Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Futbal a nenávisť

.peter Bálik .časopis .šport

Majstrovstvá Európy majú za sebou len prvé dve skupinové kolá, a tak by sme boli jasnovidcami, keby sme vedeli, ktorý z európskych tímov sa dostane do semifinále. No keď zoberieme do úvahy slávny bonmot Garyho Linekera o tom, že futbal sa hrá 90 minút a nakoniec vyhrajú Nemci, tak aspoň jedno mužstvo to má isté.

.no už prvé zápasy ukázali jednu pozoruhodnú vec. Mužstvá z druhého alebo tretieho sledu predvádzali zatiaľ na šampionáte v Poľsku a Ukrajine oveľa zaujímavejšiu hru ako futbaloví giganti. Rusi, Chorváti či Ukrajinci ponúkli strhujúce predstavenia, pretože im nič iné nezostávalo. Vedeli, že musia hrať naplno od prvého zápasu a že každý bod alebo strelený gól sa bude rátať počas bilancovania jednotlivých skupín.

.robbenov vírus
Naopak, favoriti, teda Holanďania, Taliani, Francúzi a Portugalci, zatiaľ pôsobia unavene, akoby si mysleli, že im na víťazstvá proti slabším tímom bude stačiť priemerný výkon. Skoro sa to vypomstilo Portugalcom, ktorí porazili odolávajúcich Dánov až gólom v posledných minútach zápasu. Aj veľké hviezdy sa trápia. Zatiaľ sa trápi Ronaldo, ktorý dal v sezóne neuveriteľných 60 gólov, no počas dvoch zápasov zahodil aj šance, ktoré predtým premieňal s ľahkosťou šelmy.
Oveľa horšie je na tom Robben, ktorý si svoju spackanú sezónu, kde prehral všetko, čo sa dalo, zobral aj na európsky šampionát a nakazil ňou celé holandské mužstvo. Oranžoví nemôžu uveriť tomu, že sú na pokraji vypadnutia, ich súpiska so svetovými hráčmi vôbec nejde dokopy s predvedenými výkonmi na ME. Hrou pripomínajú naše hokejové mužstvo, plné hviezd NHL na minuloročných MS na Slovensku. Opakom Ronalda je nemecký útočník Gomes, ktorý strelil v dvoch zápasoch tri góly. Na tri trefy do siete súpera mu stačili štyri strely na bránu.
Každý futbalový šampionát vynesie hore mladé tváre aj odpísaných futbalistov. Napríklad ukrajinský Ševčenko. Mnohí si mysleli, že „Ševa“ je vo futbalovom dôchodku, a on dvoma gólmi pokoril Švédov. Všetko pred sebou má zas mladučký Rus Alan Dzagoev, autor troch gólov, ktorý dôrazom v pokutovom území zatienil starších borcov Keržakova a Aršavina. Veľká pochvala patrí aj mladému Grékovi Kyriakovi Papadopoulosovi, ktorý je jediným pozitívnym momentom v hre jeho tímu, ktorý stíha jedna kalamita za druhou. Vylúčenia, neuznané góly, zranenia akoby odzrkadľovali finančnú krízu v helénskej krajine. Papadopoulos naskočil hneď v prvom zápase namiesto svojho menovca Avraama Papadopoulosa a ukázal, že Gréci sa v budúcnosti môžu spoľahnúť na žulovitého obrancu anglického strihu.

.ruská hanba
Žiaľ, už teraz je zrejmé, že o tých ME sa bude písať ako o najnásilnejšom šampionáte v histórii,  a to ešte nemá za sebou ani prvú polovicu. Predovšetkým, poľskí organizátori zápasy vôbec nezvládajú. Počas zápasu Poľska s Ruskom došlo ku krvavým konfliktom medzi znepriatelenými tábormi, ktoré sa z historického hľadiska vôbec nemajú v láske. Najmä ruskí fanúšikovia, medzi ktorými identifikovali početné skupiny neonacistov, sú často prvotným zdrojom konfliktov a menia okolie štadióna na vojnovú zónu. Okrem nich sa sa pobili aj Íri s Chorvátmi a Chorváti (fanúšikovia Hajdkuku a Dynama) medzi sebou.
Ruská futbalová federácia už bola minulý týždeň potrestaná pokutou 120-tisíc eur za rasistické pokriky na českého futbalistu s tmavou pleťou Gebre Selassieho, ako aj za propagáciu intolerancie a neonacizmu na tribúnach. Rusom hrozí, že pokiaľ budú tieto incidenty pokračovať, prídu v nasledujúcej kvalifikácii o 6 bodov. Málokto však verí, že ruskí extrémisti sa po bu-bu-bu zo strany UEFA budú v najbližších dňoch správať ako baránkovia. Keď britská BBC pred začiatkom šampionátu odvysielala kontroverzný dokument Euro 2012: Stadiums of Hate (Štadióny nenávisti) o futbalovom extrémizme v strednej a východnej Európe, Poliaci a Ukrajinci sa ostro ohradili.  No incidenty na štadiónoch a mimo nich ukazujú, že bližšie ku krutej pravde má BBC.

.božský Tonda
Českí futbalisti hrali rozhodujúci zápas o postup zo skupiny po uzávierke nášho týždenníka, no dojem z ich hry je zatiaľ rozpačitý. V prvom zápase ich rýchlonohí Rusi doslova zotreli z ihriska a proti Grécku hrali dobre iba jeden polčas. Našťastie, naši susedia majú Antonína Panenku, ktorému moderátorka českých správ volala v priamom prenose, že s akou taktikou treba ísť na Rusov. Z druhého konca telefónu sa len ozvalo: „Ty krávo, vole.“ Hneď potom sa spojenie prerušilo. Panenka to neskôr vysvetľoval tým, že zle počul, no pravda je, že božský Tonda baví futbalový svet nielen svojím „vršovickým dloubákom “ z Belehradu 1976. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite