Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bonus k plávaniu

.eva Čobejová .časopis

Cez víkend sa v Bratislave opäť konali medzinárodné plavecké preteky ORCA Cup. Samozrejme, plávanie nemá na Slovensku širokú fanúšikovskú základňu, a tak ani veľmi nemá zmysel zaoberať sa teraz športovými hodnotami podujatia. Zaujímavé je tu niečo iné. Peniaze a bonusy. Pripomeňme, že ORCA Cup je vážne podujatie, tohto roku sa naň prihlásilo 700 plavcov z deviatich krajín, z toho deväť olympionikov. Na slovenské pomery celkom prestížna záležitosť. Aby tu plavec uspel a získal nejakú medailu, musí mať natrénovaných stovky hodín a naplávaných stovky kilometrov. S nejakým rekreačným plávaním tu už pretekár neuspeje.

Ale keď sa človek nezorientovaný – prípadne zvyknutý na to, o akých sumách pre hokejistov či tenistov počúva v médiách  – pozrie, aká odmena čaká tých, čo obsadia medailové pozície, trochu ho to vyvedie z miery. Pretekári dostanú medailu. Najlepší bodový výkon mužov a žien je ocenený pohárom a vecnou cenou. A muž a žena, ktorí zaplávajú vo finále najrýchlejší čas v disciplíne 50 voľný spôsob, získavajú finančnú odmenu 100 eur.
Plavcov takéto odmeňovanie vôbec neprekvapuje, je to tak na mnohých pretekoch. Sú aj preteky, kde sa ani lacné medaily nerozdávajú a o peniazoch v hotovosti ani nikdy nebola reč. Naopak, pretekár musí peniaze doniesť, aby zaplatil štartovné. Plavci sú skromní – sú vďační aj za dobre zorganizované preteky s profesionálne odmeranými časmi.
Lenže plávanie má jeden bonus, ktorý je často silným motívom a nahradí aj to, že za medaily či rekordy sa plavec finančne zaujímavých odmien nedočká. O tom bonuse vedia aj slovenskí plavci – a možno aj preto sú v slovenských plaveckých kluboch často inteligentné deti z prominentných gymnázií. Tie deti a aj ich rodičia vedia, že ak im plávanie pôjde, majú šancu dostať sa na štúdium do USA, teda na dobrú univerzitu so štedrým štipendiom. To bol aj prípad Martiny Moravcovej, ktorá odišla trénovať do amerického Dallasu a vyštudovala tu miestnu univerzitu. Plavecké štipendium jej pokrylo celé náklady a s vynikajúcim prospechom vyštudovala manažment informačných systémov a aplikovanú ekonómiu.
Plávanie je v americkom univerzitnom systéme – spolu s basketbalom – prominentným športom, a tak sa šikovní plavci môžu dostať na dobrú školu a ich rodičia za kvalitné štúdium ani nemusia platiť. Je to veľmi lákavá vidina v stave, keď slovenské vysoké školy upadajú a ich diplomy nemajú veľkú hodnotu. Takže nové heslo znie: Športom nielen k zdraviu, ale aj k lepšiemu vzdelaniu!
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite