Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako som paparazzoval Miloša Zemana

.časopis .téma

Vidieť politika v plavkách môže byť pre niekoho zážitok, pre iného trauma. Bez šiat sa totiž mnohí z týchto mužov a žien, pôsobiacich vo verejnom živote, stávajú akoby ľudskejší, zraniteľnejší, ale niekedy aj smiešnejší, než v skutočnosti sú.

.bolo to v čase, keď som pracoval v TV NOVA. Zatelefonoval mi šéfredaktor a oznámil, že ma čaká výlet do Slovinska. Práve tam sa totiž chystal na dovolenku čerstvý mladoženáč, predseda českej vlády Miloš Zeman, s druhou manželkou Ivanou Bednarčíkovou. Nuž, pravdu povediac, nepotešil som sa. Číhať niekde za kriakom a čakať, kým vystavia svoje telá jadranskému slnku, nebola práve predstava, s akou som si spájal svoju novinársku prácu. Ale odporovať sa veľmi nedalo a tak sme sa s kolegyňou vydali do Portorože, na miesto oddychu prominentného páriku.
Hneď po príchode sme zatelefonovali Zemanovmu tajomníkovi a oznámili mu cieľ našej misie. Ponúkli sme mu možnosť nejako sa dohodnúť, aby sme mladomanželom nepokazili celú dovolenku. Naše požiadavky boli jednoduché. Predseda vlády nám povolí nakrútiť zopár delikátnejších záberov, striktne podľa dohody, poskytne nám krátky rozhovor a my mu ako protislužbu dáme naše čestné slovo, že až do konca pobytu bude mať od nás pokoj. Tvrdohlavec Zeman však takúto dohodu striktne odmietol a nám nezostávalo nič iné, len tvrdo paparazzovať.
Od skorého rána sme stáli pred letnou rezidenciou, v ktorej bol manželský pár ubytovaný. Celý deň sa nám darilo nestratiť z očí jeho auto, ktoré sprevádzali dve policajné autá s ochrankou, a to aj napriek tomu, že niekoľkokrát sa nám snažili v sledovaní zabrániť. V ten deň sa mladomanželia na pláž vôbec nedostali. Kľúčový okamih našej misie nastal večer. Minikolóna Miloša Zemana s naším služobným autom v tesnom závese išla po rušnej portorožskej ceste, ktorú lemovala promenáda s tisíckami turistov. A vtom sa to stalo. Policajné autá zapli majáky, zablokovali cestu a celkom zastavili dopravu. Aj auto, v ktorom sedel Miloš Zeman s manželkou, ostalo stáť. Dvere sa otvorili a statná postava českého politika sa pomaličky blížila k nám. Obaja sme vyskočili z auta, zapli minikameru a kráčali sme k pánu premiérovi. „Tak pane Kordo," oslovil ma Miloš Zeman, „uděláme takovou džentlmenskou dohodu. Ja vám teď poskytnu rozhovor a vy mi dáte slovo, že nás už nebudete obtěžovat. Platí?" spýtal sa. Odpovedal som v tom zmysle, že budem veľmi rád, ak nám poskytne rozhovor, ale musí súhlasiť s tým, aby sme si ho krátko mohli nakrútiť aj ako ide s manželkou na pláž. „Tak to teda ne," odpovedal stroho a otočil sa k svojmu autu. Nastúpil a my sme nastúpili do svojho auta tiež, pripravení ďalej ho sledovať. Lenže kolóna sa nehýbala. „Čo sa deje?“ vraveli sme si. Stal sa zázrak. Zeman opäť vystúpil a kráčal k nám. Po krátkom rozhovore sme sa nakoniec dohodli. Sľúbili sme mu, že nikomu neprezradíme, kde sa bude chodiť kúpať, a dáme mu po zvyšok dovolenky pokoj.
Tak sa aj stalo. Na druhý deň sme nakrútili všetko, čo sme potrebovali a treba dodať, že slovo sme potom aj dodržali. Keď sme sa lúčili, spýtal som sa jeho tajomníka, čo nakoniec Zemana presvedčilo, aby s nakrútením reportáže súhlasil. Potmehútsky sa usmial a povedal: „Jeho žena. Tá mu po celý deň pílila uši, aby sa vás zbavil, lebo im pokazíte dovolenku. No a on to už večer jednoducho nevládal počúvať.“
Od tejto príhody mám s Milošom Zemanom veľmi dobrý vzťah a musím povedať, že aj v plavkách je to celkom fajn chlap. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite