Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Na pláž!

.elena Akácsová .časopis .téma

Pláž je jediné verejné miesto, kde je normálne vyzliecť sa takmer donaha a neznemožniť sa ani tým nespôsobiť žiadny škandál. Pláž, voda a slnko dávajú aj tým najserióznejším ľuďom alibi, aby ukázali viac, ako je bežné.

.nejde však len o vyzliekanie na pláži. Obsah rýchlo nasleduje formu. Vládne tam uvoľnená atmosféra, zoči-voči majestátnosti vody a vzdialenému horizontu sa zdajú aj tí najväčší velikáni akísi ľudskejší. Na pláži sme si všetci rovní. Ale predsa len niektorí rovnejší majú k pláži bližší vzťah, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať.

.zdraviu nebezpečná hliadka
Hviezda chlapčenských izieb a robotníckych skriniek deväťdesiatych rokov Pamela Andersonová už bola známym dievčaťom Playboya, keď vstúpila do tretej sezóny dovtedy  neveľmi úspešného seriálu Baywatch, Pobrežná hliadka. V prvej sezóne, ešte pred jej príchodom, to dokonca chvíľu vyzeralo na totálne fiasko, pokiaľ jednu z hrdiniek nenechali scenáristi zožrať žralokom. Až vtedy si ľudia uvedomili, že je to nielen záhaľčivá práca pre urastené postavičky, ale aj poriadne nebezpečná služba verejnosti. Pamela Andersonová sa v istom zmysle tiež stala nešťastnou obeťou tejto práce. Svoje vnady, ktoré v tých čertovských červených plavkách mimoriadne vynikli, začala zväčšovať pomaly a postupne. Časom to dospelo do takých rozmerov, že začala mať problémy s chrbticou, tak si dala prsia pre zmenu zmenšiť. A potom zas zväčšiť. Jej prsia sa stali verejnou záležitosťou a v médiách sa vyjadrovali rôzni experti, niektorí tvrdili, že jej hrozí rozpad kožného tkaniva. Ale čo by človek neurobil, aby sa udržal v seriáli, ktorý bol podľa Guinessovej knihy rekordov najsledovanejšou TV šou na svete všetkých čias, s viac ako 1,1 miliardy divákov týždenne. Nepochybne viac pre pekné telá plavčíčok a plavčíkov, ako pre ich nebezpečnú prácu či zásadné problémy ľudstva, ktoré sa v ňom počas desiatich rokov existencie (1989 – 1999) riešili.

.telo hlavy štátu
Vladimír Putin je hlavou ruského štátu, či už sedí v premiérskom, alebo v prezidentskom kresle. A z času na čas ukazuje voličom, že táto hlava sedí na tele, ktoré sa nedá len tak zahanbiť mladšími a fyzicky aktívnejšími mužmi. Putin nie je fyzicky neaktívny, to by sme mu krivdili. Od čias, keď pracoval pre KGB, už nepotrebuje z pracovných dôvodov tak často preverovať svoju zdatnosť, očividne však dospel k rozhodnutiu, že kondičku mu neohrozia ani vysoké a prevažne sedavé štátne funkcie. K jeho obľúbeným športovým aktivitám stále patria karate, džudo, ale aj špecificky ruské umenie zápasenia sambo. Putinov imidž športovca trochu narušil moment prekvapenia, keď vlani prisľúbil, že sa predsa len naučí korčuľovať a hrať hokej. Očakávali sme, že to už dávno vie! No komu česť, tomu česť: poľovačka na Sibíri, rybolov v studenej rieke, ba i plávanie vo vode, do akej by netrénovaný jedinec strčil ešte tak palec na nohe, budujú presvedčenie Putinových stále početných voličov, že tento muž má štát pevne v rukách.Veď má na to svaly!

.maliar, ktorý objavil pláž
Tak, ako Degas a jeho kolegovia impresionisti na sklonku 19. storočia vniesli do maliarstva tradičné prímorské krajinky, tak v dvadsiatych rokoch nasledujúceho storočia dal španielsky maliar Pablo Picasso vizuálnu formu plážovému hedonizmu a zmyselnosti. Boli to časy, keď sa letovanie na pláži stávalo novou módou a jeho Dve ženy bežiace po pláži z roku 1922 sú priam monumentom novej slobody, ktorá sa definitívne zbavila konvencií viktoriánskej éry. Ďalšie plážové obrazy z neskorších rokov už naberajú melancholickejšie a temnejšie tóny, zo žien hrajúcich sa na pláži (1928) sú viac smiešne monštrá ako grécke bohyne voľnosti. Picasso pláže miloval a trávil na nich každé leto. V roku 1948 vznikla na pláži azúrového pobrežia slávna fotografia Picassa s jeho milenkou, múzou a matkou dvoch jeho detí, s ktorou sa však nikdy neoženil, maliarkou Francoise Gilotovou, autorkou bestselleru Žila som s Picassom. V pozadí na fotke je Picassov synovec Javier Vilato. Autorom je fotograf Robert Capa maďarského pôvodu. Mimochodom, capa v maďarčine znamená žralok.    

.plavčík a prezident
Ronald Reagan je na našej fotografii so svojou druhou manželkou Nancy, užívajú si letovanie na Panenských ostrovoch. Píše sa rok 1967, Reagan je čerstvo zvoleným guvernérom Kalifornie, manželka ho pevne podporuje, ich vzťah nadobúda tie legendárne prvky, ktoré rokmi ešte zosilnejú. Už dávno je preč rok 1927, keď stredoškolák Ronald začal brigádovať ako plavčík-záchranár na kúpalisku pri rieke Rock River v mestečku Dixon, kde vyrastal. Za šesť letných sezón, ktoré tam strávil, zachránil 77 topiacich sa. Tieto letá patrili k najšťastnejším obdobiam jeho života. Ronald Reagan sa na strednej aj na vysokej škole venoval okrem amatérskeho herectva aj športu. Bolo to na ňom vidieť. Dobrá fyzická kondícia prispievala k jeho sebavedomiu, vrodený optimizmus a viera v Boha, ktoré mu vštepila matka, sa stali ranými základmi Ronaldovej túžby dosiahnuť niečo v politike. Azda pomohol i negatívny príklad otca, ktorý si ducha i telo ničil alkoholom. Pri ňom Ronald pochopil jednu zo základných lekcií toho, čo sa neskôr preslávilo pod menom reaganomika: hlavným cieľom byrokracie je chrániť samu seba. Sociálni pracovníci totiž jeho alkoholizmom postihnutému otcovi stále radili, aby neprijal ponúkané pracovné miesta, ale radšej poberal „istotu“ s dávkami pre núdznych.

.futbal, plavky a DiCaprio
V roku 1963 si vedúci editor renomovaného športového časopisu Sport Illustrated lámal hlavu nad tým, akou obálkou upútať čitateľov v zimnom období, keď sa skončila sezóna futbalu a bejzbalová sa ešte nezačala. Jeden z jeho ľudí, Fred Smith, ponúkol nápad: dajme na obálku pekné dievča v prostredí, ktoré súvisí so športom. V januári 1964 vyšla obálka s modelkou v bikinách a päťstranovou plavkovou prílohou. Strhla sa búrka kritiky a odporu, čo má spoločné modelka s futbalom. Niektorí aj zrušili predplatné, ale pravda je, že odkedy je možnosť objednávať si športový časopis s/bez plavkového čísla, vynecháva tento špeciál len jedno percento predplatiteľov. Plavková príloha je aj samostatne predajná, tvorí 7 percent celkových reklamných príjmov časopisu a je najpredávanejším titulom vydavateľstva. Pre jediné číslo nafotia ročne okolo 155-tisíc fotografií. Aj keď vydania s neamerickou modelkou zvyknú mať dvojnásobnú remitendu, izraelská modelka Bar Refaeliová sa do neho dostala hneď dvakrát, v roku 2007 dovnútra a v roku 2009 aj na titulku, teda práve v čase, keď sa skončil jej vzťah s hercom Leonardom DiCapriom, hviezdou filmu Pláž.

.najlepšie plážové telo všetkých čias
Hoci na obálkach plavkového vydania Sport Illustrated sú z roka na rok štíhlejšie modelky, i tak to nemá veľký vplyv na to, čo sa mužom páči a aké postavy majú reálne ženy. Podľa najnovšieho prieskumu istého britského obchodného reťazca, o ktorom informoval Daily Mail, je najideálnejšou postavou do bikín Marilyn Monroe. Jej miery: 95-60-91. Päťdesiat rokov od jej smrti sa tak vytúžené ženské telo vracia k takmer ideálnym proporciám, mierne zväčšeným v prsiach. Ak ich ženy nemajú prirodzene, nemusia hneď podstupovať plastické operácie, výrobcovia plaviek im vedia plážové oblečenie vystužiť tak, aby na správnych miestach zužovalo a na iných zas vyzdvihovalo. Pozitívny záver výskumu hovorí o tom, že najnovším trendom už nie je byť najmladšou a najštíhlejšou ženou na pláži, ale najženskejšou. Za ženskosťou postavy Marilyn Monroe v plážových scénach v jednom z jej posledných filmov Niekto to rád horúce, však neboli len prirodzené krivky. Počas filmovačky zistila, že je s manželom Arturom Millerom tehotná. Žiaľ, aj toto jej tehotenstvo sa skončilo tragicky.  

.bojovať na plážach
Britský premiér Winston Churchill sa na rozdiel od Vladimíra Putina preslávil priam odporom k športu, ale zato sa do dejín zapísala jeho láska k cigarám a alkoholu. Dodnes sa hovorí o churchillovom géne, údajne zabezpečujúcom dlhovekosť aj tým osobám, ktoré by životný štýl predurčoval na skorý odchod z tohto sveta. Slávna plážová fotografia Winstona Churchilla pochádza z dní pred konferenciou v Postupime. Vyzlečené telá by ste na nej márne hľadali. Vzhľadom na vážnosť dejinného okamihu aj vzhľadom na estetické očakávania je to tak dobre. Britský premiér si v rámci relaxu iba vyzul topánky a ponožky. A predsa: Winston Churchill, v kolektívnej pamäti prítomný ako korpulentný džentlmen, bol synom obletovanej newyorskej krásavice, spoločenskej, hedonistickej a bohatej Jennie Jeromovej. Zdedil matkine príťažlivé črty a na fotografiách z mladosti ich nezaprie. Gény krásy sa časom akosi stratili. Nuž, v ére Winstona Churchilla nebolo také dôležité udržiavať štátnické telo vo fit režime. O to dôležitejšia bola myseľ. Nezabúdajme, že jeden zo zlatých momentov britského vojnového premiéra priniesla slávna reč: „We shall fight on the beaches.“ Áno. „Budeme bojovať na plážach,“ burcoval Churchillov hlas krajanov proti hrozbe nacistického Nemecka.

.rock’n’roll, baby!
Na mexickej pláži vo filme Zábava v Acapulcu je Elvis Presley oblečený. Aj tak je jasné, že lákadlom pre oči je v zábere on, nie argentínsky herec Alejandro Rey. Aj švédska herečka Ursula Andressová zbožne upiera pohľad na kráľa rock’n’rollu, hoci Reyova odhalená hruď je od nej len niekoľko centimetrov. Elvis nemusel ukazovať metre odhalenej pokožky, aby zaujal. V jeho hudbe bola telesnosť prítomná tak, že ju aj rozhlasové vlny spoľahlivo zachytili. Čierny hlas bieleho chlapca očaril Ameriku a jeho tanečné pohyby ukázali najmä dospievajúcim dievčatám, čo znamená mužská krása. Mohli za to írsko-škótsko-nemecko-francúzske a, ako sa traduje, možno aj indiánske gény? Áno, a ešte detstvo strávené počúvaním zemitého, extatického rhytm and blues. Elvis definoval imidž sexi frontmana, striedavo nežného a agresívneho, ale najmä prístupného ženskému pohľadu. Je iróniou osudu, že za divoký životný štýl zaplatil najskôr vzhľadom, a potom životom. No väčšina z nás si ho chce pamätať takto, nie ako žalostnú karikatúru z Las Vegas, ktorou sa ku koncu stal.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite