Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sarkozy všetko prevalcoval

.časopis .téma

Rozhovor s prekladateľom Petrom Brabencom o premenách Francúzska za posledných tridsať rokov a o dôvodoch, pre ktoré Sarkozy mnohých sklamal.

.ako sa z vášho pohľadu zmenila táto krajina od roku 1980, odkedy tu žijete?
Francúzi hovoria o období medzi 50. a 90. rokmi ako o „tridsiatich slávnych“. Odvtedy to ide trochu dole kopcom, ich životná úroveň klesá. Veľkou témou pravice je nelegálna imigrácia. V minulosti mali veľa kolónií, preto je tu už dlho a tak veľa imigrantov. Chýbala pracovná sila, preto v 60. rokoch dokonca vyzývali na imigráciu, najmä zo severu Afriky, a organizovali ju. Potom sa v 70. rokoch prijal zákon o spájaní rodín. Keď tu muž pracoval, mohla za ním prísť celá rodina, čím sa zvyšovala populácia. Dnes to, naopak, ministerstvo vnútra administratívne brzdí, cudzincov, ktorí sú tu nelegálne, vyvážajú do krajín pôvodu.

.čo priniesol pre strednú triedu Sarkozy a jeho éra?
Pre strednú triedu nič, tá si to „odskákala“. Ako vždy, myslím. Vyšiel však v ústrety bohatším. Urobil to, čo sa nazýva fiškálny štít. Nikto nemôže byť zaťažený vyššími ako 50-percentnými daňami. Prvý rok, čo to začalo platiť, dochádzalo k paradoxným situáciám – Sarkozyho vláda vracala niektorým ľuďom na daniach milióny za predchádzajúci rok. Tí o to dokonca ani nežiadali.

.je podľa vás Sarkozy dobrý prezident?
Ja som ho volil. Nie preto, že by som bol jeho nadšenec. No keď v roku 2007 nastupoval, vyzeral energicky. Po Chiracovi, ktorý pôsobil najmä v druhom mandáte ako zombie, to bola veľká zmena. Sarkozy vtedy porazil socialistku Ségolene Royalovú, nestálu osobu so zmäteným programom, ktorá mala aj vo svoje strane krehkú pozíciu. Vyhral pomerne ľahko, no začal sklamávať hneď od prvého večera.

.čím?
Priamo z mítingu si pozval svojich verných, majiteľov veľkých firiem na oslavy do luxusného podniku na Champs Elysées. Tým sa otočil chrbtom k strednej triede, ktorá ho volila. Myslím, že dnes ho to mrzí. Druhá vec bola, že kabinet vymenoval až po dvoch týždňoch, dal prednosť plavbe na jachte s jedným zo svojich milionárov. Ďalší „kiks“ urobil, keď si sám sebe zvýšil prezidentský plat o dvesto percent.

.spočiatku výrazne zaostával za Hollandom, no popularita Sarkozyho narástla po teroristických útokoch v Toulouse, keď sa prejavil ako silný a rozhodný prezident.
On bol vždy taká „veľká huba“ – veľké gestá, rozhadzovanie rukami. Mnohí tu hovoria, že Sarkozy zvulgárnil úrad prezidenta. Ja som zažil záver éry Giscarda d´Estaigna, potom Miterranda, Chiraca. Viem, ako vyzeral de Gaulle, hoci som ho nezažil. To boli rešpektovaní páni, najmä generál de Gaulle. Traduje sa, že si napríklad kupoval noviny za svoje. Dnes už sú politici iní. Sarkozy chcel rozhodovať o všetkom, vzal si aj funkciu prvého ministra. Tu má pritom prezident najväčšie právomoci. Obvykle je na jednej strane vláda s prvým ministrom, na druhej prezident. A všetko vychádza z diskusie medzi nimi. On to však všetko prevalcoval a urobil si na Champs Elysées okolo seba druhú vládu. O všetkom sa rozhodovalo v jeho prezidentskom kabinete. Z premiéra Fillona urobil štatistu a ten celých päť rokov neprotestoval. V začiatkoch si Sarkozy začal kupovať drahé značkové veci. Francúzi hovoria „prezident blink-blink“ – že bliká, záleží mu na dojme. On sám hovorí, že omladol. Lieta na bicykli, má tretiu manželku, mladú Carlu Bruniovú.

.má teraz v závere šancu uspieť? Hollande nie je príliš charizmatický...
To nie, ale potrebuje prezident charizmu? Musí sa obklopiť rozumnými ľuďmi. Treba dať opäť priestor vláde a parlamentu, ktorých Sarkozy umlčal. Najhoršie je, že pravica sa za ním zomkla ako jeden muž a považujú ho za jediného, kto im môže vyhrať voľby. Hollande má pritom socialistický koncept, nehovorí o šetrení, ale o podpore rastu zo strany Európy. Na rozdiel od neho Sarkozy skutočne šetril. Hovoril, že každého druhého štátneho zamestnanca, ktorý odchádza do penzie, nenahradí. Aj tak urobil.  To, či je to všeliek na európsku krízu, však jeho päťročný mandát nedokázal a polovička francúzskych ekonómov je k takému jednoduchému riešeniu skôr skeptická.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite