Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Uzatváranie Európy?
V Európe sa stalo niekoľko udalostí, z ktorých by sa mohlo zdať, že vybrané štáty začínajú opäť presadzovať svoje záujmy na úkor Únie. Francúzsky minister vnútra Claude Guéant a jeho nemecký kolega Hans-Peter Friedrich požadujú pre svoje vlády právo obnoviť kontroly na svojich vnútroeurópskych hraniciach na 30 dní, ak by nejaký členský štát schengenskej dohody nebol schopný zabezpečovať svoju vonkajšiu hranicu. S touto požiadavkou sa obrátili na dánske predsedníctvo EÚ. Po 30 dňoch by experti Európskej komisie posúdili, či sa majú kontroly na hraniach zrušiť, alebo sa v nich smie pokračovať. Správu priniesol v piatok nemecký denník Handelsblatt.
Liberálna FDP v Nemecku nápad kritizovala ako „recidívu národno-štátneho egoizmu“. Podľa jej europoslanca Alexandra Alvara sa tým „ohrozuje každý pokrok, ktorý sme v rámci Európy dosiahli“. O iniciatíve nemeckého a francúzskeho ministra vnútra sa bude hovoriť v júni. Je možné, že návrh súvisí s francúzskymi prezidentskými voľbami. Nicolas Sarkozy sa štylizuje do roly ochrancu francúzskeho územia pred nájazdmi emigrantov. Ďalším dôvodom je pretrvávajúca diskusia o reforme schengenských pravidiel. Zatiaľ je možné obnoviť kontrolu na hraniciach najviac na päť dní v prípade teroristickej hrozby alebo rizika výtržností pri veľkých futbalových zápasoch. Európska komisia však chce mať v týchto prípadoch právo spolurozhodovania, čo Nemci i Francúzi odmietajú. Mohlo by tak ísť o určitú taktiku vyjednávania, kde obe strany budú zo svojich krajných pozícií zľavovať.
Nejde o jediný podobný prípad. Krajiny V4 znepokojil úmysel Švajčiarska od 1. mája zaviesť obmedzenia pre imigrantov z ôsmich nových členských štátov EÚ. Budú platiť najmenej rok a najviac dva roky. Povolenia na pobyt dostane maximálne dvetisíc osôb ročne. Proti rozhodnutiu protestuje aj Európska únia, ktorá tvrdí, že Švajčiarsko porušuje dohodu o slobodnom pohybe. Situácia na švajčiarskom trhu práce ani počty imigrantov v alpskej krajine podľa Bruselu neodôvodňujú zavedenie podobných opatrení. Švajčiari sa však bránia, že počet imigrantov sa zvýšil oproti obdobiu pred zrušením kvót skoro trojnásobne a na protiopatrenia majú právo. Vzniká tak otázka, do akej miery je v Európe suverenita národného štátu nadradená voľnému pohybu osôb a pracovnej sily, respektíve naopak.
.lk

Nepriateľský štát

Sudánsky parlament schválil rezolúciu, v ktorej označil svoju susednú krajinu Južný Sudán za „nepriateľský štát“. Prezident Sudánu Umar al-Bašír, ktorý nesúhlasil s rozdelením krajiny a vznikom nového štátu, navyše vyhlásil, že bude potrebné obyvateľov Južného Sudánu „oslobodiť“. Zdá sa, že svet by sa mal pripraviť na ďalšiu vojnu a humanitárnu katastrofu.
.jd

Egyptské voľby

Egyptskí generáli sa rozhodli zasiahnuť a obmedziť prezidentské voľby vylúčením desiatich kandidátov, medzi nimi aj troch populárnych. Bývalý šéf tajnej služby Omar Sulejman, Kajrat al-Šater z Moslimského bratstva ani radikálny duchovný Hazim Abu Ismail kandidovať nemôžu. Otázkou je, čo toto rozhodnutie vyvolá, či ďalšiu vlnu násilia, alebo preskupenie síl.
.jd

Sexuálne práva

OSN zvažuje, že uzná sexuálne práva nedospelých detí. Pod kontroverzným označením sexuálne a reprodukčné práva sa ukrývajú nároky na potrat, prístup k antikoncepcii a vyučovanie sexuálnej výchovy v školách. Krok má podporu generálneho tajomníka OSN Pan Ki Muna a komisie pre populáciu a rozvoj. Slovensko by sa malo proti tejto nebezpečnej politike včas ozvať.
.jd

Smrť na požiadanie?

Nový zákon v Českej republike umožňuje občanom, aby spísali „vôľu žiť“. Je to druh testamentu, v ktorom môže človek sformulovať, kedy ho lekári majú zachraňovať a kedy už nie. Dokument musí potvrdiť notár a platí päť rokov. Minister zdravotníctva zákon podporuje, podľa viacerých lekárov je však takáto kontroverzná norma proti morálnemu kódexu lekárskeho povolania.
.mg

Zoštátnenie

Argentínska prezidentka Cristina Fernándezová chce vyvlastniť a zoštátniť ropnú spoločnosť YPF, kedysi štátnu firmu, ktorú dnes vlastní španielsky koncern Repsol. Španieli vraj ťažia menej ropy, než by mohli a dostatočne neinvestujú v Argentíne. Zoštátnenie by asi pomohlo popularite prezidentky, ale krajine, ktorú stále ťažia vysoké dlhy a prísne regulácie, sotva. Návrh vyvolal kritiku Západu a podporu z Brazílie a Uruguaya.
.jd

François Hollande/

Francúzsko má za sebou prvé kolo prezidentských volieb. Konali sa až po našej uzávierke a ich hlavnou otázkou je, či sa vyzývateľovi Hollandovi podarilo poraziť úradujúceho prezidenta Nicolasa Sarkozyho, ako napovedali posledné prieskumy.

Karolína Peake/
V Česku prebieha štiepenie politickej strany Veci verejné. Stranu opustila podpredsedníčka vlády Karolína Peake a ako vysvetlenie uviedla, že nesúhlasí s „politickým štýlom deštrukcie a nezrozumiteľných krokov“. Čaká sa vznik ďalšieho politického subjektu.

Hillary Clintonová/
Americká ministerka zahraničia volá po tvrdšom postupe proti Sýrii a zavedení zbrojného embarga. Francúzsky minister zahraničia Alain Juppé oznámil, že skupina krajín zo Západu i z Blízkeho Východu tvrdšie zakročí proti sýrskemu režimu, ak zlyhá mierový plán Kofiho Annana.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite