Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Juraj Karpiš: Ako zachrániť Európu?

.juraj Karpiš .časopis .ekonómovia o kríze

Kým nová francúzska vláda znižuje odchod do dôchodku a sľubuje, že po dlhých desaťročiach vyrovná rozpočet, Španieli pýtajú peniaze z európskeho válova. A taliansky expremiér Berlusconi medzitým vymyslel plán záchrany Európy. Viac v prehľade udalostí z uplynulých dní.

.európska komisia v detailnej analýze francúzskych verejných financií vyjadrila obavu, či sa krajine podarí naplniť cieľ 3-percentného deficitu v roku 2013 a varovala pred „vážnymi nerovnováhami“ v jej ekonomike, poklesom konkurencieschopnosti a exportu. Francúzsky minister financií Pierre Moscovici ani na moment nezaváhal a v pondelok ubezpečil komisiu, že Francúzsko určite konsolidačné ciele splní a do roku 2017 rozpočet vyrovná. To sa, mimochodom, tejto krajine nepodarilo ani raz za posledných 34 rokov. Ale socialisti to počas najväčšej finančnej krízy od druhej svetovej vojny určite dokážu. Pritom práve francúzske banky majú najviac peňazí v problematických periférnych PIIGS krajinách. Tri najväčšie banky majú aktíva za 240 percent HDP, všetky banky tejto krajiny sú spolu viac ako štyrikrát väčšie ako HDP. Keď ich bude treba zachraňovať (otázka nie je či, ale kedy) nebude to stáť iba pár percent HDP. Je jasné, prečo to vyzerá v analýze s Francúzskom tak zle, analýza je vraj postavená ešte na plánoch „zlej“, predchádzajúcej pravicovej vlády. Ale pozor, krajina nielenže dodrží plánovaný deficit, ale podľa Moscoviciho to ešte dosiahnu „bez nutnosti zavádzať nové úsporné opatrenia“!
Ako sa to dá, naznačil prvý konkrétny krok novozvoleného socialistického prezidenta Francoisa Hollandeho. Ten tento týždeň oznámil, že zruší dôchodkovú reformu svojho predchodcu a zníži vek odchodu do dôchodku z 62 na 60 rokov. Bude to stáť miliardy eur ročne, no podľa vlády si to Francúzsko môže dovoliť vďaka adekvátnemu zvýšeniu odvodov.

.španielsko dolu vodou
To, že žijeme vo svete plnom neistôt, ešte viac obnažuje situácia v Španielsku. „Španielska vláda nemá záujem a nechce využívať záchranné zdroje z EÚ alebo iných inštitúcií,“ povedal pred dvoma týždňami španielsky premiér. Minulý týždeň už vystrkovali klobúk. „Množstvo peňazí, ktoré potrebuje španielsky finančný sektor, nie je veľmi vysoké, no otázne je, odkiaľ tieto peniaze prídu. (...) Je to úplne zvládnuteľná suma, nič dramatické. Je však potrebné mať viac Európy, je treba, aby sa rozhýbali európske inštitúcie a rekapitalizácia prebehla za ich pomoci a aby podporili európsku bankovú úniu,“ povedal v rozhovore pre španielske rádio španielsky minister financií Cristóbal Montoro. „Súčasné  náklady na refinancovanie Španielska hovoria, že dvere na súkromné trhy sú zavreté,“ dodal. Vo štvrtok sa Španielsku podarilo predať dlhopisy za 2 miliardy eur. Za úrok vyše 6 percent.
Podľa informácií z prostredia nemeckej vlády Nemecko študuje plány, ako by sa dalo Španielsko zachrániť z európskych zdrojov. Jedným z možných scenárov je naliať európske peniaze priamo do španielskeho fondu na reštrukturalizáciu bánk (FROB). Odpor Nemecka proti dlhovej únii vraj už slabne.
Ohľadom odhadu potreby zdrojov na rekapitalizáciu španielskych bánk sa čaká na pondelkové zverejnenie reportu Medzinárodného menového fondu o stave španielskeho bankového sektora. Uniknuté informácie hovoria o prekvapivo nízkom odhade. Namiesto očakávanej sumy do 100 miliárd to má byť menej než 50 miliárd eur. Povinný platený optimizmus, alebo ide naozaj o pozitívne správy? Uvidíme. No nezabúdajte, že Medzinárodný menový fond v roku 2010 hovoril, že Grécko nezbankrotuje a v roku 2012 sa vráti na súkromné trhy.

.silviov recept
ECB na svojom minulotýždňovom zasadaní napokon úroky neznížila. Napriek tomu, že si to pýtala prezidentka MMF Christine Lagardeová. „Monetárna politika, ako napríklad LTRO, môže naštartovať rast. Je jasné, že ECB má priestor na ďalšie znižovanie úrokov,“ nabádala Lagardeová pred rozhodnutím rady. „Nemyslím si, že je správne, aby monetárna politika zaplnila prázdnotu vytvorenú absenciou konania iných inštitúcii,“ odkázal politikom EÚ z tlačovky prezident ECB Mario Draghi. Okrem iného takisto vraoval, že na to, aby sa prostredníctvom trvalého eurovalu priamo rekapitalizovali banky, by bolo treba prepísať Lisabonskú zmluvu. Na záver trochu odľahčenia, ktoré možno nájsť aj v týchto eurokrízových časoch. Starý, vyhladený bonviván, kráľ sexistických vtipov, večné osvieženie nudnej európskej politickej scény, skrátka, taliansky expremiér Silvio Berlusconi, sa ozval z politického dôchodku. Má vraj plán, ako zachrániť Európu a najmä Taliansko. Je diabolsky jednoduchý. „Vytlačme si sami eurá!“ A ak s tým nebude Nemecko súhlasiť, tak by malo vystúpiť z eurozóny. Silvio je stále neprekonateľný.

Autor je ekonomický analytik INESS
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite