Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Futbal za všetky prachy

.marek Vagovič .časopis .téma

Pred piatimi rokmi polícia zadržala vysokého funkcionára futbalového zväzu Vladimíra Wänkeho priamo pri preberaní úplatku. Čo sa odvtedy v slovenskom futbale zmenilo? Koľko platia kluby rozhodcom za postup alebo zostup z ligy? A prečo doteraz neobvinili aj niekoho vplyvného v najvyššej súťaži?

.keď bývalý rozhodca Marián Diňa na jeseň 2006 ako prvý prehovoril o 100 prípadoch korupcie v slovenskom futbale, bol z toho poriadny škandál. A to napriek tomu, že verejne ukázal prstom len na štvrtú a piatu ligu. Diňa totiž tvrdil, že v rokoch 1992 – 1998 bral ako rozhodca za ovplyvnenie zápasu minimálne päťtisíc korún, pričom raz dostal v piatej lige až dvadsaťtisíc. On sám vraj takto pomáhal najmä futbalovému klubu z Čane, ktorý sa aj vďaka podplácaniu prebojoval až do druhej ligy.
Do korupcie v štvrtej a piatej lige bolo vtedy podľa Diňu zapletených 100 až 150 ľudí – rozhodcov, delegátov aj funkcionárov klubov. Diňa, ktorý priznal, že ako rozhodca zobral úplatky minimálne za 200-tisíc korún, navyše tvrdil, že podplácanie funguje aj v druhej lige, kde sa platí rozhodcom až 30-tisíc korún za zápas. Polícia síce neskôr prípad z dôvodu premlčania odložila, no každému, kto sa pohybuje v slovenskom futbale, bolo jasné, že Diňovo svedectvo je len špičkou ľadovca.  

.hanba Trnavy
Pochybnosti, že korupcia sa nevyhýba ani najvyššej súťaži, vzbudil už pamätný zápas Rimavskej Soboty s Trnavou v roku 1997. Trnava vtedy prehrala 2:1 a prišla o titul majstra, ktorým sa stali Košice. Jej kľúčový hráč Július Šimon priznal, že Košice mu ponúkali peniaze, ktoré však nezobral. No neveril mu ani prezident klubu Jozef Bachratý, mužstvo vraj potopili najskúsenejší hráči. „Nebudem ich menovať, ale nikto mi to nevyvráti,” povedal Bachratý denníku Nový Čas. Motivovaní, aby pomohli Rezešovým Košiciam, boli údajne aj hráči Rimavskej Soboty.
Podozrivý bol aj zápas Artmedie Petržalka s Trnavou na jeseň 2006. Už pred zápasom postupne klesal kurz na víťazstvo Trnavy až do tej miery, že stávkové kancelárie ho napokon stiahli z ponuky. Keď dala Petržalka prvý gól, redaktor Markízy to komentoval slovami: „Úspešný strelec nevedel, či sa má radovať, alebo smútiť.” Keď Trnava neskôr vyrovnala, Artmedia jej prakticky nebránila v útočení. Trnava napokon vyhrala 1:2.  

.kauza Wänke
Skutočný rozruch však spôsobil až policajný zásah zo 6. marca 2007. Niekoľko mesiacov po svedectve Mariána Diňu totiž vyšetrovatelia zadržali a obvinili vtedajšieho generálneho sekretára Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Vladimíra Wänkeho pri preberaní úplatku 10-tisíc korún. Nešlo síce o veľkú sumu, Wänke bol však symbol a veľká ryba, takže o jeho prípade obsiahlo informovali všetky dôležité médiá.
Ako neskôr vyšlo najavo, peniaze bral najmä za urýchlené vybavenie registračiek hráčov, pričom úplatky označoval slovom „kolky”. Wänkeho napokon poslal súd do väzenia – na tri roky a štyri mesiace. Po jeho zadržaní na chvíľu stuhli viacerí vplyvní funkcionári zväzu: vtedajší prezident SFZ František Laurinec však dobrovoľne neodstúpil. Na tomto poste vydržal až do jesene 2010, keď ho vystriedal Ján Kováčik.   
 
.od Kaliňáka k futbalu
Mnohé sa odvtedy zmenilo, korupcia však zo dňa na deň nezmizla. „Ovplyvňovanie rozhodcov je tu stále, a to vo veľkom rozsahu,” potvrdil .týždňu Jozef Žaťko, ktorý píska ako rozhodca piatu bratislavskú ligu. Áno, ide o toho istého Žaťka, ktorý v marci 2010 upozornil, že na Úrade pre ochranu ústavných činiteľov sa vo veľkom kšeftuje s benzínom. Úrad patrí pod ministerstvo vnútra, ktoré vtedy viedol Robert Kaliňák (Smer).
Žaťko napokon z rezortu znechutený odišiel, dnes žije z výsluhového dôchodku. Ako chlapec hrával futbal, po odchode z ministerstva sa rozhodol, že to skúsi aj ako rozhodca. „Je to dobrý spôsob, ako vyplniť voľný čas.” O futbalovom prostredí si však nerobil ilúzie. „Pochádzam z dedinky Slatinka pri Trenčianskych Tepliciach. Podstatu zákulisných ťahov som pochopil už tu, pri dedinskom futbale,” hovorí Žaťko.

.tri úplatky
Najskôr pískal šiestu ligu, ako hlavný rozhodca dostane teraz v piatej lige 37 eur za zápas. Za necelé dva roky mu trikrát ponúkli úplatok, ktorý však podľa vlastných slov odmietol. „Keď boli porušené pravidlá, ja som nemal problém opakovať jedenástku ani proti domácim. Starší rozhodcovia mi vraveli, že som blázon, že také niečo sa nerobí,” tvrdí Žaťko. Spomínanú jedenástku zapískal v apríli v zápase piatej ligy Vištuk – Nová Dedinka.
Pred zápasom mu vraj domáci ponúkali alkohol. Keď odmietol, jeden z hráčov utrúsil, že je „fajnový k….”. Keď počas zápasu rozhodol, že jedenástka sa bude opakovať (domáci predčasne vbehli do pokutového územia), jeden z hráčov Vištuka ho fyzicky napadol, pričom sa mu vyhrážal, že zo štadióna neodíde „živý a zdravý”. Žaťko zápas predčasne ukončil, pri odchode z ihriska dostal bitku aj od domácich fanúšikov.   
 
.štyritisíc za zápas
Dnes nepatrí k obľúbeným rozhodcom, zatiaľ nebol nominovaný na žiadny zápas o postup alebo zostup. „Tieto dôležité zápasy pískajú starší rozhodcovia,” hovorí Žaťko, ktorý pritom dosiahol na jar najlepšie výsledky spomedzi všetkých rozhodcov ObFZ Bratislava – vidiek. Rozhodcovia si vraj delia úplatky za ovplyvňovanie dôležitých zápasov v pomere 40:20:20:20. Najviac ide hlavnému, zvyšok postranným a delegátovi, ktorý musí zakryť zmanipulovaný zápas svojím hodnotením.
„Keď starší kolegovia niečo popili, tak hovorili, že kedysi chodili veľmi radi pískať do Zlatých Moraviec. Od tamojšej fabriky Calex totiž dostali na druhý deň po zápase to, čo chceli – chladničku, mrazák a podobne. Auto im to priviezlo až domov,” tvrdí Žaťko. Dnes vraj môžu dostať za zmanipulovanie kľúčového zápasu – napríklad o postup zo štvrtej do tretej ligy – aj štyritisíc eur. „Niekedy zoberú peniaze aj od obidvoch a po zápase urobia zo seba džentlmenov – porazenému peniaze vrátia.”

.percentá pre domácich
Niektoré kluby podľa Žaťka rozhodcom platia aj za takzvanú rovinu – to znamená, že budú pískať férovo. „Je to istota, že vás nepoškodia.” Sumy sú rôzne, závisia od súťaže a dôležitosti zápasu – kedysi to bolo v piatej lige 100 eur za zápas, dnes to môže byť aj dvakrát toľko. K nepísaným pravidlám patrí aj to, že rozhodcovia púšťajú 30 percent domácim.
„Predstavte si súboj pri autovej čiare – spravidla nemáte šancu posúdiť, kto sa posledný dotkol lopty. Odmávate to domácim, čím im pomáhate aj v útočení. Takéto veci degenerujú futbal, keďže o týždeň hráte vonku, takže sa to otočí proti vám,” vysvetľuje Žaťko. Niektoré kluby vraj vedia zariadiť aj to, kto im bude pískať konkrétny zápas. „Pozrite si stránku bratislavského futbalového zväzu, koľko je tam zmien. V pondelok sa zapíše na zápas rozhodca, no v piatok je to už často inak.”

.za peniaze kariéra
Za najväčší problém však Žaťko považuje kariérny postup rozhodcov, tu je vraj najrozsiahlejšia korupcia. „Keď nemáte niekoho za sebou, respektíve nedáte peniaze tomu správnemu človeku, neexistuje, aby ste išli vyššie,” tvrdí Žaťko. Tento rok údajne postúpil z piatej do štvrtej ligy rozhodca, ktorý nemal ako hlavný odpískaný žiadny zápas. Rozhodcovia často neovládajú ani pravidlá futbalu, viacerí z tretej a štvrtej ligy museli nedávno robiť opravné testy.
Rozhodcovia z piatej ligy pred niekoľkými dňami absolvovali aj fyzické previerky, z tridsiatich však prišli len deviati. „Kde boli ostatní? Koľkí z nich napokon postúpia vyššie?” pýta sa Žaťko. Minulý týždeň sa stretol aj s prezidentom SFZ Jánom Kováčikom, ktorému podrobne opísal korupčné praktiky v slovenskom futbale. „Bol ústretový, pričom mi však odporučil, aby som sa obrátil na kompetentných v rámci Bratislavského futbalového zväzu.”

.neplatíš, máš smolu
„Najslabším článkom sú rozhodcovia,” potvrdzuje aj bývalý prezident jedného z klubov na Záhorí, ktorý si neželal zverejniť svoje meno. Do mužstva prišiel koncom 90. rokov, keď hralo najnižšiu, šiestu ligu. Problémy nastali, keď klub postúpil do piatej ligy. Niekoľko rokov hral o postup do štvrtej ligy, no nikdy sa mu to nepodarilo. „Jeden funkcionár zväzu mi neskôr povedal, že je to preto, lebo neplatíme,” tvrdí náš zdroj.
Spomína si najmä na posledné kolo jednej sezóny, keď bolo jeho mužstvo druhé, pričom na lídra tabuľky strácalo jeden alebo dva body. Vo vzájomnom zápase napokon prehralo 0:1 a nepostúpilo. „Chlapcov som pred zápasom upozornil, aby si dávali pozor na fauly, pretože to môže byť kúpené. Vetoval som aj hlavného rozhodcu, ktorého však dali na čiaru.” Desať minút pred koncom padol súperov hráč v šestnástke.

.fauly okolo šestnástky
Hoci stopér sa ho údajne ani nedotkol, hlavný rozhodca zapískal jedenástku. „Postranný sa z toho otvorene tešil a mával zástavkou,” hovorí spomínaný funkcionár. Inokedy jeho klub nepostúpil len o skóre, pričom mu chýbal jediný gól. Mužstvo, ktoré bolo v tabuľke za ním, pritom prehrávalo v poslednom kole u jedného zo súperov už 3:0. Napokon však vyhralo 4:3 a postúpilo na úkor mužstva nášho zdroja.
V tom čase vraj „urobil” rozhodca za tisíc korún výsledok, aký ste chceli – ale len v strede sezóny. V kľúčových zápasoch o postup či zostup z piatej ligy boli úplatky rádovo vyššie. „Znalci vám po desiatich minútach sledovania zápasu vedeli povedať, ako to dopadne.” Kúpený zápas sa dal identifikovať hlavne podľa toho, ako pískali rozhodcovia fauly – víťazom najmä v strede ihriska, porazeným okolo šestnástky alebo priamo v nej.  

.divoké 90. roky
Tí, čo platili, používali aj rôzne finty: súperovho hráča napríklad vyprovokovali k vulgarizmom na adresu rozhodcu, aby dostal žltú kartu. Potom stačil drobný konflikt, takže vzápätí dostal aj červenú a išiel von. S oslabeným súperom sa im hralo ľahšie. Sporné zápasy vtedy nikto neriešil – vedenie zväzu, napojené aj na ľudí okolo mafiána Jozefa Svobodu, bolo totiž k úplatkom pomerne benevolentné.   
Dnes je to vraj o čosi lepšie ako v divokých 90. rokoch, keď bol futbal rovnako skorumpovaný ako politika za Mečiara. S odchodom kontroverzného Františka Laurinca a nástupom Jána Kováčika na čelo zväzu sa prostredie futbalu postupne kultivuje – menia sa funkcionári a čiastočne aj správanie. Niektoré základné princípy však zostali – najmä na východe Slovenska napríklad stále funguje spomínaná „rovina”.

.z ruky do ruky
V nižších súťažiach je samozrejmosťou aj víno a klobásy pre rozhodcu. Kauza Wänke zjavne nemala až taký odstrašujúci účinok: podľa informácií .týždňa sú totiž v každej lige asi štyri mužstvá, ktoré kupujú zápasy, pričom úplatky berie približne každý štvrtý rozhodca. Každý vie, o koho ide, no nikto to nepovie nahlas – na západnom Slovensku je dokonca mužstvo, ktoré vraj ovplyvňuje už zápasy žiakov.
Peniaze sa údajne rozhodcom odovzdávajú tým najprimitívnejším spôsobom – po zápase v kabíne, z ruky do ruky. Rozdiel je len v tom, že pokým v nižších súťažiach to robia priamo funkcionári či sponzori klubov, v prvej či druhej lige na to majú mecenáši svojich ľudí. „Výsledkom je, že možno každý druhý rok postupujú alebo sa zachránia aj mužstvá, ktoré platia,” hovorí spomínaný funkcionár.

.vetovali rozhodcov
Juraj Jánošík je predsedom Bratislavského futbalového zväzu (BFZ). Od roku 1996 bol prezidentom futbalového klubu v Dunajskej Lužnej, momentálne je tam generálnym manažérom. Žaťko je podľa Jánošíka šikovný rozhodca, nesúhlasí však, že v bratislavskom futbale je taká rozsiahla korupcia, ako tvrdí. „Korupcia nie najvážnym problémom bratislavského futbalu. Podnety, ktoré prišli práve zo strany rozhodcov, sme posunuli vyšetrovateľom,” povedal .týždňu Jánošík.
Zároveň však pripúšťa, že niektoré princípy, o ktorých hovorí Žaťko –napríklad 30 percent pre domácich – nestoja na vode. „To som počul.” Jánošík však tvrdí, že jeho klub sa k takýmto praktikám nikdy neznížil. „Štyri roky sme končili v tretej lige na druhom mieste. V niektorých okamihoch som mal pocit, že to nie je len tak. Občas sme rozhodcov aj vetovali, pretože sme mali podozrenie, že môžu byť ovplyvňovaní.”

.rizikové zápasy sledujú
Podľa Jánošíka preto rizikové zápasy pozorne sledujú, pričom na tie o postup či zostup z ligy nasadzujú najlepších rozhodcov – dokonca aj z najvyššej slovenskej súťaže. „Sám prejdem cez víkend niekedy aj šesť zápasov, stretnutia sledujú aj ďalší ľudia zo zväzu. Zo zápasov sa robia DVD záznamy, pričom rozhodcovia, ktorí urobia chyby, sú aj potrestaní. Snažíme sa to riešiť postupnými krokmi.” V budúcnosti by mali byť videá aj v štvrtej lige, na piatu ligu zatiaľ nie sú peniaze.
To, že rozpis rozhodcov na zápasy sa často mení, nie je podľa Jánošíka výsledkom lobingu klubov. „Som presvedčený, že nová komisia rozhodcov na čele s pánom Hriňákom by nič také nedopustila. Viem, že sú za tým objektívne dôvody – choroby, ospravedlnenia a podobne.” Jánošík však pripúšťa, že s rozhodcami sa doteraz pracovalo málo. „Toto musíme zlepšiť, najmä na nižších úrovniach. Bude viac odborných seminárov.”

.kováčik: potrebujem dôkazy
„Samozrejme, že viem, čo je to rovina. Tento termín som počul ešte ako fanúšik,” hovorí prezident SFZ Ján Kováčik. „Klamali by sme sami seba, keby sme tvrdili, že korupcia vo futbale neexistuje. Nechcem však do tejto diskusie vnášať klebety alebo krčmové reči. Vždy potrebujem konkrétne dôkazy.” Čo teda hovorí na to, že rozhodca Valášek uznal minulý rok Slovanu gól, ktorý dal jeho hráč v Nitre – minútu pred koncom zápasu – preukázateľne rukou?
„Tento človek patrí k perspektívnym rozhodcom, som presvedčený, že nešlo o úmysel. Spolu s komisiou rozhodcov sme si to pozreli niekoľkokrát na videozázname. Bola to chyba v tom zmysle, že pri štandardnej situácii sa zle postavil. Mal si vybrať iné miesto, aby lepšie videl,” tvrdí Kováčik, ktorý neverí, že Valášek bol podplatený. Podľa neho navyše pochádza zo Žiliny, ktorá je odvekým rivalom Slovana.

.rozhodcovia mlčia
Veľké pochybnosti vzbudil aj výkon rozhodcov v zápase Žilina – Slovan, ktorý napokon vyhrali hostia kontumačne. Po sérii chybných verdiktov, ktorými rozhodcovia poškodili domácich, totiž jeden z fanúšikov inzultoval postranného rozhodcu Slyška. Aj vďaka víťazstvu v Nitre a v Žiline sa potom Slovan stal majstrom. „Nasadenie rozhodcu Slyška bola chyba. Žilina s ním mala už predtým napäté vzťahy,” pripúšťa Kováčik. Je pritom zaujímavé, že sporné zápasy v najvyššej súťaži sa často spájajú práve so Slovanom (predtým s Artmediou), za ktorým stojí vplyvný podnikateľ a sivá eminencia futbalu Ivan Kmotrík.
Kováčik tvrdí, že ako predseda zväzu si zavolal rozhodcov a pýtal sa ich, ako to funguje. „Nedostal som žiadnu konkrétnu odpoveď, ktorou by som sa mohol zaoberať.” Podľa neho sa však snažia eliminovať riziko korupcie aj tým, že tento rok nasadili na kľúčové zápasy v najvyššej súťaži rozhodcov zo zahraničia. „Čo iné sa dá urobiť? Súčasne sa snažíme dať šancu mladším rozhodcom, aby sa tá špička rozšírila.”  
 
.korektná spolupráca
Kováčik hovorí, že zväz po jeho nástupe úzko spolupracuje aj s políciou – dokonca vyčlenili človeka, ktorý sa zaoberá nelegálnym tipovaním. „Komunikácia s políciou určite nie je formálna, o konkrétnych veciach však nemôžem hovoriť. Chodí mi veľa anonymov, ktoré vyhodnotím, pričom tie relevantné im pošlem,” dodáva Kováčik. Ochotu spolupracovať potvrdzuje aj Peter Kovařík z Úradu boja proti korupcii.
„Máme určité väzby, aj z ich strany je záujem to riešiť.” Polícia spolupracuje so zväzom aj v operatívnej rovine, pričom ten jej pomáha, aby sa vedela v prostredí lepšie zorientovať – to znamená, ktoré zápasy sa oplatí sledovať, aby nešla po korupcii naslepo. Zatiaľ pritom neunikli z futbalového zväzu žiadne informácie smerom k podozrivým osobám.   

.polícia: Je to vážne
Od roku 2006, keď sa na políciu obrátil Marián Diňa, sa vyšetrovatelia zaoberali v slovenskom futbale dvadsiatimi prípadmi korupcie. Väčšinou však išlo o nižšie súťaže – štvrtú a piatu ligu. V šiestich prípadoch polícia obvinila konkrétne osoby, dvakrát bol vynesený právoplatný, raz oslobodzujúci rozsudok. V siedmich prípadoch bolo trestné stíhanie zastavené, v troch bolo vyšetrovanie prerušené. V ďalších troch prípadoch polícia podnety odmietla – momentálne rieši jeden prípad podplácania v I. triede dospelých v okrese Veľký Krtíš.
„Je nám jasné, že to je len vrchol ľadovca. Ľudia, ktorí sa na nás obracajú, cítia, že korupcia vo futbale je vážny problém,” priznáva Kovařík. Mimochodom, jeho úrad preveroval aj starší zápas najvyššej súťaže medzi Banskou Bystricou a Púchovom. Polícia začala aj trestné stíhanie pre podozrenie z podplácania rozhodcu z Českej republiky, ktorý mal za 70-tisíc korún ovplyvniť zápas v prospech Banskej Bystrice.

.uzavretý systém
Išlo o súčasť väčšej kauzy, spomínaného rozhodcu napokon súd v Karvinej právoplatne odsúdil. „V Česku boli nasadené odposluchy, pričom na jednom z nich sa objavilo, že niekto z Banskej Bystrice sa s ním chcel stretnúť,” hovorí Kovařík. Šéf futbalového zväzu Kováčik, ktorý bol vtedy majiteľom Banskej Bystrice, však tvrdí, že o žiadnej korupcii nevedel. „Nám ani Púchovu vtedy o nič nešlo, takže to považujem za nezmysel.”
Podľa šéfa protikorupčného úradu Kovaříka to vo futbale funguje podobne, ako v iných uzavretých systémoch. „Čím idete vyššie, tým sú tie vzťahy užšie a viac naviazané na seba. Tí ľudia si už nepotrebujú telefonovať, čo a ako idú vybaviť. Oni už majú dohodnuté svoje postupy, pričom korupcia sa väčšinou prevalí až vtedy, keď pretečie pohár trpezlivosti – buď sa niekto nahnevá, alebo sa cíti poškodený.”

.hore sa boja
Ako je však potom možné, že v iných oblastiach, kde si dôležití ľudia takisto nedohadujú kšefty cez telefón, vie polícia aspoň občas chytiť aj veľkú rybu? „Myslím, že v nižších súťažiach sú ľudia odhodlaní oznamovať korupciu aj preto, že nie sú až tak hlboko ponorení vo futbalových štruktúrach. Tí, čo sú hore, však majú strach, pretože nechcú skončiť. Šport je sledovaný, jev ňom veľa peňazí,” vysvetľuje Kovařík.    
Podľa neho využíva polícia v prostredí futbalu aj agentov, ktorí sa však nedajú nasadiť vždy a všade. „Z civila vieme spraviť sprostredkovateľa odovzdania úplatku, urobiť však agenta z rozhodcu alebo z niekoho zvnútra systému je takmer nemožné. Stále to skúšame, ale je to ťažké. Je to na dlhé lakte, keďže takého človeka by sme tam museli držať roky,” dodal Kovařík.

.keď vládnu kmotri
Futbal je fenomén, čo dokazuje aj záujem verejnosti o práve prebiehajúce ME v Poľsku a na Ukrajine. Bolo by čudné, keby v športe, kde tí najlepší zarábajú aj dvanásť miliónov eur ročne, boli všetci čistí a neúplatní.  Napokon, krátko pred aktuálnym šampionátom vypukol obrovský korupčný škandál v krajine dvojnásobných majstrov sveta z Talianska. Do tipovania zápasov mali byť pritom zapojení aj niektorí reprezentanti.
Ani u nás to zrejme nie je inak, hoci presvedčivé dôkazy o tipovaní aj korupcii na najvyšších miestach zatiaľ chýbajú. Polícia sa síce snaží, na odhalenie vplyvného človeka jej však chýbajú informácie a zrejme aj odvaha. Strach majú aj poctiví funkcionári a rozhodcovia, ktorí sa boja, že keď budú svedčiť proti všemocným kmotrom, prídu o všetko. Ak je však systém naozaj taký skorumpovaný, ako tvrdia rozhodcovia Jozef Žaťko a Marián Diňa, tak treba konať rýchlo a rázne. Jeden Wänke nestačí.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite