Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Smoliar roka

.peter Bálik .časopis .profil

Sudičky mu prorokovali bohatú a úspešnú kariéru, ale túto sezónu by holandský krídelník najradšej hodil za hlavu. Prehral v nej všetko, čo sa dalo.

Arjen Robben je nesporne hlavným smoliarom roka. Najprv nepremenil penaltu v zápase s rivalom Borrussia Dortmund, a tým jeho Bayern Mníchov prehral boj o titul. Neskôr prehral aj vo finále nemeckého ligového pohára, potom aj finále Ligy majstrov, kde v predĺžení opäť nepremenil pokutový kop, ktorý mohol rozhodnúť zápas, a v závere tejto futbalovej kalamity stihol s Holandskom vypadnúť  zo základnej skupiny majstrovstiev sveta po biednom výkone. Robben sa aspoň môže utešovať, že nebol jediným zlým hráčom oranžových, ale akoby svojou zlou karmou nakazil aj celé holandské mužstvo. Čím viac chcel, tým toho viac pokazil.

.futbalový expres
Už na začiatku futbalovej kariéry sa mu hovorilo futbalový expres. Robben je novodobý typ hráča, ktorý sa pohybuje na mieste medzi útočníkom a ofenzívnym útočníkom. Keď sa udomácnil v holadnskom drese, legendárny útočník Marco Van Basten o ňom povedal, že má predpoklady, aby sa stal najlepším hráčom sveta. „Keby som si mal vybrať medzi Roonym a Robbenom, vybral by som si Robbena,“ dodala legenda holandského futbalu. Ešte slávnejší Johan Cruyff mu prorokoval, že má pred sebou skvelú kariéru: „Vie, že sa na neho veľmi spolieham, ale som si istý, že on moje očakávania naplní.“ Spočiatku to tak aj vyzeralo. Už ako šestnásťročný hral holandskú ligu za Groningen. Už tam sa preslávil svojím tradičným spôsobom hry.  Ako ľavák hrával na pravej strane, odkiaľ spred šestnástky zbieha do stredu poľa a strieľa spektakulárne góly.  Na posledných majstrovstvách sveta sa o tom mohli presvedčiť aj slovenskí obrancovia na čele so Škrteľom, pretože presne týmto spôsobom nám v Južnej Afrike strelil gól. Bývalý tréner po zápase povedal, že eliminovanie Robbena špeciálne trénovali, no keď má tento hráč formu, je nebrániteľný, napriek tomu, že jeho fintu pozná každý.
Z regionálneho Groningemu putoval do prestížneho PSV Eindhoven , kde spolu s útočníkom Matejom Kežmanom vytvorili nerozlučnú útočnú dvojičku. Fanúšikovia PSV im hovorili Batman a Robben. Hráča, ktorý pomohol klubu vyhrať sedemnásty titul v histórii, si v tom čase vytypoval tréner Manchester United Alex Fergusson, no ponúkol za neho iba 7 miliónov eur, čo prezident OSV komentoval slovami, že za tú sumu môže tak dostať len Arjenov dres s podpisom. K slovu sa prihlásila prebúdzajúca sa Chelsea, ktorá nakoniec za Robbena neváhala vysoliť 18 miliónov libier.  Hráč prišiel do klubu Romana Abramoviča zranený a na ihrisko sa dostal až v novembri 2004. V osemnástich zápasoch strelil sedem gólov a výraznou mierou pomohol klubu k druhému anglickému titulu v rade. Robben sa v tom čase sa preslávil nielen ako rýchle unikajúce krídlo, ale aj ako nešportový simulant. V zápase s Liverpoolom predstieral, že ho udrel brankár Reina a teatrálne sa hodil o zem. V skutočnosti sa nič nestalo, ale dobré meno si u anglických fanúšikov, vyznávajúcich tvrdú, ale férovú hru, neurobil. Pepe Reina, ktorého rozhodca nespravodlivo vylúčil, neskôr poznamenal, že by mal zo svoj výnimočný výkon dostať Oskara a vtedajší tréner Liverpoolu Rafa Benitez po zápase glosoval, že nemá veľa času, pretože uteká do nemocnice zistiť, ako sa darí Robbenovi.

.pred bránami úspechu
Arjen vydržal v Chelsea tri sezóny, no často býval zranený a veľmi pomaly sa vracal do pôvodnej formy. Londýnsky klub sa ho preto rád zbavil a Robben v roku 2007 putoval za 24 miliónov libier do Realu Madrid,  kde opäť pomohol mužstvu k titulu. Aj v Reale odohral tri sezóny, z toho prvé dve boli z hľadiska výkonnosti veľmi dobré, ale klub sa ho nakoniec rozhodol zbaviť. Napriek tomu, že by rád zostal, musel prepustiť miesto ešte väčším menám Kaká a Ronaldovi, okolo ktorých chcel nový prezident Florentino Pérez vybudovať úplne nové mužstvo.   
Robben sa opäť porúčal, tentoraz za 25 miliónov eur, a v roku 2009 prestúpil do bavorského Bayernu Mníchov, kde po rokoch túlania sa európskymi klubmi konečne našiel svoje miesto pod slnkom. S Bayernom znovu vyhral titul, dokonca ho v sezóne 2009 – 2010 vyhlásili za najlepšieho hráča nemeckej ligy, ale na vysnené prvenstvo v Lige majstrov, ktoré by ho posunulo medzi Top hráčov sveta, nedosiahol. V sezóne 2010 – 2011 skončil Robben s klubom v semifinále, o rok neskôr vo finále. Keď k tomu prirátame finálovú prehru holandského mužstva na MS v Južnej Afrike so Španielskom, Robbenov čierny účet je kompletný.
Napriek všetkým prehrám, ako aj tajomnej bitke so spoluhráčom Ribérym v šatni v polčase zápasu, sa Robben rozhodol v Bayerne zostať a podpísal novú zmluvu do roku 2015. Nemusel tak urobiť. Fanúšikovia Bayernu ho po nepremenených penaltách vypískali, no mnohí z nich to nakoniec zobrali späť, najmä po tom, čo sa ho zastal prezident klubu Karl-Heinz Rummenigge: „Nikto z nich nemá právo pískať na našich hráčov. Robben bol rovnako ako všetci jeho kluboví spoluhráči veľmi sklamaný a znechutený z nespravodlivého neúspechu vo finále Ligy majstrov."
Keď sa pozrieme späť, tak jeho športová bilancia nie je zlá, tri tituly v troch prestížnych európskych ligách, striebro z MS, ale zároveň je pravda, že Robbenovi sa zatiaľ nepodarilo naplniť prorocké slová Marca Van Bastena alebo Johanna Cruxffa, že on bude tým hráčom, ktorý konečne privedie holandský tím na vrchol. Pokiaľ ho nebudú prenasledovať zranenia, pre ktoré mu často kolíše forma, má tento 28-ročný krídelník všetko pred sebou. Hovorí sa, že veľkým víťazstvám predchádzajú kruté prehry. Ak to platí, smoliara Robbena čaká len svetlá budúcnosť. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite