Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Žaťko: Wänke je pre mnohých hrdina

.marek Vagovič .časopis .téma

Jozef Žaťko je rozhodcom v piatej lige. Po Mariánovi Diňovi ide o druhého človeka, ktorý prehovoril o korupcii v slovenskom futbale.

.ponúkol vám už niekto úplatok?
Áno, trikrát. Prvýkrát v Hamuliakove, ktoré potrebovalo vyhrať, aby presvedčilo poslancov, že má zmysel investovať do futbalu. Pred zápasom za mnou prišiel človek, od ktorého tam všetko závisí, aby sme sa dohodli. Povedal som mu, že ja také veci nerobím. Dokonca som vtedy nariadil proti Hamuliakovu aj jedenástku, čo vyvolalo totálnu paniku. Keď som vyšiel po zápase zo sprchy, dal mi do ruky niekoľko bankoviek.

.koľko tam bolo?
Videl som 50-eurovú bankovku, koľko bolo pod tým, to neviem. Ostatné bankovky totiž neboli vyrovnané, ale v ruličke. Okamžite som to hodil na zem a povedal mu, že s tým nechcem mať nič spoločné.

.druhýkrát vás chceli podplatiť kde?
V Studienke. Keď som vyšiel po zápase zo sprchy, na stole už boli položené peniaze, asi 12 až 15 eur. Keď som sa pýtal kolegov – rozhodcov, čo sú to za peniaze, povedali mi, nech sa nestarám a zoberiem. Keď sme sedeli po zápase v neďalekej reštaurácii, povedali mi, že tie peniaze sú za zápas. Zahrali to však tak, že je to akože za benzín, keďže som ich viezol autom. Samozrejme, nič som nezobral.

.kto vás chcel podplatiť tretíkrát?
Bolo to v Igrame, kde chceli, aby som pískal proti domácim. Keď sme išli na ihrisko, tréner hostí mi povedal, aby som ich sekal, mával im fauly a ofsajdy. Keďže som to nerobil, začal na mňa vykrikovať, či sa mi 30 eur máli, že mi dá 50 a podobne. Povedal som mu, že keď s tým neprestane, dám to do zápisu, pričom sa budem sťažovať aj hlavnému rozhodcovi.

.koľko rozhodcov berie úplatky?
O tom nechcem špekulovať. Problém je skôr v systéme, ktorý to umožňuje. Keď prídete na futbalový zväz, že chcete pískať, vyplníte test asi s dvadsiatimi otázkami. Ďalej sa vám však nikto nevenuje, nekonzultuje s vami pravidlá, súťažný poriadok, nepúšťa vám žiadne videá, nič. Potom idete na zápas, kam vás dostanú starí harcovníci. Najskôr si vás oťukajú a potom rozhodnú, či budete pískať ďalej. Je len na vás, či sa stanete súčasťou systému, alebo sa hneď na začiatku postavíte na odpor. Keď odmietnete úplatky, nebudete pískať zápasy, kde o niečo ide – o postup, alebo zostup z ligy.

.sú za tým vždy peniaze?
Môžu to byť aj rôzne výhody. Keď máte niekde chatu, potrebujete tam dotiahnuť inžinierske siete a podobne. Keď pomôžete tej dedine ako rozhodca, starosta pre vás ochotne urobí všetko. Mimochodom, výsledky niektorých dôležitých zápasov sa s rozhodcami dohadujú vždy v stredu. Víkendové zápasy sú potom často len divadlo.

.prečo ste nešli na políciu, keď vás chceli podplatiť?
Robil som dvadsaťdva rokov policajta. Čo by som im povedal? Že som našiel na stole peniaze, o ktorých moji kolegovia neskôr tvrdili, že je to za cestu? Alebo, že mi dal niekto nasilu do ruky peniaze, keď som vychádzal do sprchy?

.mohli ste s políciou spolupracovať ako agent – na ďalších prípadoch.
Áno, mohol. Ale neviem, či by to k niečomu viedlo. V treťej lige niekto nedávno zobral úplatok 200 eur. Poctivý mladý rozhodca, ktorý to oznámil, bude teraz zrejme odsunutý nabok. Všetko sa napokon obráti proti nemu.

.pred piatimi rokmi sa prevalila kauza Wänke, čo mohla byť dostatočná výstraha. Z toho, čo hovoríte, to však nevyzerá, že by sa v slovenskom futbale niečo zmenilo.
Verejnosť vníma Wänkeho ako korupčníka a lotra, pre veľa ľudí vo futbale je však hrdinom.

.prečo?
Pretože nestiahol so sebou aj ostatných. Funkcionár Močenka, ktorý ho udal, je, naopak, pre mnohých na zväze za bastarda a hajzla. V uzavretom systéme slovenského futbalu má len málokto záujem, aby to fungovalo inak. Dnes sú napríklad rozhodcami v nižších súťažiach hlavne synovia starších rozhodcov a delegátov.

.podobne je to aj v súdnictve či na prokuratúre.
Presne tak, takto to funguje v celej spoločnosti. Rodinné väzby, peniaze a „tlačenka”. Normálny človek má často problém niekam sa dostať.

.kedysi ste museli odísť z polície, keď ste poukázali na kšeftovanie s benzínom. Prečo si znovu pálite prsty?
Pretože mám futbal rád, robím ho pre radosť. Vás by tešilo, že idete na zápas s tým, že máte pomôcť k víťazstvu hráčom, ktorí si to nezaslúžia, pričom niektorí prišli na zápas opití?
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite