Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Požičovňa citov

.yoani Sánchez .časopis .klub

Muž vstúpil do malého kníhkupectva El Cóndor oproti univerzite v Zürichu. „Hľadám knihy Corína Tellada,“ povedal potichu a ja som vyskočila spoza počítača, do ktorého som ťukala posledné tituly z Buenos Aires, Madridu alebo Mexika. V jeho hlase bolo ešte cítiť zvyšky havanského prízvuku, možno preto, že bol len krátko v kontakte so švajčiarsko-nemeckým dialektom, ktorý jeho slovám nakoniec dodá iné tempo. Bol zo štvrti La Víbora a okrem kníh zháňal aj španielske časopisy v štýle časopisu Hola.

Majiteľka kníhkupectva María Mariotti mu vysvetlila, že nemá ani jedno, ani druhé, ale že knihy aj časopisy si môže u nej objednať. „Ktorú knihu presne chcete?“ pýtala sa malá žena, spolovice Peruánka, spolovice Japonka. „Všetky, ktoré sa dajú zohnať. Sú pre moju matku, žije z toho,“ objasňoval svoj záujem o červenú knižnicu. Vysvetlil, že namiesto peňazí posiela každý mesiac na Kubu knihy, ktoré sa dajú požičiavať. Podnikanie spočíva v požičiavaní časopisov ako Vanidades alebo People za päť kubánskych pesos širokej komunite čitateľov, ktorí túžia po najnovších vydaniach. Každý klient si časopis môže nechať na týždeň, a potom ho pošle ďalej, až kým nie je taký otrhaný, že sa stiahne z obehu.
Pár dní po tejto zvláštnej objednávke, bolo to v roku 2003, odišla moja kamarátka na knižný festival do Barcelony, kde jej bolo udelené zvláštne uznanie od Maríe del Socorro Tellado López. Podarilo se jej spisovateľku na chvíľu zastaviť a zasvätiť ju do príbehu rodiny, ktorá na druhej strane Atlantiku prežívala vďaka jej písaniu. Autorku Bolestivej zrady to dojalo a venovala panej z La Vibory kompletný výber päťdesiatich titulov s podpisom a venovaním. Predavačka z Zürichu  nad darčekom vyronila slzu, ale dojatý bol hlavne syn majiteľky alternatívneho kníhkupectva z Havany. Veľmi dobre totiž vedel, čo to pre jeho matku znamená. Viac mydla, trochu oleja, o kúsok viac chleba, topánky pre deti a snívanie pre desiatky susediek.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite