Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

EÚ sa mení na BÚ
Minulý týždeň sa konal summit lídrov Európskej únie – samozrejme, bol opäť zameraný na riešenie súčasnej krízy. Jeho výsledky sú podľa šéfa Európskej centrálnej banky Maria Draghiho „hmatateľné“. O aké výsledky teda ide?
Zúčastnené krajiny sa dohodli na viacerých bodoch. Predovšetkým má vzniknúť jednotný mechanizmus dohľadu nad bankami pôsobiacimi v eurozóne. Súčasťou tohto mechanizmu bude aj Európska centrálna banka. Spoločný európsky dozor nad bankami by sa mal podľa francúzskeho prezidenta Hollanda realizovať už do konca tohto roka.
Lídri krajín eurozóny sa zhodli, že potrebujú zabezpečiť finančnú stabilitu eurozóny, a to najmä s pomocou súčasných nástrojov v rámci ENSF/EMS.  
Záchranný fond  ESM, ktorý má vzniknúť v júli, by mal dostať možnosť priamej rekapitalizácie bánk. Tá rekapitalizácia by prebiehala tak, že by nezvyšovala rozpočtový deficit krajiny, pre ktorú sa použije.  Lídri zároveň odsúhlasili až 120 miliárd eur ako balíček, venovaný na podporu ekonomického rastu. Tento balíček napokon získal aj schválenie Talianov a Španielov. Tí si však najskôr vyžiadali pomoc v zápase s vysokými úrokovými sadzbami na dlhopisoch. Bola to ich podmienka a napokon na ňu pristúpila aj nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá spočiatku spoločné riešenie talianskych a španielskych úrokov odmietala.
Nemecká kancelárka opäť prezentovala svoj odmietavý postoj voči eurobondom. Ten aj presadila, ťarchu financovania krízových opatrení však stále nesie najmä Nemecko. Spokojné je Taliansko a Španielsko, lebo si vylobovali dôležitú zmenu pravidiel: krajiny, ktoré požiadajú o pomoc zo záchranných mechanizmov na stabilizovanie trhov s dlhopismi, nebudú nútené prijímať mimoriadne úsporné opatrenia či reformy ekonomiky. Stačí, ak budú mať v zásade nastúpenú cestu konsolidovania svojich verejných financií.
Banková únia nenadchla krajiny mimo eurozóny. Sú proti nej najmä Briti, ale aj Česi. Odovzdávanie suverenity, ktoré s príchodom BÚ nutne nastúpi, je pre nich ťažko prijateľné.
Reakcie trhov boli po zverejnení výsledkov summitu pozitívne. Veľkú časť kurzových ziskov možno však pripísať skôr momentu prekvapenia – trhy od summitu nečakali až toľko konkrétnych dohôd.
.mg


Čína spomalí

Ak sa svet spoliehal na Čínu ako na ekonomického ťahúňa, už nejaký čas si musí mierniť očakávania. V druhom štvrťroku čaká čínsku ekonomiku podľa bývalého šéfa čínskeho štatistického úradu spomalenie rastu na 7,8 percenta. Stabilizácia vraj príde v treťom štvrťroku a v poslednom by mala ekonomika opäť rásť, hoci len mierne.
.mg

Zblíženie?

Ruský veľvyslanec pri Európskej únii Vladimír Čižov sa pre stránku EUobserver vyjadril, že Rusko, EÚ a USA sa zhodujú na „základných zásadách“ prístupu voči Sýrii. Tieto zásady spočívajú v presvedčení, že najskôr je potrebné zaručiť prímerie, a potom príde čas na politický dialóg pod vedením Sýrie. Veľmoci odmietajú vojenský zásah zvonka.
.mg

Súd a Obamacare

Americký najvyšší súd podporil zmeny v zdravotníctve a jeho financovaní, ktoré presadil prezident Barack Obama. Keďže Obamova reforma obsahuje aj požiadavku, aby si každý Američan obstaral zdravotné poistenie, inak mu hrozí trest, jej odporcovia sa obrátili na najvyšší súd s tvrdením, že takáto podmienka je protiústavná. Súd im nedal za pravdu.
.mg

Majstri

Favorizovaní Nemci aj Portugalčania skončili na futbalových majstrovstvách Európy v semifinále. Finále si, po uzávierke tohto čísla, zahrali Taliani so Španielmi. Taliani hrali na majstrovstvách krajší futbal ako Španieli, či to však na majstrov nekonečných nahrávok stačilo, sme sa dozvedeli až v nedeľu. Poliaci a Ukrajinci však predviedli majstrovstvá na vysokej úrovni.
.jd

DNA ako hrozba

Vedci z University of Washington sú schopní zostaviť kompletné DNA dieťaťa ešte pred jeho narodením, stačí im na to vzorka krvi tehotnej matky a vzorka slín od otca. Objav umožní detekovať tisíce genetických chorôb ešte pred narodením dieťaťa. Je to pozoruhodný vývoj, má však aj vážne etické dôsledky. Nenarodeným deťom totiž od počiatku využívania tohto objavu hrozí, že rodičia ich z genetických dôvodov odsúdia na smrť.
.jd


Martin McGuinness/
Bývalý terorista z IRA a dnes podpredseda vlády v Severnom Írsku, ktorý stál za úspešným zmiernením napätia medzi Londýnom a Belfastom, sa stretol s kráľovnou Alžbetou II., ktorá mu podala ruku. Symbolické gesto, pred pár rokmi nepredstaviteľné.

Francois Hollande/
Francúzsky socialistický prezident začal plniť svoj program a v krajine galského kohúta sa zvýšila minimálna mzda. Francois Hollande tvrdí, že toto opatrenie spolu s vyšším zdanením bohatších Francúzov pomôže naštartovať francúzsku ekonomiku.

Antonis Samaras/
Grécky premiér má za sebou ťažký úvod vo funkcii, o sto dňoch pokoja nemôže byť ani reči. Minulý týždeň sa pre operáciu oka nezúčastnil na summite EÚ, minister financií aj vicepremiér už podali rezignáciu a od kancelárky Merkelovej počúva samé nein.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite