Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Už nemáme alibi

.štefan Hríb .časopis .rozhovor

S Michalom Hippom vytvoril novú trénerskú dvojicu futbalovej reprezentácie. Vie, že ostatní nám unikajú, ale vie aj to, že jeho úlohou je postup. Stano Griga.

.ste reprezentačný tréner, takže máte 5 miliónov kritikov. Zobrali ste to bez váhania?
Nie. Veď viete, čo všetko tomu predbiehalo. Od odvolania Vlada Weissa cez nahováračky s Pavlom Vrbom, a až v tretej fáze prišli mená Griga a Hipp. Bolo to asi polročné obdobie a ja som mal fázy, keď som hovoril áno a potom zas nie. Až v poslednej fáze som si povedal: mám 50 rokov, takže som už dostatočne zrelý na to, aby som to urobil. Takáto ponuka sa skutočne neodmieta. Tak ako chce byť hráč reprezentantom, tak chce tréner tiež byť v reprezentácii.

.predtým, než ste to vzali, ste hovorili takú netaktickú, ale pre mňa sympatickú vec: vo vypätej diskusii o Vladovi Weissovi ste sa ho zastali. Dokonca po tom, keď sa dohodli na odstúpení, ste nemlčali a povedali ste, že to bola chyba, že Vlado bol dobrý tréner. Nezvažovali ste, že keď to poviete, sám si uberáte šance byť reprezentačným trénerom?
Ja som po tom honore nebažil a nikdy som neurobil krok, aby som ho získal. Bral som to fatalisticky – ako to má byť, tak to bude. Stále si myslím, že Vlado je dobrý tréner, takže mlčanie by bolo nekolegiálne. Vlado má dnes veľa nepriateľov a kritikov, ale bol to najúspešnejší tréner v histórii samostatnosti a bude ním asi dlho. Dostal sa do Champions League, na majstrovstvá sveta, urobil kus roboty. Teraz si asi neprechádza ľahkým obdobím, ale takým obdobím si prechádzame občas všetci. Raz ste hore, raz dole. Vlado je dobrý tréner. Ja nezabúdam na tie obdobia, keď to Vladovi išlo, mal aj šťastie, ale bol silný a mal perfektné rozhodnutia, ktoré napomohli úspech.

.boli ste útočník v Žiline, potom v Sparte, potom v Rotterdame. Boli ste „nehodovský“ typ hráča. Ani brilantný technik, ani rýchlosť ako Ronaldo, ale nejakým zázračným spôsobom stále na mieste, odkiaľ sa dá dať gól. Vy ste dali 120 gólov vo federálnej lige, čo nebolo ľahké, to bola dobrá liga. V čom je tajomstvo takýchto hráčov?
Je to inštinkt. Je to také šteklenie v chrbte, keď sa dostávate do tej situácie, a cítite podvedome, že lopta tam príde. To sa nedá naučiť. Ja som to zistil tiež až v dorasteneckom veku. Bol som dlho záložník, až potom som začal dávať góly. Trochu to súviselo aj s basketbalom. Chodil som vtedy na gymnázium, kde bol basketbal veľmi rozšírený, a tam som získal cit aj odhad – kedy vyskočiť, kedy sa odraziť, to mi veľmi pomáhalo.

.vy ste často dávali góly hlavou. Pritom nie ste až taký vysoký.
To nie je o výške. Aj Bakoš, ktorý je teraz naším prvým útočníkom s potenciálom dávať góly,  nie je veľmi vysoký, je útly, ale má timing.

.to je čo? Kde sa postaviť v šestnástke, vedieť, ako sa to vyvinie?
Áno. A vedieť, v ktorom priestore nemám len stáť, ale do ktorého si mám nabehnúť, kedy v správny moment vyskočiť a čo robí súper. To je zhluk takých činností, ktoré vás dostanú k lopte prv, ako je pri nej obranca.

.nad tým rozmýšľate?
Nie, to je úplne podvedomé.

.keď pozeráme v televízii na hlavičky, tak sa to zdá normálne – dlhý center a potom zásah hlavou. Ale ono to asi aj dosť bolí. Vy „hlavičkári“ s tým nemáte problém?
(Úsmev.) Hovorí sa, že veľa mozgových buniek odumiera pri hlavičke, tak dobrý útočník by tam už nemusel mať nič. Ale nie, nebolí to. A teraz pri tých nových loptách, ktoré sú ľahučké, to naozaj nebolí vôbec. To dakedy, keď boli staré zašívané lopty,  tak keď ste dostali tým zošívaným na čelo, vtedy to bolelo.

.o futbalistoch sa hovorí, že sú to takí jednoduchší ľudia, lebo hrajú len futbal a nič iné nevedia.
Čo sa týka inteligencie, medzi futbalistami je to presne tak, ako u ostatnej populácie. Sú futbalisti, ktorí sú bystrejší a sú takí, ktorí sú bystrí menej.

.aby sa z dobrého hráča stal dobrý tréner, to nie je samozrejmosť. V čom je rozdiel?
To je úplne iná kategória. V trénerstve vám to, že ste boli aj dobrým hráčom, pomôže iba skúsenosťou, že ste si prešli tie situácie, ktoré teraz prežívate ako tréner. Keďže som bol ako hráč na majstrovstvách sveta, tak už približne viem, čo ma tam môže čakať, viem, čoho by som sa vyvaroval a čo by som, naopak, robil tak isto. Ale inak je to úplne nová úloha, niečo úplne iné. Z tohto pohľadu sa to nedá porovnať.

.čo je najdôležitejšia vec pre dobrého trénera?
To je taká komplexná záležitosť, že sa to nedá povedať. Každý tréner je svojský, každý má niečo, v čom je silný, niekto je autoritatívny, niekto je profesor, učiteľ. Vengloš bol otcovský, niekto je zase ako policajt, každý je iný. Niekto je výborný psychológ, niekto teoretik. Ja si myslím, že dôležité je byť komplexný, nemať slabinu. Musíte vedieť teóriu, to sú základy. Ak nie ste dobrý psychológ, máte problém. Ak nemáte autoritu, máte tiež problém. Zo všetkého musíte mať niečo a k tomu musíte mať niečo extra.

.o Dušanovi Galisovi a Vladovi Weissovi sa hovorilo, že sú dobrí motivátori, že hráči za nich dali na ihrisku aj dušu. Čo to znamená byť dobrý motivátor?
Dokázať nabudiť hráča.

.čím sa to stane? To je tiež nejaký inštinkt?
Nie, to sa robí vedome. Ale keď to robí Dušan Gališ alebo Vlado Weiss, tak to má inú kvalitu, ako keď to robí tréner, ktorý ten dar nemá. Môže prečítať aj stovky kníh o psychológii alebo o motivovaní, ale nepôjde to z neho a nebude to prirodzené.

.vy ste boli výborný hráč, a teraz ste reprezentačný tréner. Výborný hráč – to je zodpovednosť, lebo sa od vás očakávajú góly, rozhodnutia zápasov. Od trénera sa očakávajú víťazstvá a postup. Kde je väčšia zodpovednosť?
Jednoznačne u trénera. To sa vôbec nedá porovnávať.

.keď ste hráč, tak je to skôr zábava?
Nie, máte zodpovednosť za svoj výkon, ale ešte je tam desať alebo dvadsať iných a keď tréner vidí, že nemáte formu, tak vás dá v tridsiatej minúte dole a vie zachrániť zápas. Ale keď nemáte „formu“ ako tréner, tak je všetko pokazené.

.občas sa hovorilo, že tréner hokejovej reprezentácie, ktorý mal v minulosti v mužstve dvadsať hviezd z NHL, nemôže veľa pokaziť alebo napraviť. Ako to je vo futbale? Je tréner kľúčová postava?
To je to isté. V reprezentácii sú hotoví hráči. V klube ste s nimi každý deň, môžete ich viesť, pracovať s nimi, viete, aký máte materiál a máte na to mesiace a roky, ale keď ste spolu dennodenne, viete veľa vecí zmeniť. V reprezentácii je to iné. A to je to, prečo bol Vlado Weiss výborný tréner. On vedel hráčov motivovať, nachystať ich na zápas za tri dni. Aj teraz pán tréner Vůjtek vedel pripraviť atmosféru a vedel to poskladať tak – mal ten inštinkt, ten cit – že vytvoril mužstvo. Toto je umenie trénera reprezentácie, zložiť si to mužstvo tak, že aj keď to bude päť miliónov ľudí vidieť inak, vy musíte vidieť až za horizont. Musíte vedieť, ako to mužstvo má vyzerať, z akých typov sa má poskladať, aj charakterovo, aj futbalovo. Vždy musíte mať bojovníka, organizátora hry, spielmachra, ktorý je silný mentálne, musíte mať správny guláš.

.kľúčová vec je teda zostava?
Ani nie, zostava je až na samotný záver. Aj zostava je dôležitá, ale myslím teraz skôr na zloženie celého tímu. Kedysi povedal Mourinho, keď bol ešte v Chelsea, že najdôležitejším hráčom bol pre neho asi štrnásty hráč, ktorý nehrával, ale vždy bol nachystaný a vždy bol pozitívne naladený. Bol to obranca. Vtedy ma to prekvapilo. Ale presne tak to je, niekedy je najdôležitejší hráč ten, ktorý ani veľa nehráva, alebo je nevýrazný alebo je to napríklad starší hráč, no zohráva úlohu akéhosi tútora nad ostatnými. To nikto zvonka nevidí, ale tréner to musí vedieť, to je kľúč.

.dlhé roky ste boli klubovým trénerom. Vlado Weiss nám povedal, že ho oveľa viac baví byť klubovým trénerom, lebo je stále s hráčmi, je ako ich rodina, vidí ich vývoj, môže ich niekam posunúť. Reprezentačný tréner – to sú len okamihy. Vlado Weiss hovoril, že jeho nudia medziobdobia, keď reprezentácia nehrá. Aj preto sa stal trénerom Slovana. Cítite to aj vy tak?
Vidím to v dvoch rovinách. Bol som tréner dvadsaťjednotky a už som si zažil ten dvojročný cyklus, takže viem, do čoho idem. Netrénoval som klub, bol som na zväze a je to presne tak, ako Vlado hovorí. V dvadsaťjednotke som už počítal týždne, keď zase pôjdem do klubu. Ale teraz to ešte necítim. Bol som dva roky v Senici a keďže do toho dávam strašne veľa energie, po tých dvoch rokoch som „vypľutý“. Takže teraz si celkom užívam, že mám trošku pokoj, ale určite to budem cítiť takisto.

.v hokeji máme teraz také prechodové obdobie. Hoci sme získali striebro, tých najväčších osobností je čoraz menej a čaká sa, čo bude ďalej, či príde nová generácia. Vo futbale existuje nejaký trend, napríklad že vyrastá viac dobrých hráčov, alebo je ich menej?
Trend je taký, že hráči sa dotvárajú v zahraničí – myslím Vlada Weissa, Miňa Stocha, Hamšíka. To sú futbalisti, ktorí nehrajú našu ligu, ale ako veľmi mladí išli von a tam sa dotvorili. A dneska hrávajú v reprezentácii.

.aj Škrteľ, nie?
On hral ešte v Trenčíne, ale aj on odišiel mladý. Tie najväčšie talenty odchádzajú. Dneska je tu veľa manažérov, ktorí vedia vycítiť talent, a preto hráči odchádzajú veľmi mladí.

.to je dobré či zlé?
To je otázka! Veľa talentov, ktoré by sa u nás v lige osvedčili, tak ako Škrteľ, že by tu hrali dva-tri roky, alebo aj päť rokov a mohli byť reprezentanti, odišli veľmi skoro a zakrpateli. Kde je teda pravda?

.upadá náš futbal alebo napreduje?
To je veľmi ťažké povedať. Naša liga upadá alebo napreduje?

.to práve neviem.
Do ligy prišlo veľa cudzincov, čo pomohlo, lebo ako naši mladí odchádzajú, tak tá diera sa musela niečím zaplniť a je dôležité zaplniť ju kvalitnými cudzincami. Dnes je taký trend, že neznámi hráči z Brazílie nie sú už drahší ako slovenskí hráči, ale tu by mali hrať kvalitní cudzinci, nie iba lacní.

.takže liga rastie?
Myslím si, že pomalými krokmi rastie. Ale problém je v tom, že v okolitých krajinách to rastie rýchlejšie. Vyzerá to tak, ako keby nám Európa unikala. Menej vyspelé krajiny nás dobiehajú a tie vyspelé nám utekajú. Napredujeme, ale pomalšie ako ostatní.

.prečo?
Problémov je veľa, najmä financovanie športu, stále nie je vyriešený vzťah štátu k športu. Nedoriešená je infraštruktúra, pozrite sa na naše štadióny. Bol som teraz v Poľsku na majstrovstvách Európy, a to je človeku až smutno. Kde sú oni a kde sme my.

.vy ste teraz odkázaní na to, vybrať hráčov z ponuky, ktorá tu je. Máte širokú ponuku?
Naša špička, teda Škrteľ, Hamšík, Stoch, Weiss, Hubočan a podobní, to sú hráči, ktorí hrajú naozaj v dobrých mužstvách a sú kvalitní. Špička je slušne kvalitná, problém je jej šírka. Títo lídri, keď sa zrania, máme problém.

.máme jedenásť európsky kvalitných hráčov, alebo nie?
Dnes európsky kvalitných hráčov má aj Litva, Lotyšsko, Bosna – tie mužstvá, s ktorými my sme, majú kvalitných hráčov.

.a my?
Aj my ich máme. Ale je málo mať jedenásť hráčov, dnes musíte mať nadstavbu aj šírku a ešte tí jedenásti musia vo svojich kluboch hrávať a musia mať formu na reprezentačnom zraze. Dnes vidíte, že aj slabšie mužstvá dokážu poraziť tie lepšie. V kvalifikácii máte osem-deväť zápasov a hráči musia byť nachystaní a aby ste mali šancu postúpiť, musíte mať aj šťastie, aby boli vo forme, aby boli zdraví a aby boli v tom momente pripravení.

.je to ťažká úloha vybrať na zraz dvadsať hráčov?
Stále máme pätnásť hráčov, pri ktorých je jasno, a nikto nebude polemizovať, či tam má byť Hamšík, Škrteľ, Stoch, Hubočan, Kucka, Zábavník, o tom sa nebude diskutovať. Polemika je o tom, kto z mladých by mal dostať šancu. Ale ten okruh 13-15 hráčov je jasný.

.čo je potom vašou úlohou?
Máte trinásť kvalitných hráčov, ale napríklad troch na jednom poste. Dnes máme piatich kvalitných krajných záložníkov. To je už hra s postami. Nie je jednoduché urobiť z trinástich hráčov kvalitnú jedenástku.

.teraz ste nastúpili ako reprezentačný tréner. Berú vás hráči prirodzene alebo si ich musíte získať?
To nie je problém. A nie je veľa času, preto bolo dôležité, že ostal v tíme Mišo Hipp.

.môj postreh z minulosti je, že Weissov realizačný tím bol na slovenské pomery až neuveriteľne dobre fungujúci a profesionálny. Je to tak stále?
Áno.

.prijal vás tento tím?
To sa musíte opýtať ich. Ale ja mám z prvého zrazu dobrý pocit. Boli by sme však sami proti sebe, keby sme si robili naschvály.

.dvaja tréneri na jednej úrovni. Dá sa to? Ste naozaj s Mišom Hippom rovnocenní?
Áno.

.niekto musí určiť zostavu.
Je to vec dohody. My sme deklarovali, že keď vznikne spor, máme na to mechanizmus. Jeden z nás má právo posledného slova.

.kto?
To ani moja žena nevie.

.to vy ste s tým prišli, aby to bolo rovnocenné?
Vzniklo to z debát, ja som si to inak nevedel predstaviť. Sám by som do toho nešiel, bola to moja podmienka. Mišo tam niečo urobil a kontinuita musí byť. Akcií do kvalifikácie je veľmi málo. Bola len jedna rýchla, teraz bude Dánsko a ide kvalifikácia majstrovstiev sveta.

.na prvý pohľad kvalifikácia vyzerá nádejne – je tam Grécko, Bosna. Ale to sú veľmi dobré mužstvá.
Dnes má európsku kvalitu veľa tímov, pretože kluby sú kozmopolitné.

.keď tu hrala Bosna, hrali oveľa lepšie ako naši. Pred vami je však úloha – postup.
Áno a už nemáme alibi, lebo mužstvo už raz postúpilo. Dnes si nemôže dávať iný cieľ.

.koho tam máme – Grécko, Lotyšsko, Litva, Bosna. Teda s nami päť mužstiev, ktoré môžu postúpiť.
Päť mužstiev, ktoré keď pri žrebovaní videli zvyšok svojej skupiny, povedali si: Wow, tu máme šancu postúpiť!

.postupuje len jeden a potom je ešte baráž druhého. V skutočnosti je to teda ťažká skupina.
Ale zase, keby sme mali v skupine Nemecko alebo Španielsko, tak je tam už iba to druhé miesto.

.je to vyrovnaná skupina. Je tam niekto, kto vyčnieva?
Grécko postúpilo do štvrťfinále majstrovstiev Európy. Je to mužstvo, ktoré nehrá pekný futbal, ale veľmi ťažko sa poráža.

.takže Grécko vyčnieva a ostatní sú plus-mínus rovnakí?
Bosna má individuality, hráčov, ktorí hrávajú v zahraničí. Ale aj my máme takých hráčov.

.za Vlada Weissa sa mužstvo postupne budovalo a rástlo. Dnes už majú mladíci viac rokov. Dozrieva tento tím?
Dozrieva, hoci stále je to mladé mužstvo. Nie sme na tom ako Gréci, ktorí už majú generačný problém.

.kedy bude toto mužstvo optimálne?
Neviem, ale od tejto kvalifikácie môžu títo hráči hrať ešte dve-tri kvalifikácie.

.reprezentácia má teda ešte potenciál sa zlepšovať?
Dôležité je, aby noví mladí tlačili starším na chrbát, tak ako tlačil Weiss a Stoch Šestákovi. Aby som rozmýšľal, koho tam dám – Maka alebo Weissa? To je dôležité a prospešné pre hráčov. Aby to nebolo statické, aby to malo dynamiku.

.existuje čosi také, že hra reprezentácie dozrieva a skvalitňuje sa? Tréner to vidí?
Samozrejme, herný prejav je už sebavedomejší. Treba si pozrieť, ako sa hralo pred tromi-štyrmi rokmi a porovnať si to.

.kto má byť kapitán – Hamšík alebo Škrteľ? Obaja sú nadpriemerní európski hráči, Weiss sa rozhodol pre jedného z nich a ten druhý to neniesol úplne ľahko. A vy máte tú istú dilemu.
Najprv sa to dozvedia hráči. Sú to dvaja lídri a oni musia ťahať za jeden povraz. Ak by neťahali, tak to môžeme zabaliť.

.chce sa od vás postup. Chce sa teda od vás zázrak alebo realistická vec?
Je to niečo medzi. Nechceme hrať alibi, že my na to nemáme a sme niekde inde, sto rokov za opicami. To nie sme, ale nie sme ani tí machri, čo postupujú rok čo rok.

.keď nepostúpime, bude to váš neúspech?
Určite. Tak ako to bol Vladov neúspech, keď sme nepostúpili. Trénersky je to legitímne.

.ale keď objektívne sú iní silnejší, tak normálne by malo byť, že postúpime len raz za čas a vypadnutie nie je tragédia.
Po majstrovstvách sveta sme mali v skupine Rusov, Írov. Skupina nebola ľahká a nepostúpili sme. Bralo sa to ako blamáž, pričom to nebola blamáž. Národ to tak berie.

.v poslednej nominácii nebol Ján Ďurica. To je zámer?
Jano Ďurica nehral posledného pol roka v klube. Majú tam problém s cudzincami. Stále je v hľadáčiku, vieme, čo odviedol. V Hubočanovi mu narástla veľká konkurencia, to je to, čo chceme. Aby sme mali veľkú hlavu z toho, že máme kvalitných hráčov a koho z nich vybrať.

.keď pozeráte zápasy majstrovstiev Európy, čo vidíte? Uniká nám špička veľmi?
Futbal ide dopredu, vidíte, kde sú Španieli, Nemci, Taliani. Špička je niekde inde.

.ako to, že keď sa hrá so Španielmi, súper nemá loptu? Je to technika?
Áno. Oni si vedia vytvárať také situácie, že ste bez lopty. Španieli vyzerajú, že sú silní iba s loptou. Ale Barcelona je najlepšie brániace mužstvo na svete. Len nebránia vzadu, ale v strede ihriska. Všimnite si, ako oni bránia, keď prídu o loptu. Zhŕknu sa ako supy, vrhnú sa na súpera a majú loptu. Šetria tým sily.

.to sa dá napodobniť?
Dá, ale musíte mať tú kvalitu. Vezmite si to aj geograficky. U nás sa bežne hrá šesť mesiacov v roku, Španieli hrajú futbal dvanásť mesiacov do roka. My sme v zime hrali hokej, Španieli hrajú stále futbal.

.v roku 1976 sme boli majstri Európy, v roku 1962 sme boli druhí na majstrovstvách sveta. Je to nedosiahnuteľná minulosť alebo je to z času na čas možné aj v slovenských pomeroch?
V roku 1976 aj v 1962 sme nešli na majstrovstvá ako favoriti a urobili sme zázrak. V turnaji sa môže stať všeličo. Ale pravdepodobnosť je menšia, než v rokoch 1962 či 1976.

.môže si teda Slovensko povedať – chceli by sme raz byť vo finále majstrovstiev Európy, alebo je to úplná blbosť?
Môžeme si to povedať, ale pravdepodobnosť nie je príliš veľká. Môže sa to stať pri zhode náhod, pri šťastí, keď ešte vyrastieme. Samozrejme, všetci by sme boli radi, ale keď teraz poviem, že áno, môžeme tam byť, tak si všetci pomyslia, že som sa zbláznil.

.keď človek prijme reprezentačnú výzvu, tak je v dobrom zmysle slova maximalista. Nemôže si povedať, že toto je nedosiahnuteľné.
Keď boli hokejisti druhí na svete, tak ja som povedal, že postup na majstrovstvá sveta by sa vo futbale rovnal tomuto úspechu hokejistov. Také porovnanie mám ja. Nehovorím, že je to môj strop. Ale máme pred sebou métu a je veľmi vysoko.

.dlhé roky bol verejným tajomstvom komplikovaný vzťah reprezentačný tréner verzus zväz. Teraz je to ako?
Futbal je vždy trošku ako džungľa. A čím viac ide o peniaze, tým viac tie vzťahy nie sú ideálne. A peňazí nie je veľa. Je to boj a práve národné mužstvo by to malo zjednotiť. To sme cítili pred tými troma rokmi.

.a teraz je to ako?
Teraz je dôležité, aby sa dobre naštartovalo.

.cítite prajnosť?
Na realizačnej úrovni áno. Prajnosť v tom zmysle, že všetci ten úspech potrebujeme.

.hovorili ste s Vladom Weissom po tom, čo odstúpil?
Ani nie.

.to je boľavá vec?
Smutno mi je z toho. To bola jedna z vecí, prečo som do toho nechcel ísť.

.dlho ste žili v Prahe. Kde ste doma?
Som rodený Žilinčan.

.ale tam ste pocitovo doma?
Teraz nie som nikde doma. Teraz žijem v Bratislave. Vytváram si ten vzťah, že som tu doma.

.je to iný svet – Praha a Bratislava?
Áno. V Prahe som bol dlhšie ako v Bratislave. Ale Bratislava je dynamické mesto.

.sledujete aj verejné dianie?
Dá sa povedať.

.kríza eura. Prečo vznikla?
Sme príliš konzumní. Vznikla z „nenažranosti“. Už nevieme, čo by sme od dobroty robili.

.chodíte voliť?
Som volič.

.opozícia a koalícia je rozdelená, ale futbal musí ísť aj za jedných, aj za druhých. Je to problém?
Pre mňa vôbec nie. Nie som ani na jednej, ani na druhej strane. Jedných síce volím, ale tých druhých nevnímam ako nepriateľov. Chcem veriť tomu, že obom ide o Slovensko.

.ste napravo či naľavo?
Nechcem to takto hovoriť, manželka je diplomatka, robí na ministerstve zahraničných vecí.

.zažili ste všeličo – aj úspech, aj zatratenie, a to aj vo futbale, aj v osobnom živote. Teraz máte päťdesiat. Ste už vyrovnaný človek?
Viem, že to, čo sa stalo Vladovi Weissovi, patrí k životu. Človek nemôže byť stále hore. Že príde pád aj vzostup, ale z toho sa život skladá. A keď padneš na hubu, tak vstaneš silnejší, zocelí ťa to.

.už vás len tak niečo nerozhodí?
Nie. Aj pády aj vzostupy patria k tomu. Kedysi, ako mladý tréner, som to veľmi prežíval, dnes prežívam iba zápas. Keď sa skončí, poďme to zanalyzovať, aby sme boli v ďalšom zápase silnejší.

.menej podliehate emóciám?
Ja som emotívny človek aj na lavičke, aj v živote. Ale v zápase rozmýšľam úplne racionálne, tú emóciu potrebujem len na to, aby mi to pálilo.

.z profesijného hľadiska – aj ako hráč, aj ako tréner ste dosiahli všetko. Tak by sa zdalo, že musíte byť šťastný človek. Je Stano Griga šťastný človek?
Teraz prechádzam dobrým obdobím, aj kvôli reprezentácii, aj kvôli Senici v minulom roku, aj v súkromnom živote. Mám éru, keď sa mi darí. Bodaj by také obdobie vydržalo čo najdlhšie. Nie som fatalista, urobím pre to čo najviac, ale samozrejme, príde aj obdobie, keď sa bude dariť menej, a som na to pripravený. Aj prehra, aj smrť patrí k životu.

.postúpime?
My s Mišom urobíme pre to všetko. Stanislav Griga/
bývalý československý futbalový reprezentant a súčasný tréner slovenskej futbalovej reprezentácie. Elitný strelec (so 123 gólmi štvrtý najlepší v histórii československej ligy) hrával postupne za ZVL Žilina, pražskú Spartu a Duklu, Feyenoord Rotterdam a Rapid Viedeň. Československo reprezentoval na majstrovstvách sveta v roku 1990. V tridsiatich štyroch reprezentačných zápasoch strelil osem gólov. Trénerskú kariéru začal v Žiline, neskôr trénoval viaceré kluby, medzi inými aj bratislavský Slovan, pražskú Spartu a Viktóriu Žižkov. V rokoch 1999 – 2001 bol trénerom najprv slovenskej dvadsiatky, a potom dvadsaťjednotky. Seniorskú reprezentáciu prebral po Vladimírovi Weissovi začiatkom tohto roku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite