Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tankista

.peter Bálik .časopis .profil

Portugalci sa budú spoliehať na Ronalda, Francúzi na Ribéryho a Španieli tradične na Xaviho. Naši susedia spoza rieky Moravy sa na futbalových Majstrovstvách Európy, ktoré sa začali koncom minulého týždňa v Poľsku a Ukrajine, môžu spoľahnúť na brankára Petra Čecha. A to na viac ako sto percent.

Petr Čech má iba tridsať rokov, čo na brankára nie je žiadny pokročilý vek a už je legendou. Vo futbale vyhral skoro všetko, čo sa dalo, vrátane tohtoročnej Ligy majstrov. Nebyť jeho nadpozemských brankárskych zásahov v tohtoročnej Lige majstrov, Chelsea by si na jej konci zlaté medaily neodniesla. On a Drogba boli kľúčovými hráčmi modrého londýnskeho tímu, z ktorého vyžarovala veľká túžba vyhrať pohár, čo niekoľko sezón unikal pomedzi prsty. Český brankár sa najprv v semifinále blysol proti Messiho Barcelone. Potom vo finále proti Bayernu v predĺžení chytil Robbenovi pokutový kop, vďaka čomu sa Chelsea dostala do penaltového rozstrelu, kde Čech zmaril ďalšie dve strely hráčov súpera a Chelsea mohla začať oslavovať. „Kúzelník v bráne,“ napísala nemecká tlač po napínavom súboji. Je to pán dokonalý. Akoby za neho chytal počítač, ktorý v každej situácii vie vygenerovať tú najlepšiu možnosť. V Čechových zákrokoch cítiť rozhodnosť, istotu, že neurobí chybu s tým, že má takmer dokonalé reflexy, ktoré nevyplývajú len z jeho talentu, ale predovšetkým z nekonečného a namáhavého drilu.

.1 046 minút bez gólu
Keď sa pozrieme na jeho futbalovú kariéru, vyzerá to, že bol predurčený na to, aby sa stal svetovým hráčom. Prvé futbalové kroky urobil v klube FC Viktoria Plzeň, kde si ako chlapec myslel, že z neho bude útočník, no v štvrtej triede na základnej škole si ho vyhliadol tréner brankárov. Ako pätnáťročný chytal za dorastenecký reprezentačný výber, dokonca ho vyhlásili za najlepšieho gólmana turnaja v tejto kategórii. Zástupcovia Plzne si dodnes môžu búchať hlavu o múr, pretože ho za malé peniaze nechali prestúpiť do konkurenčných FC Chmel Blšany. V tomto klube nastúpil v októbri 1991 aj na svoj prvý ligový zápas. Mal len sedemnásť rokov. V januári 20O1 ho kúpila Sparta Praha, kde si napriek svojmu mladému veku hneď vydobyl pozíciu jednotky.  V železnom českom klube sa mu podaril aj unikátny rekord českej ligy – čisté brankárske konto držal rovných 903 minút.
Sparta ho, našťastie, nepredala do nejakého superklubu, ale do priemerného francúzskeho klubu Remmes. Počas dvoch sezón sa vychytal do takej formy, že ho londýnsky klub Chelsea, ktorý v tom čase budoval supermužstvo, v roku 2004 kupoval ako hotovú brankársku jednotku. To, čo sa mu podarilo v českej lige, zopakoval aj v oveľa kvalitnejšej súťaži – anglickej Premiership. Dňa 5. mája 2005 vytvoril nový rekord ligy, keď vydržal
1 046 minút bez inkasovaného gólu. Chelsea to v tom čase šlo.Vďaka peniazom ruského miliardára Romana Abramoviča a talentu trénera Mourinha vyhrala dvakrát po sebe ligu aj ligový pohár (2005, 2006).
Už vtedy sa o Čechovi začalo hovoriť ako o svetovej extratriede na úrovni Buffona z Juventusu alebo Casillasa z Realu Madrid. V jeho rozlete ho zabrzdilo vážne zranenie. Dňa 14. októbra sa počas ligového stretnutia Chelsey s Reddingom hodil pod nohy unikajúcemu záložníkovi Stephenovi Huntovi. Hunt šiel oboma kolenami k zemi, pričom narazil do brankárovej hlavy a spôsobil mu fraktúru lebky. Čech neskôr povedal, že si zrážku s Huntom nepamätá, no počas ošetrovania to vyzeralo, že je pri vedomí. Brankára odniesli na nosidlách rovno do nemocnice, kde podstúpil chirurgický zákrok. Lekári mu po operácii naznačili, že návrat by nemal zbytočne urýchliť a že ak chce naďalej chytať, musí nosiť ochrannú helmu. Fanúšikovia si najprv na jeho nový doplnok na hlave nevedeli zvyknúť, no dnes špeciálne upravená helma k Čechovi neodmysliteľne patrí. Veď aj preto mu niektorí fanúšikovia nehovoria inak ako „tankista.“

.ako Karel Gott
Po niekoľkých suchších sezónach Chelsea opäť vyhrala ligu (2010) a v tejto sezóne konečne siahla aj pohár Ligy majstrov. Po odchode viacerých veteránov má Chelsea v pláne prebudovať mužstvo, no táto generačná výmena sa určite nebude týkať Čecha, ktorý s klubom nedávno podpísal novú zmluvu až do roku 2016. Chudák dvojka Hilário, ktorý mu roky kryje chrbát. Ak sa Čechovi nestane nič vážne alebo neprestúpi do iného klubu, bude do konca kariéry zohrievať lavičku. Podobná situácia na brankárskom poste panuje aj v českom „nároďáku", kde je Čech nepretržite jednotkou od roku 2002. Po piatkovom zápase s Poľskom na ME má za sebou deväťdesiat štartov za národný tím. Sedemkrát po sebe sa stal najlepším českým hráčom, čím podľa niektorých hlasov začína pripomínať dominanciu Karla Gotta v Zlatom sláviku.
Na ME v Portugalsku 2004 skončili Česi na skvelom treťom mieste, no odvtedy sa im podobný úspech zopakovať nepodarilo. Jedným z hlavných dôvodov bol fakt, že mužstvo prechádzalo generačnou výmenou. Z pôvodnej partie dnes zostal len Čech, Baroš a Rosický.  Na aktuálne európske majstrovstvá sa im podarilo postúpiť až z baráže, kde porazili Čiernu Horu. Pod trénerom Bílkom je dnes český tím stabilizovaný. Z jeho tábora sa nešíria žiadne veľké reči o postupe, no napriek tomu, že v mužstve už dávno nie je Nedvěd, Šmicer alebo Poborský, si verí. A my veríme spolu s ním. Po tom, čo sa Slovákom nepodarilo po spackanej kvalifikácii postúpiť na tento turnaj, budeme drukovať našim českým susedom. Ale to sme predsa robili vždy.          
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite