Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tento systém nahráva korupcii a rodinkárstvu

.marek Vagovič .časopis .kauza

Napriek tomu, že políciu, prokuratúru aj súdy opakovane upozorňoval, že jeho otec ohrozuje jeho matku, tragédii nezabránil. Roman Dzivý preto uvažuje, že z krajiny, kde sa obyčajný človek nevie dovolať spravodlivosti, odíde preč.

.pred mesiacom zastrelil váš otec na ulici vašu matku. Prečo k tomu došlo?
To je otázka, ktorú si kladiem asi každý deň. Keď človek niekoho stratí, má, samozrejme, výčitky, či urobil všetko, aby k tomu neprišlo. Toto sú však subjektívne pocity – kľúčové je, že kompetentní, ktorí mali konať, nekonali.

.prečo?
Môže to byť lenivosť, nedbalosť, nezáujem aj korupcia. Ak tomu mohol niekto zabrániť, tak to boli sudkyňa Iveta Halvoňová, prokurátorka Miroslava Vanková a sudkyňa Ľudmila Hatalová. Otázna je aj úloha polície, ktorá opakované prosby mojej matky o pomoc nebrala vážne.

.prečo pustila sudkyňa Halvoňová vášho otca na kauciu, hoci sa vašu matku pokúsil zabiť?
Aj ja si neustále kladiem otázky, ako môže jedna súdna sudkyňa najskôr človeka zavrieť a o štyri mesiace neskôr úplne zmeniť názor a prepustiť ho na kauciu. Za ten čas sa pritom nič nezmenilo – s výnimkou zmeny advokáta, keďže otca začal obhajovať doktor Schmidl. Jej rozhodnutie vo mne vyvoláva veľké podozrenie.

.prokurátorka Vanková, ktorá druhýkrát prepustila vášho otca, hoci sa vašej matke opakovane vyhrážal, vraj nezistila, že už je trestne stíhaný. Čo si o tom myslíte?
To, že to nezistila alebo nechcela zistiť, je nezmysel. Vo výpovedi mojej matky, ktorá bola súčasťou návrhu na jeho vzatie do väzby, sa priamo hovorí o jeho prvom trestnom stíhaní. Dokonca je tam uvedená aj spisová značka, stačilo si to len prečítať. Okrem toho, aj z komunikácie s políciou vieme, že prokurátorka Vanková o tom vedela. V samotnom spise je aj výsledok lustrácie z ministerstva spravodlivosti, že je voči nemu vedené konanie v dvoch trestných veciach.

.v čom zlyhala sudkyňa Hatalová?
Nie je normálne, aby sa sudca uspokojil s informáciami od jedného lekára, ktorý jej rok odpisoval, že otec má vážne zdravotné problémy. Aj v prípade, že by bol tento lekár čestný človek a diagnostikoval otca správne, je povinnosťou sudkyne preveriť to. Mohla prizvať znalca, ktorý by objektívne posúdil jeho zdravotný stav. Mohla tiež počúvať to, čo sme sa jej snažili naznačiť – to znamená, že otec nie až tak ťažko chorý, aby sa nemohol zúčastniť hlavného pojednávania. Okrem toho, keď zistila, že je voči nemu vedené aj druhé trestné stíhanie, mala okamžite vydať zatykač, pretože porušil podmienky prepustenia na kauciu. On už predsa raz na matku vystrelil. Sudkyňa Hatalová mohla napraviť chybu prokuratúry, no nespravila to.

.vaša matka kontaktovala aj policajného prezidenta Jaroslava Spišiaka. Ako to prebiehalo?
Pán Spišiak ju prijal a snažil sa jej pomôcť. Výsledkom bolo, že tí obyčajní policajti to začali brať vážne, vypracovali aj návrh na otcovo vzatie do väzby. Inak by to zrejme dopadlo tak, že by síce mamu vypočuli, ale skonštatovali by, že sa žiadny trestný čin nestal a založili by to do šuplíka.

.je pravda, že na Spišiakov pokyn mala aj ochranku?
Je fakt, že dva dni s ňou chodili ľudia z kriminálky.

.v čom urobila polícia chybu?
Netvrdím, že všetci policajti si nerobia svoju prácu. Domáce násilie či prenasledovanie obetí však neberú vážne – vždy sa na to pozerajú len optikou jedného, konkrétneho činu, pričom ignorujú súvislosti. Snažil som sa im vysvetliť, že otec matku opakovane prenasleduje a vyhráža sa jej, čo na ňu vytvára obrovský psychický tlak. Hovoril som im aj to, že ide o pokračovanie trestného činu, za ktorý je už stíhaný. Policajti nás však vysmiali a poslali domov. Keď som sa ich pýtal, čo spravia, keď otec mamu naozaj zastrelí, snažili sa to zľahčovať. Kto by ju vraj zastrelil – či ten inštalatér, ktorý prišiel na políciu s ním. Podal som preto trestné oznámenie na inšpekciu ministerstva vnútra, aby prešetrila ich postup.

.myslíte si, že policajt, ktorý to povedal, bude potrestaný?
Necítim k nemu žiadnu nenávisť, ani pre mňa nebude satisfakciou, ak bude potrestaný. Našej matke už život nikto nevráti – len chcem, aby brali ostatní podobné vyhrážky vážne, aby sa takéto veci viac nestávali.

.zlyhal v tomto prípade systém, alebo jednotlivci?
Na Slovensku nefunguje zdravá komunikácia medzi políciou, prokuratúrou a súdmi. Okrem toho, náš justičný systém fantasticky nahráva korupcii či rodinkárstvu, ktoré tu majú neobmedzené možnosti. Ľudia, ktorí boli v minulosti disciplinárne stíhaní, naďalej vykonávajú svoje funkcie na prokuratúre. Potom sú tu advokáti s pochybnou minulosťou či sudcovia, o ktorých je známe, že vytvárajú najdlhšie prieťahy v konaní. Nie je normálne, aby nebolo rok vytýčené funkčné hlavné pojednávanie, z ktorého sa nikto neospravedlní. Nie je normálne, aby boli – napriek našim urgenciám – ignorované evidentné porušenia zákona. Nie je normálne, aby sa nemohol obyčajný človek dovolať spravodlivosti legálnym spôsobom. Slovensko mám rád, keď sa však pozriem na súdnictvo, školstvo či zdravotníctvo, tak si kladiem otázku, či má ešte význam tu žiť.

.uvažujete nad odchodom zo Slovenska?
Áno a pravdepodobne to aj urobím.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite