilo-metodskú púť do Nitry prišiel minulý týždeň premiér Fico aj prezident Gašparovič.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite