Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Moja vláda: sociálnodemokratická

.robert Fico .časopis .téma

Ak s programom vlády nesúhlasím, poviem, že s ním nesúhlasím a nie, že ho nevidím. Takto politicky, ale v dobrom, by som na úvod rád povzbudil našich pravicových priateľov, v opozícii aj v médiách, na pripravenosť na skutočnú hodnotovú diskusiu o programe vlády SR.

.vláda preberá zodpovednosť za krajinu vo výnimočných podmienkach, v predvečer 20. výročia schválenia Ústavy SR a vzniku štátu, v komplikovanej situácii eurozóny a jej ekonomík, v sociálnej situácii časti ľudí, ktorá je na hrane a s nášľapovými mínami v základných funkciách štátu.
Práve s vedomím týchto okolností vláda pristúpila k tvorbe programu s princípom, ktorý je v slovenských pomeroch úplne nový, keď sociálny dialóg prakticky povýšila na princíp vládnutia. Slovensko v prvom rade potrebuje pokoj, rozvahu a spoluprácu pre dobré rozhodnutia. Len tak bude krajina schopná zvládať úlohy, ktoré ju čakajú. Samozrejme, v prvom rade hovorím o nevyhnutnom ozdravení verejných financií, pri ktorom sme vo vládnom programe jasne zakotvili, že ho na pleciach neponesú tí, ktorí krízu nespôsobili, a ktorí už, takpovediac, nemajú z čoho. Zachovanie sociálnej rovnováhy je totiž nevyhnutný predpoklad udržateľného rozvoja krajiny. Tento postup si vyžiada posilnenie daňovej solidarity, ktorá nie je ani socialistická, ani smerácka, ale typicky európska.  Ak v blízkej  budúcnosti nechceme súťažiť s minimálnym štátom a minimálnymi mzdami a istotami s krajinami rozvojového sveta, inej cesty niet. Rovnako však pôjdeme cestou významných úspor na strane štátu, keď  od roku 2014 pristúpime k najrozsiahlejšej reorganizácii, zefektívneniu a úspore v orgánoch štátnej správy. Čo je však pre úspešné ozdravenie financií a rozvoj krajiny najpodstatnejšie, je zavrhnutie filozofie, že z problémov sa dostaneme len cestou úspor. Je nad slnko jasné – hovoria to svetoví ekonómovia či summity EÚ, že jediným reálnym východiskom z dnešnej situácie je hospodársky rast a tvorba pracovných miest. Urgentný problém EÚ sa totiž volá hrozba recesie, ktorá by mala negatívny dopad jednak na konsolidáciu a – čo je ešte horšie – na sociálnu situáciu ľudí. Preto pôjdeme cestou podpory investícií, súkromných aj verejných programov zamestnanosti najmä mladých a dlhodobo nezamestnaných ľudí v regiónoch, preto zdynamizujeme výstavbu infraštruktúry cez eurofondy aj verejnosúkromné partnerstvá, naštartujeme dlho zanedbávanú modernizáciu vzdelania a jeho prepojenie s trhom práce, posilníme ekonomickú dimenziu zahraničnej politiky, urýchlime návrat k energetickej sebestačnosti a exportnej schopnosti, ktorá má na Slovensku veľký potenciál a pristúpime k radu ďalších opatrení, ktoré sú jasne načrtnuté v programe vlády, a ktoré v najbližších dňoch na pôde vlády SR a Rady pre solidaritu a rozvoj premeníme na konkrétne rozhodnutia.
Tento program sa, prirodzene, nemusí každému pozdávať. Bude to sociálnodemokratický program, ktorý nepoškodí ekonomike, ale vytvorí stabilné prostredie pre sociálne vyvážený, a tým dlhodobo udržateľný rozvoj. Na takýto program SMER-SD získal jasný mandát od voličov. Ak pre niekoho Slovensko po voľbách zastalo, je to vec slobodného názoru a pohľadu. V každom prípade pre vládu pod mojím vedením platí, že sme pripravení posunúť krajinu dopredu, ekonomicky, sociálne, udržateľne a najmä – v prospech väčšiny jej obyvateľov.

Autor je predseda vlády Slovenskej republiky.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite