Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Strana, ktorej zvonia do hrobu

.jozef Majchrák .jaroslav Daniška .časopis .týždeň doma

Pamätáte si ešte časy, keď titulky novín a večerné správy plnili najmä pravicové strany?

.dnes to vyzerá ako pravek, pričom je to iba pár mesiacov dozadu, čo okolo pravice vládlo najväčšie vzrušenie. Lenže pravica je po voľbách na kolenách, jej voliči upadli do apatie a politici pôsobia bezradne. Igor Matovič, ktorý sa takmer stal jej lídrom, de facto neexistuje, Richard Sulík sa strápňuje spormi s parlamentnou podatelňou a Ján Figeľ zrejme opäť stratil vyzývateľa na post predsedu strany.
Jediné, čo sa z tohto apatického rybníka aspoň trochu vymyká, je pohyb v SDKÚ. Stará garda jej politikov, na čele s Mikulášom Dzurindom a Ivanom Miklošom, je už na dôchodku a príliš veľa bývalých poslancov od Prešova po Bratislavu si hľadá novú prácu. Strana padla podľa neverejného prieskumu agentúry Focus na štyri percentá a v tejto zúfalej situácii si z jedenástich zvolených poslancov až traja myslia, že stranu dokážu zachrániť práve oni. Bývalá ministerka a dvojka na poslednej kandidátke Lucia Žitňanská svoju kandidatúru oznámila už pred voľbami, Pavol Frešo a Viliam Novotný pribudli v posledných týždňoch.
 
.ľudový Prešov
„Ja som znovu ožil a cítim sa ako v roku 1996, keď sa pravica spamätávala z výprasku, ktorý uŕžila od Mečiara. Som presvedčený, že toho Fica dostaneme,“ začína rozhovor v jednej z prešovských záhradných reštaurácií exposlanec parlamentu Štefan Kužma.
Pritom práve na volebnom výsledku strany v tomto kraji sa dá úpadok SDKÚ celkom dobre ilustrovať. Kým v roku 2010 ju tu volilo takmer 45-tisíc ľudí, v marci jej dalo hlas len o niečo viac ako 18-tisíc voličov. Z trojice prešovských poslancov Kužma, Matej, Gaľa dnes v parlamente nesedí nikto.
Prešovčania si napriek tomu veria a hovoria, že SDKÚ je schopná byť opäť lídrom pravice a hlavným súperom Smeru. Na otázku, s kým na čele, Kužma nezávaha ani chvíľu. Jeho jednoznačným favoritom je Pavol Frešo. A nehovorí len za seba. Prešovský kraj bude mať na kongrese približne štyridsať delegátov a drvivá väčšina z nich dá svoj hlas bratislavskému županovi. „Freša už niekoľko rokov považujem za nástupcu Mikuláša Dzurindu. Má charizmu, vie si zostaviť tím, pracuje na sebe a mení sa,“ zdôvodňuje Kužma. Na verejnom vypočutí jednotlivých kandidátov vraj zabodoval aj Viliam Novotný, prešovské hlasy však nezíska. Podľa Kužmu pôsobí príliš „pansky“ a monotematicky. „Je veľmi úzko zameraný a ten istý problem má aj Žitňanská. Čo keď vám vypadne vaša kľúčová téma a v ostatných nie ste až natoľko dôveryhodný?,“ pýta sa exposlanec. Žitňanskej v Prešove nepomáha ani to, že ju považujú za funkcionárskeho kandidáta, ktorý sa snaží svojou predstavou o šiestich podpredsedoch získať podporu kľúčových funkcionárov.. „Ona ide zhora dolu, tak po dzurindovsky, Frešo na to ide presne opačne,“ hovorí Kužma.
Problém majú v Šariši aj s ľuďmi, ktorí dnes tvoria Žitňanskej najbližší tím. Aktivistka Jana Kviečinská či poslanec Miroslav Beblavý nie sú totiž celkom podľa ich gusta. Kužma hovorí o tom, ako mal s Kviečinskou ťažké výmeny názorov pri diskusiách o rómskom probléme a spomenie aj stretnutie vo Fričovciach, kde sa s ňou vraj totálne pohádalo niekoľko desiatok starostov za SDKÚ a KDH. „Títo ľudia nemajú reálnu predstavu o živote mimo Bratislavy. Žasneme z ich názorov, ale najmä z toho, že nie sú schopní prijať fakt, že ľudia tu vidia veci úplne inak. Sú to ľudia neschopní niekoho osloviť už za hranicami Pezinka,“ tvrdí Kužma.
Návrat k ľudovej politike. To je heslo, ktoré dnes znie prešovským SDKÚ. Potvrdzuje to aj krajský podpredseda strany a poslanec VÚC Juraj Hurný. Rovnako ako Kužma, aj on na kongrese podporí Freša. „Trochu sme sa odtrhli od reality a prestali sme počúvať názor ľudí. Ľudia nám tu na uliciach hovoria, že Frešo je podľa nich lepší kandidát. Už konečne ich musíme aj počúvať,“ zdvôdňuje Hurný svoju voľbu. Pritakáva mu aj ďalší prešovský delegát, bývalý primátor Veľkého Šariša Róbert Oros. Aj z jeho úst pritom opäť znejú slová o ľudovej politike. „Politiku treba robiť ľudovo, a nie hodiť cez palubu vidiek a poľnohospodárov, ako sme to urobili s Ivanom Miklošom,“ tvrdí Oros.
Strana je podľa prešovských politikov SDKÚ v situácii mužstva, ktoré prehráva o gól a špekuluje, či risknúť odvolanie brankára, alebo prehrať so cťou 1:0. Prešovu šesť či sedem percent vo voľbách nestačí, a preto chce riskovať.  

.keď nie Novotný, tak Frešo
Len o kúsok ďalej, v Košiciach, panuje menej bojovná nálada. Aj keď aj tu si uvedomujú, že strana dnes zápasí o holú existenciu. Podľa krajského predsedu a bývalého poslanca NR SR Mareka Vargovčáka disponujú Frešo a Novotný v Košiciach približne rovnako veľkou skupinou podporovateľov. Lucia Žitňanská si môže byť istá len podporou menšiny košických delegátov. Na kongres ich z tohto kraja podobne ako z Prešova pocestuje približne štyridsať. „V situácii, že by Novotný neuspel, tak väčšina jeho podporovateľov bude hlasovať za Freša. Oni dvaja sú podobné typy,“ hovorí Vargovčák. Frešovu prevahu voči Žitňanskej potvrdzuje aj predseda miestneho zväzu Košice – sever Richard Duda.  Jeho miestny zväz, ktorý na kongrese budú zastupovať traja delegáti, jednohlasne podporil bratislavského župana.
K podpore Freša sa prikláňa aj samotný Vragovčák. „Je to vhodnejší typ, aby stranu niekam posunul. Aj keď to, či sa s touto stranou ešte dá niečo robiť, uvidíme až o rok,“ vysvetľuje exposlanec. Aj preto chcú Košice, podobne ako Prešov, presadiť zmenu stanov, aby sa funkcionári strany volili iba na dva roky.
Aj v metropole východu sa dnes často skloňuje slovíčko ľudový. Nie síce s takou nádejou a zápalom ako v Prešove, ale je jasné, že Frešo s tézou o návrate k ľudovej strane u členov na východ od Bratislavy zabodoval. „Lucia Žitňanská hovorí, že nechce modrý Smer, ale ja si myslím, že sa musíme pokúsiť vytvoriť veľkú ľudovú stranu, ktorá bude schopná konkurovať Smeru. To sa, samozrejme, nepodarí za štyri roky, ale za ten čas by sme mali aspoň osloviť voličov, ktorých sme stratili a vrátiť sa na predchádzajúce pozície,“ myslí si Vargovčák.
Zdá sa, že pri očakávaniach, aké dnes vládnu medzi členmi na východnom Slovensku, nebude vôbec ľahký džob byť predsedom SDKÚ.

.tajomná Bratislava  
Asi najhoršie sa rozloženie síl medzi jednotlivými kandidátmi zisťuje v hlavnom meste. V Bratislave je nielen veľký počet miestnych zväzov, ale aj množstvo silných hráčov, ktorí sledujú vlastné ciele a z taktických dôvodov sa predčasne nechcú otvorene prikloniť na stranu žiadneho kandidáta. Rozprávať sú ochotní len anonymne a mimo záznamu.
Z Bratislavského kraja pocestuje na kongres do Banskej Bystrice približne stovka delegátov. Rozloženie síl je približne šesťdesiat percent ku štyridsiatim v prospech Lucie Žitňanskej. Exministerka spravodlivosti má väčšinu medzi delegátmi z Petržalky, Ružinova, Dúbravky aj bratislavského Nového mesta. Pavol Frešo disponuje silnejšou podporou medzi delegátmi zo Starého Mesta, Podunajských Biskupíc, Vajnor, Devína, či Malaciek. Ako budú hlasovať delegáti zo Senca a z Pezinka, je vraj zatiaľ ešte nejasné.

.rozdelený Trenčín
Trenčín je Bratislave niečím podobný a v niečom sa odlišuje. Tunajšie SDKÚ vedie Martin Fedor, bývalý minister obrany a dnes poslanec. Sedíme na terase kúpeľnej reštaurácie v Trenčianskych Tepliciach, ľudia poslanca Fedora viditeľne spoznávajú, mnohí sa úctivo pozdravia. Hoci marcové voľby otriasli stranou aj tu, mimo parlamentu skončil napríklad dlhoročný poslanec Milan Hort, Fedor nám hovorí, že bol realista a vo voľbách očakával 150-tisíc voličov. Napokon, SDKÚ v Trenčíne a okolí už zo svojich pozícií ustupuje dlhší čas. Po dvoch primátoroch SDKÚ prišiel na trenčiansku radnicu nezávislý Richard Rybníček a ani Fedor nepatril počas Radičovej vlády k popredným politikom SDKÚ. Strana tu teda žiadne megalomanské očakávania ani mať nemohla.
Na priame otázky reaguje Fedor veľmi opatrne, ale keď ho človek dlhšie počúva, je jasné, kde stojí. Z Trenčína príde na snem do Banskej Bystrice asi 40 delegátov, predbežné očakávania hovoria o tom, že budú rozdelení približne pol na pol medzi Luciu Žitňanskú a Pavla Freša. A koho teda podporuje poslanec Fedor? „Rozumiem tomu, čo viacerí hovoria, že treba viac počúvať ľudí. Preto si myslím, že výsledky volieb nám ukazujú, kto má mandát priamo od nich,“ hovorí s úsmevom. Napriek tomu, že v tej vete cítiť slová, ktorými sa delegátom prihovára Pavol Frešo, Fedor favorizuje Žitňanskú. Ale s odhadmi sa drží pri zemi. O osude SDKÚ sa podľa neho rozhodne do roka a úspech bude, ak sa strana v prieskumoch vráti na volebných šesť percent. Dlhodobým cieľom musí byť snaha osloviť mestských voličov a strednú triedu, čiže skôr programová strana, kde je viac ako líder dôležitý odborný a kompetentný tím okolo neho. A Fedor chce po sneme do neho patriť ako podpredseda.      

.jazýček na váhach?
Ak niekto po voľbách viditeľne ožil, je to aktuálny šéf poslaneckého klubu Ľudovít Kaník. Tento bývalý minister a kedysi predseda DS je zrejme najväčší Ficov parlamentný kritik, je viditeľný v médiách, činorodý na Facebooku aj v strane. S výnimkou jedného navštívil všetky krajské snemy, svoj vzostup si uvedomuje a zdá sa, že si ho aj užíva. Človek nemusí mať veľkú politickú predstavivosť, aby pochopil, že tento muž má ambíciu byť predsedom strany. V týchto voľbách však nekandiduje. Sedíme v jeho reštaurácii v Banskej Štiavnici a postupne preberáme všetky relevantné témy. Tak ako je Kaník jasný v ekonomických témach a predstavách ďalších reforiem, tak je nejasný, keď sa pýtame na osobu budúceho predsedu. Koho podporí? „Toho, kto je lepší pre stranu.“ A to je kto? „Uvidíme.“ SDKÚ podľa neho zažíva nebývalú súťaž, ľudia sa rozhodujú najmä sami a slobodne, a to je pre stranu dobre. Poslanec Kaník sa očividne poteší, keď otočíme reč na bývalých členov DS v dnešnej SDKÚ. Títo ľudia môžu podľa neho zohrať v strane „vo finále svoj význam“. Ak Kaník opatrne obnovuje „déeskársku“ lojalitu, čo to môže znamenať? Bývalým členom DS bol aj Pavol Frešo – znamená to teda, že Kaník napokon podporí jeho? Predčasná otázka. Kaník je dlhoročný a skúsený politik, podporí toho, kto bude zapadať do jeho predstáv o budúcnosti strany, a teda aj budúcnosti samotného Kaníka. Bývalí členovia DS sú roztrúsení po celej krajine a budú medzi delegátmi zo všetkých krajov, môže sa teda dosť dobre stať, že o osobe budúceho predsedu rozhodne pri vyrovnanom pomere dobre zorganizovaná menšina.
Kaník je však pre stranu trochu aj  záťažou, aspoň podľa niektorých členov. A nielen kvôli minulosti. Ako sme sa dozvedeli od nemenovaného bývalého poslanca, Kaník uzavrel dohodu s Luciou Žitňanskou, že ak sa stane šéfom klubu, tak nebude kandidovať na post podpredsedu. Zdá sa však, že Kaník podpredsednícke ambície úplne nestratil. A určite platí, že dohoda so Žitňanskou nie je dohoda s Frešom.

.len jeden výstrel
Koho teda zvolia delegáti SDKÚ v Banskej Bystrici za nového predsedu strany? Úradnícky pôsobiacu Luciu Žitňanskú, ako sa obávajú funkcionári v Prešove? Alebo Pavla Freša, ktorého ľudovosť považujú mnohí na západe krajiny aj za istú jednoduchosť? A aké sú šance jediného nebratislavského kandidáta Viliama Novotného z Košíc? Isté je v tejto chvíli len jedno. Novotný s čiastočnou podporou v Košiciach a ojedinelou podporou v niektorých mestách, ako napríklad Dolný Kubín, si môže byť istý funkciou podpredsedu. Jediného poslanca z celého východu nemôže napokon odignorovať ani Žitňanská, ani Frešo.
Inak je to stále otvorené. Do snemu sú napokon ešte dva týždne a rozhodnúť môže všeličo. Drobná chyba, malý škandál aj hlas zo straníckeho záhrobia. Duša SDKÚ je dnes zraniteľnejšia, než kedykoľvek bola. Ako nám povedal jeden podporovateľ Lucie Žitňanskej: „Pavol Frešo má v jednej veci pravdu. Máme už iba jeden výstrel. Je to naša posledná šanca.“
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite