Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prečo si Poľsko vážilo kňaza Jukla

.piotr Semka .časopis .nekrológ

Keď kňaz Vladimír Jukl dostal 30. novembra 2009 z rúk veľvyslanca Poľskej republiky Andrzeja Krawczyka Kríž poľskej kavalérie za zásluhy, mnoho poľských priateľov slovenského kaplána malo pocit splatenia akéhosi morálneho dlhu.

Kňaz Jukl bol prominentnou postavou dobrých poľsko-slovenských vzťahov, osobitne pokiaľ ide o vzťahy medzi slovenskou podzemnou cirkvou a poľskou katolíckou cirkvou. Počas jeho návštevy Poľska v roku 1966 prijal Vladimíra Jukla poľský primas kardinál Stefan Wyszynski. Po rozhovore s ním sa Wyszynski rozhodol, že na náklady poľskej cirkvi vytvorí tajné kanály, určené na prepravu náboženskej literatúry z Poľska na Slovensko. Kuriéri, ktorí sa tvárili ako turisti, neskôr v turistických ruksakoch prenášali cez hranice plné tašky literatúry. Vďaka tejto spolupráci bolo tiež v Poľsku vysvätených viacero slovenských kňazov.
Ako spomína kňaz Stanislaw Lugowski, horské výpravy sa nie vždy skončili šťastne. Lugowski pôsobil v 70. rokoch na fare v Glubczycach, neďaleko československej hranice. „Keď v roku 1983 poľskí pohraničiari chytili troch Slovákov, ktorí prenášali knihy, 25-tisíc náboženských obrázkov a kalichy, znamenalo to pre nich väzenie, vyhodenie zo štúdií a nevedeli si nájsť prácu,“ spomína Lugowski, dnes pôsobiaci v nitrianskej diecéze na Slovensku.
Jukl a Lugowski boli organizártormi prechodov cez zelenú hranicu v Tatrách. Kňaz Lugowski spolupracoval s podzemnými tlačiarňami vo Vroclavi a náboženská literatúra sa tu tlačila v slovenskom jazyku. Poľská encyklopédia Solidarity tiež dokladá, že v pomoci pre slovenských katolíkov sa angažovali aj kardinál Wojtyla, primas Józef Glemp či kardinál Henryk Gulbinowicz. Osobitú rolu zohral biskup Alfons Nossol, ktorý informoval o situácii slovenských katolíkov nielen poľský episkopát, ale aj Svätú stolicu.
Zásobovanie náboženskou literatúrou, liturgickými predmetmi, audiovizuálnymi nahrávkami a ďalšími vecami zo Západu do Poľska a z Poľska na Slovensko trvala až do roku 1989.

Autor je poľský publicista, komentátor denníka Rzeczpospolita a týždenníka UwazamRze.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite