Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Soulman

.peter Bálik .časopis .hudba

Americký soulman Marvin Gaye zomrel pred rokmi absurdnou násilnou smrťou, no jeho slobodný duch poletuje svetom. Len včera som ho počul na dvoch miestach v Bratislave, ako z reprákov v krčme šepká svoje Sexual Healing a Mercy Mercy Me.

Gaye bol jedným z navýraznejších amerických soulmanov všetkých čias. Dalo by sa povedať, že popri Otisovi Redingovi alebo Samovi Cookovi tento žáner vytvoril, s tým, že keď sa v druhej polovici soul vyčerpal, vdýchol mu s jeho najlepším albumom What s Going On nový život. Na rozdiel od iných soulmanov, ktorí spievali piesne iných,  vkladal svoje zážitky a pocity do svojich skladieb s tým, že celá jeho diskografia je záznamom jeho života. Jeho vrcholov, pádov a predovšetkým boja medzi spiritualitou a sexualitou, večným zápasom dobra a zla, odohorávajúcim sa v jeho duši, ktorá našla pokoj až po jeho smrti v roku 1984.

.čierny Sinatra
Spevák sa narodil  2. apríla 1939 ako Marvin Pentz Gay (písmeno e na konci priezviska si dal, až keď sa vydal na spevácku kariéru). Jeho mama bola žena v domácnosti, otec námezdný robotník, občasný poštár alebo predovšetkým kňaz netradičnej cirkvi v Detroite, spájajúcej židovské a kresťanské náboženstvo, ktorá nemala ďaleko od fundamentalistickej sekty, čakajúcej na koniec sveta. Marvin vyrastal pod tvrdou otcovou rukou. Spolu s dvoma bratmi a sestrou nemohli chodiť do kina, počúvať popovú hudbu alebo stretávať sa s kamarátmi. Marvina však zachránila hudba. Počas bohoslužieb sedával vždy vedľa varhaníka a hltal všetky gospelové tóny. Nikdy sa nenaučil noty, no do konca života sa v hudbe pohyboval suverénne ako ryba vo vode. Počúval čiernych hudobníkov ako Raya Charlesa, ale zároveň obdivoval aj Franka Sinatru. Marvinov pubertálny život bol poznačený konfliktmi s otcom, ktorého uznával, ale zároveň nenávidel. Po jeho smrti sa ukázalo, že Marvin Gay Sr. svoje deti psychicky a fyzicky týral. Jedine Marvin sa mu odvážil postaviť a tým pádom si to najviac zlízol. Spod vplyvu otca sa chcel vymaniť naverbovaním do vojenského letectva s tým, že bude pilotom, ale nakoniec zapadol v posádke niekde v texaskej pustatine, kde šúpal zemiaky. Z armády ho nakoniec prepustili, vraj preto, že nie je typ, ktorý vie znášať autority.  
V roku 1957 19-ročný Marvin založil svoju prvú skupinu Marquees, ktorá vydala iba jeden singel a krátko na to sa rozpadla. Jeho kariéra ďalej viedla cez krátke účinkovanie v kapele Monnglows, kde si jeho talent všimol šikovný obchodník Berry Gordy, ktorý v tom čase zakladal nové hudobné vydavateľstvo. Volalo sa Motown a Marvin Gaye bol jedným z prvých zamestnancov.  Label ho využíval ako sprievodného speváka, bubeníka, no Gaye túžil po veľkej príležitosti. Krátko na to mu dal Gordy prvú šancu. Spevákova  túžba po „čiernom Sinatrovi“ ho doviedla k nahratiu džez-popového debutu The Soulfull Moods of Marvin Gaye, ale album absolútne prepadol. Marvin bol sklamaný, no našťastie mal plán B. Začal písať piesne pre seba a pre iných.
Začiatkom šesťdesiatych rokov sa oženil s Gordyho sestrou Annou, ktorá bolo od neho oveľa staršia, no za ich vzťahom bola skutočná láska, ktorá však vydržala len do začiatku sedemdesiatych rokov.  V prvej polovici 60. rokov bol veľkou soulovou hviezdou a na rozdiel od iných čiernych hudobníkov sa v rozhovoroch nebál polemizovať o politike a segregácii. Najväčšie úspechy v tom čase však zožal spolu so speváčkou Tammi Terrel, s ktorou naspieval niekoľko veľkých hitov. Keď však Tammi v roku 1967 skolabovala v jeho náručí počas koncertu vo Virgínii, s duom bol koniec. O tri roky neskôr speváčka zomrela na rakovinu mozgu.

.čo sa to deje?
Blížil sa koniec šesťdesiatych rokov a Gaye, ovplyvnený kultúrou hippies, už nechcel byť len čiernou estrádnou hviezdou, spievajúcou neškodné piesne o láske. Najprv nahral skvelý hit I Heard It Through The Grapevine s novým funkovým zvukom, ktorý ho posunul do ďalšej dekády, ale za jeho najväčšie dielo sa pokladá album Whats Going On (1971). Pracoval na ňom dva roky a ako sám povedal, prvýkrát v živote mal pocit, že má čo povedať. Keď jeho šéf Gordy počul výsledok, odmietol album vydať, pretože piesne sa vymykali z romantického katalógu Motown. Album však nakoniec priniesol tri veľké hity a stal sa obrovským bestselerom. Whats Going On je Gayov najosobnejší album, na ktorom sa vyjadruje k ekológii, spiritualite, ale aj vojne vo Vietname. Na hrôzu vojny ho vtedy upozornil jeho brat Frankie, ktorý slúžil v americkej námornej pechote.
Zatiaľ čo tento album bol vyjadrením duchovného života Marvina Gaya, jeho nasledovník bol jeho  opakom. Let s Get It On (1973), čo sa dá preložiť ako „poďme na vec“, bol oslavou zmyselnosti a sexuality. To boli dva svety, medzi ktorými sa tento soulman pohyboval po celý život a často ich aj spájal. V tom čase sa rozišiel so svoju prvou ženou Annou a zamiloval sa do Janis. Mali spolu dve deti, ale ani tento vzťah dlho nevydržal. V polovici 70. rokov Gaye trpel autorskou krízou a jeho nasledujúci album I Want You musel pre neho napísať iný skladateľ. Jedna za najhorších etáp jeho života sa týkala rozvodu s jeho prvou ženou Annou. Súd dopadol tak, že všetky tantiémy z nasledujúceho albumu mala dostať jeho bývalá žena. Marvin pôvodne uvažoval, že tento album zbúcha len tak, aby mohol ísť ďalej. No keď sa pustil do nahrávania, začali sa mu vynárať všetky dobré a zlé spomienky na bývalý život s Annou. Album s ironickým názvom Here, My Dear vyšiel v roku 1977, ale bol až príliš osobný a a nestretol sa veľkým nadšením. Aj kritika ho odzívala. Jeho čaro však uznali ďalšie generácie fanúšikov, ktoré ho dnes považujú za skrytý vrchol jeho hudobnej dráhy.  
Po dlhotrvajúcom rozvode, neúspechu Here, My Dear a narastajúcich problémoch s drogami sa koncom sedemdesiatych rokov stiahol do úzadia. Dokonca sa odsťahoval z Ameriky do Európy a dva roky života prežil v belgickom Ostende, mimo sveta celebrít a hudobného života, kde sa zbavil svojho silného kokaínového návyku. Tam nakoniec nahral aj comebackový album Midnight Love, ktorý obsahoval jeho posledný megahit Sexual Healing. Vďaka tomuto singlu sa opäť ocitol uprostred záujmu, dokonca vyhral aj dve ceny Grammy, ale s návratom do sveta šoubiznisu oživil aj starých démonov. Vrátil sa ku kokaínu, pil a po násilnej smrti Johna Lennona trpel paranoiou, že ho niekto zavraždí.
Po úspešnou turné trávil čas v dome, ktorý pôvodne kúpil pre svojich rodičov. Ráno 1. apríla 1984 ho zobudila prudká hádka medzi jeho matkou a otcom. Spevák začal brániť matku a snažil sa vyhodiť otca z jeho izby. Otec to odmietol a medzi ním a synom sa strhla bitka. Marvin položil otca na lopatky a odtrhla ich až matka. Pokorený otec vytiahol zo šuplíka pištoľ a v amoku ho zastrelil. Bola to zbraň, ktorú, paradoxne, Gaye daroval  otcovi štyri mesiace pred smrťou, aby ho ochránila pred zlodejmi. Gaye tak zomrel iba deň pred svojimi 45. narodeninami. Za vraždu svojho syna si Gay Sr. odsedel šesť rokov a zvyšok svojho života prežil sám. Zomrel v roku 1998 na zápal pľúc vo veku 84 rokov.

Povedali o Marvinovi Gayeovi:
Alicia Keys: Nik nespieva ako on, tak ľahko, jemne, ale s takou silou. To musí vychádzať len zo srdca. Jeho život, všetko, čo cítil, ovplyvnilo jeho spev.
Smokey Robinson: „Marvin bol viac než výborný spevák. Bol to skvelý tvorca albumov, pesničkár, hlboký filozof života, jednoducho, umelec so všetkým, čo k tomu patrí. Whats Going On je jedným zo základných hudobných počinov môjho života. Tento album nikdy nezostarne. Spomínam si, ako som raz bol u neho doma a povedal mi: Smoke, tento album napísal Boh a ja som len jeho nástroj, na ktorom hrá.“
Peter Gabriel: „Bol  jedným z najlepších soulmanov. Vždy, keď počujem jeho sladko-trpký hlas, mám pocit, že spieva v akomsi vzduchoprázdne. Ten hlas vás vždy dostane. Veľmi ovplyvnil môj spôsob spevu, ale je pravda, že by som bol rád, keby som mohol spievať ako on.
Ice Cube: „Marvin vložil všetko naše biedenie v spoločnosti do svojich piesní.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite