Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Očami Doroty Nvotovej

.časopis .osobnosti

Som rada, že slovenčina rozlišuje v pojmoch kamarát a priateľ. Spomenula som si, koľko kamarátov sa mi za život nazbieralo. Kamaráti zo školy, z hudobnej, z krčmy…Kamarát nie je veľmi nadčasové označenie. Keď svojich kamarátov porovnám s ľuďmi zo skupiny priatelia, je v nich dosť výrazný rozdiel.

Som rada, že slovenčina rozlišuje v pojmoch kamarát a priateľ. Spomenula som si, koľko kamarátov sa mi za život nazbieralo. Kamaráti zo školy, z hudobnej, z krčmy…Kamarát nie je veľmi nadčasové označenie. Keď svojich kamarátov porovnám s ľuďmi zo skupiny priatelia, je v nich dosť výrazný rozdiel.
Tak napríklad, aby ste mali kamarátov, musíte s nimi udržiavať kontakt. Stretnúť sa aspoň raz za čas, nezaťažovať svojimi problémami a dávať aspoň toľko, ako beriete. S priateľmi je to inak. Priateľa nemusíte vidieť a počuť desať rokov a keď mu zavoláte na Štedrý večer, či uňho nemôžete mesiac bývať a požičať si od neho desať litrov, nezacítite v jeho hlase známku neochoty. Aj keby žil v garsónke s troma deťmi a na účte mal mínus. Spali by ste na zemi v spacom vaku a priateľ by sa kvôli vám rád zadlžil. A vy viete, že by ste sa zachovali rovnako.
Kamarát by použil pochopiteľnú výhovorku, že má malý byt a že ide kupovať nové domáce kino a je úplne švorc. Niekoľkokrát som sa dostala do situácie, keď mi pomohli úplní chudáci, zatiaľ čo kamaráti, ktorí v krčme všetkých pozývajú, aby ukázali svoju prevahu, ma nechali v štichu so slovami, že práve nie sú na tom najlepšie. Keď sa zdôverujete so svojimi problémami kamarátovi, ani neviete ako, a zrazu sa reč zvrtne na jeho problémy v práci a on si to ani nevšimne. Zatiaľ čo priateľ vás vypočuje do konca a ticho trpí s vami. Sú také zvláštne obdobia v živote, keď človek pod vplyvom určitých okolností príde o viacero kamarátov. Trápi sa a vyčíta si to, veď predsa nie je možné, aby toľko ľudí naraz osprostelo, musí byť chyba vo mne! Isteže je, len to možno vôbec nie je chyba, iba prirodzený sled príčin a následkov. Vtedy však práve vynikne ten krásny rozdiel. Priatelia zrazu trčia z davu a človek ľahko zistí, kto je kto. Zistí, že priateľom nemusí nič vysvetľovať a ospravedlňovať sa, že sa tak dlho neozval. Pretože priateľ nie je márnomyseľný a majetnícky. Krásny je aj proces, keď sa zo zdanlivého kamaráta stáva priateľ, ktorý vás tak prekvapí svojím porozumením, až sa cítite previnilo. Horšie je však, keď je to naopak. Ja mám presne teraz toto čistiace obdobie, keď sa ľudia v mojom živote filtrujú, a to všetkými možnými smermi. V priemernom ľudskom dave trčí pár čistých nenápadných ľudí. A som šťastná nielen z toho, že tam vôbec niekto je, ale aj z toho, že opäť raz vidím pravdu. A snažím sa zapamätať si aspoň trochu tie súvislosti a tváre, kým sa to opäť celé zahmlí do sivoty kamarátskej pretvárky a mojej vlastnej slepoty.

.dorota Nvotová
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite