Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bloger proti Putinovi

.eva Čobejová .časopis .profil

Rusi vyznávajú vodcovský princíp v každom režime. Časť Ruska má teraz svojho cára v Kremli, druhá časť Ruska svojho vodcu hľadá. A možno ho už našla. Je tu predsa Alexej Navaľný, veľký obdivovateľ Arnolda Schwarzeneggera.

Už roky platí, že protiputinovské iniciatívy trpia tým, že im chýba ruský Havel. Chodorkovský sedí v base a je otázne, či by tohto bývalého biznismena obyčajní Rusi prijali za vodcu. Svetoobčan Gari Kasparov je populárny najmä mimo Ruska. Do popredia sa dostávajú iné mená: Sergej Udaľcov, Iľja Jašin, Jevgenija Čirikova, Iľja Ponomarev, Boris Nemcov či Alexej Navaľný. Tieto mená sa objavili minulý týždeň aj na spoločnom vyhlásení Manifestu slobodného Ruska, ktorý tak spája liberálov, marxistických komunistov, regionálnych občianskych aktivistov i nacionalistov. Meno, ktoré vraj najviac desí staronového prezidenta Putina, patrí advokátovi a blogerovi Alexejovi Navaľnému.
Keď sa minulý týždeň chystal protestný Pochod miliónov, polícia spustila u lídrov opozície domové prehliadky a výsluchy. Oficiálnym dôvodom bolo vyšetrovanie nepokojov po protiputinovskom proteste 6. mája. Alexej Navaľný zažil trinásťhodinovú prehliadku vo vlastnom byte, v kancelárii aj v byte manželkiných rodičov. „Je to asi zločin storočia,“ vyhlásil po skončení zásahu Navaľný a ironicky dodal, že vo vyšetrovacom tíme je 160 vyšetrovateľov. Z domovej prehliadky si od neho policajti s rúškami na ústach odniesli aj počítače z detskej izby či starý nepoužívaný počítač svokrovcov.
Kamery potom zachytili spúšť, ktorá ostala v Navaľného byte. Pri tejto príležitosti sme mohli nahliadnuť aj do súkromia Navaľných – obyčajný byt v mierne ošumelom paneláku. Po domovej prehliadke sedí manželka Júlia zdeptaná v obývačke a Alexej vychádza pred dom poďakovať sa priaznivcom, ktorí celý čas stáli pred domom a s piskotom vyprevádzali policajtov. Navaľný nevyzerá zlomený ani zastrašený. Napokon, za posledné mesiace zažil všeličo, aj väzenie. A zdá sa, že ho zápas s Putinom čoraz viac baví.

.kto to je
Navaľný sa narodil v roku 1976 a jeho otec, ktorý je Ukrajinec, bol vojakom. Ako dieťa vojaka nemal kamarátov, ale zato sa naučil dobre biť a pyšný bol na svoj nunčak. Prázdniny trávieval u babky pri Černobyle a len zhodou okolností tam nebol aj po výbuchu atómky.
Vyštudoval právo, potom pokračoval v štúdiu na finančnej akadémii. Na odporučenie Kasparova sa dostal aj na polročnú stáž na Yale. V roku 2000 vstúpil do liberálnej strany Jabloko, angažoval sa v jej kampaniach, verejných diskusiách, ale najmä v regionálnej politike ako ochranca práv Moskovčanov pri stavbe veľkých projektov. Tvrdí, že vtedy bol viac ohrozený ako neskôr, keď začal kritizovať Putina a veľké firmy.
V roku 2007 ho zo strany vylúčili pre nacionalizmus a šovinizmus. Navaľný má tvrdý postoj k prisťahovalcom z neruských oblastí a volá po zastavení „kŕmenia Kaukazu“. Navaľný bol aj pravidelným účastníkom tzv. Ruských pochodov, ktoré organizuje krajná pravica. Chcel ich vraj postupne meniť na obyčajné vlastenecké pochody. Tvrdí, že je jediný, koho prijímajú obe strany napriek tomu, že krajná pravica ho považuje za liberálnu svoloč a liberálne elity ho označujú za fašistu. O prisťahovalcoch dnes Navaľný hovorí diplomaticky. Je za asimiláciu, nie za deportáciu. „Ak tu chceš žiť – buď Rusom,“ dodáva.

.bloger
Obrovskú popularitu si získal ako advokát a bloger, ktorý písal o rozkrádaní štátneho a pološtátneho majetku. Navaľný ochraňoval záujmy malých akcionárov. Veľké pološtátne firmy ako Rosneft, Gazprom, Lukoil, Transneft nútil, aby boli transparentnejšie. Dostal sa k informáciám, ako sa v niektorých firmách kradne a ako je biznis prepojený s politikou. Zverejnil ich a získal si tak širokú sieť zdrojov – sú to najmä nespokojní štátni úradníci, ktorí vedia o zločinoch, ale netrúfajú si o nich hovoriť, a tak svoje informácie posunuli Navaľnému. Ten veci zverejnil a inicioval aj trestné stíhanie. Vďaka obrovskej čítanosti svojich blogov mohol rozšíriť svoju kanceláriu a venovať sa viacerým kauzám po celom Rusku.
Keďže vznikali špekulácie, kto platí celý jeho tím, Navaľný nedávno zverejnil svojich sponzorov. Mal na to ich súhlas, hoci okamžite získali nálepku „finančnej opozície“. Je to v ruskom priestore nový jav a hovorí o úpadku Putinovej moci. O úpadku svedčí aj súťaž o najlepšiu protiputinovskú agitku, ktorú vyhlásil pred voľbami Navaľný. S piesňou Náš blázninec volí Putina vyhral Alexander Jelin a pieseň je dnes hitom ruských diskoték. Jej autorom je ten istý človek, ktorý pred časom zložil pieseň o ruských dievčatách, ktoré túžia po mužovi, ako je Putin.
Navaľný dnes podľa časopisu Time patrí medzi 100 najvplyvnejších ľudí sveta. Moskovské elity však dlho odmietali brať Navaľného ako politika vážne. Uznávali ho ako advokáta aj ako blogera, ale môže byť politický vodca? Človek, ktorý vyznáva Simpsonovcov, počúva kapelu Občianska obrana a v obľúbenom čiernom kabáte vyzerá ako muž s temnou minulosťou? Ale Navaľný dozrieva a dnes vyzerá kultivovanejšie a uvoľnenejšie. Vystupuje ako milujúci manžel, otec dvoch detí, ktorý tvrdo pracuje, a tiež ako ruský vlastenec, hlási sa ku kresťanstvu a nebojí sa konfrontácie s mocou. Navyše má charizmu, ktorá skvelo funguje na mítingoch. A tak už aj moskovskí intelektuáli čoraz viac pripúšťajú, že ak niekto naozaj porazí Putina, bude to možno bloger Alexej Navaľný.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite