Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Domáci nadávajú na rozhodcu z princípu

.marek Vagovič .časopis .téma

O tom, ako pískajú rozhodcovia dôležité zápasy v nižších súťažiach, sme sa boli osobne presvedčiť v Jarovciach. Až na pár sporných momentov to bol férový zápas, ktorý vyhralo lepšie mužstvo z Malinova.

.nedeľa 3. júna 2012, obec Jarovce neďaleko Bratislavy. Pred zápasom štvrtej bratislavskej ligy hrajú chlapci hokejbal – tí najmenší sa môžu vyblázniť aj na peknom detskom ihrisku, ktoré je súčasťou miestneho futbalového štadióna. Zaplatíme eurové vstupné a sadneme si so synom na tribúnu. Pred zápasom, v ktorom ide domácim o všetko, panuje dobrá nálada. Nechýba klobása ani kofola, pivo tečie prúdom.
Atmosféra sa však rýchlo zmení, keď vyjdú z kabíny rozhodcovia. „Né, tento k…. bradatý,” ozve sa nervózne z tribúny. Jarovce sú totiž kolo pred koncom posledné, na súpera z Malinova strácajú bod. Ak sa chcú zachrániť, potrebujú vyhrať, to isté však platí aj o hosťoch. Prvá minúta zápasu, prvý faul domácich. „Už zase začínaš, Lenin? Zabudol si, ktorí sú domáci?” pokrikujú na holohlavého rozhodcu domáci fanúšikovia.
Tretia minúta, 0:1. To už prasknú nervy aj neobratnému stopérovi Jaroviec. „Jak to pískaš, kurva, už predtým boli dva fauly,” uľaví si. Ôsma minúta, prvý dôležitý moment zápasu. Hostia v šestnástke faulujú domáceho hráča. Rozhodca chvíľu váha, no napokon odpíska jedenástku. Domáci vyrovnajú na 1:1, fanúšikovia Jaroviec sa trochu upokoja. No len do 16. minúty, keď hostia z Malinova pridajú druhý gól.
Domáci sa najskôr vehementne sťažujú, že hostia pred gólom faulovali. Ťažko povedať, na zápasoch piatej ligy nie sú kamery, takže sa to nedá spätne skontrolovať. Protesty Jaroviec však rýchlo opadnú, takže to zrejme až taký faul nebol. Keď pridá Malinovo v 21. minúte tretí gól, domáci fanúšikovia už kritizujú rozhodcu takmer za všetko.
„Všetko pískaš, ty tchor. Však tam bola lopta!” rozčuľujú sa pri jednom z faulov Jaroviec, hoci tento konkrétny bol možno odpískaný prísne. Cez prestávku však hodnotia viacerí z nich zápas realisticky. „Mimo ihriska sú veľkí frajeri, samá cigaretka a zábava,” kritizujú hráčov Jaroviec. „Sa nedá slopať aj hrať,” zakričí jeden fanúšik na začiatku druhého polčasu.
Keď v 60. minúte odchádzame, miestni štamgasti si krátia čas rozprávaním zážitkov z víkendových zábav a alkoholických záťahov. To, že domácim sa nedarí, ich už až tak veľmi nevzrušuje. Malinovo napokon vyhralo 3:2. Nevieme síce, čo sa dialo pred zápasom, na ihrisku to však ako kúpený zápas nevyzeralo. Hostia vyhrali zaslúžene, hoci časť fanúšikov Jaroviec možno ešte dnes nadáva na podplatených rozhodcov.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite