Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Z Prahy píše Roman Joch

.roman Joch .časopis .klub

Istý český internetový denník ma požiadal o on-line rozhovor. Dovolím si uviesť pár príkladov. Ako sa vyrovnávate s vedomím, že poberáte za svoje poradenstvo peniaze daňových poplatníkov, ktorí si vás ako poradcu premiéra nezvolili? Myslíte, že daňoví poplatníci súhlasia s jeho voľbou?

Moja odpoveď: Premiér má právo si za svojich poradcov vybrať ľudí, ktorým verí. Akýkoľvek premiér – minulý, súčasný i budúci. Ja nechcem byť štátnym zamestnancom celý život, beriem to ako dočasnú službu. Nikdy som nebol vládnym zamestnancom predtým a neočakávam, že budem potom, čo táto vláda skončí. Mimochodom, keď jeden liberálny ekonóm a kritik socializmu (Joseph Schumpeter) prijal miesto ministra v socialistickej vláde v Rakúsku po 1. svetovej vojne a jeho priatelia sa ho pýtali, ako on, kritik socializmu, mohol prijať miesto ministra vo vláde, s ktorej politikou nesúhlasil, odpovedal im: „Keď chce niekto spáchať samovraždu, je dobré, aby bol nablízku lekár.“ Takže keď bolo dosť dobré pre neho byť ministrom vo vláde, s ktorej politikou viac nesúhlasil než súhlasil, je dosť dobré pre mňa byť poradcom premiéra, s ktorého politikou viac súhlasím než nesúhlasím.
Čo urobiť s mladými Rómami, ktorí nikdy nevideli svojich rodičov pracovať, zarábajú si na jedlo krádežami a nemajú autority ani žiadne zábrany (niekoho okradnúť, zbiť)?
Moja odpoveď: Zaistiť riadne vzdelanie pre rómske deti a mládež, aby čo najväčšia časť komunity mohla viesť plnohodnotné životy, byť produktívna na trhu práce a v spoločnosti, a zažiť spoločenský vzostup. Potrebujeme prirodzenú rómskou elitu (nie umelú, vytvorenú „vďaka“ kvótam a pozitívnej diskriminácii!), ktorá bude pôsobiť ako vzor a model pre rómsku mládež. Nakoniec, vzostup rómskej populácie najviac môže zaistiť pozitívny príklad rómskych elít – spoločenských, kultúrnych, ekonomických, politických. A mimochodom, nutnou podmienkou dobrého spolužitia v spoločnosti je nulová tolerancia voči násilnej kriminalite, nerómskej i rómskej. Štát musí byť „farboslepý“ a všetkým merať rovnakým metrom.
Odkiaľ vás súdruh Klaus vyhrabal, pán Joch?
Moja odpoveď: Som poradcom pána premiéra, nie pána prezidenta. Priznávam sa, párkrát som pána prezidenta videl, ale nespomínam si, že by som s ním niekedy hovoril. Čo-to, ohľadom správneho postoja k putinovskému Rusku, by som mu celkom rád poradil, pretože sa v tejto otázke, domnievam sa, mýli.
Pán Joch, kedysi kolega vyhlásil, že najhorší je tridsaťročný konvertita. Ja s ním súhlasím, pretože sám som si v mladosti konverziu zažil. Aký na to máte názor vy? Ja si myslím, že najhorším konvertitom je typ Joch.
Moja odpoveď: Záleží na tom: konverzia k čomu? Konverzia ku komunizmu, nacizmu, rasizmu či islamizmu je zlá v každom veku, nemyslíte? A konverzia k zásadám ľudskej slobody, dôstojnosti či k náboženstvám, ktoré tieto zásady propagujú a podmieňujú, je naopak dobrá v akomkoľvek veku. Takže, nie je to otázka veku, ale objektívnej pravdy. Premýšľajte o tom, možno nakoniec pravdu spoznáte, a tá pravda vás oslobodí a vy potom nebudete písať také lacné nezmysly.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite