Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Iránske srdce Jobbiku

.časopis .téma

Po maďarskom mestečku Tiszavasvári nadviaže partnerstvo s iránskym mestom aj dvaapoltisícová obec Gyöngyöspata, ú tiež ovláda parlamentná strana Jobbik. Táto obec si však nevybrala hocaké mesto, ale miliónový Kóm, centrum šiítskeho islamu. ďarský týždenník HetiVálasz nedávno upozornil aj na ďalšie prepojenia Jobbiku s Iránom.

Čo vlastne spája maďarských radikálov a islamskú krajinu? Nielen protiamerické a protiizraelské postoje. Kým Jobbik hlása bratstvo a dúfa aj v ekonomický prínos pre krajinu, Teherán považuje túto maďarskú stranu za pešiaka na globálnej politickej šachovnici.
Csanád Szegedi, europoslanec a podpredseda Jobbiku, zhrnul minulý rok v júli zahraničnopolitické krédo Jobbiku nasledovne: ,,Na Východe žije bezmála miliarda našich príbuzných. (...) Namiesto vykorisťovateľskej Európskej únie by sme v skutočnosti potrebovali turánsky spolok založený na paritnom princípe.” Turán je perzský názov pre strednú Áziu. Gábor Vona, predseda Jobbiku, zas vo svojej knihe Narodený 20. augusta uvažoval nad tým, že v globálnom svete je islam jedinou kultúrou, ktorá si stráži svoje prastaré zvyky. ,,Nie sme komunisti, nie sme fašisti, nie sme národní socialisti, ale nie sme ani demokrati.” Takto sa vyjadril Gábor Vona začiatkom roka.
V tejto radikálnej strane už dávno rozvíjajú iránske kontakty: poradca parlamentného klubu Jobbiku je Afi Džahromi, majiteľ jednej budapeštianskej reštaurácie a spolupracovník iránskeho veľvyslanectva, povolaním zubný lekár, dvadsať rokov žijúci v Maďarsku. ,,Keď som sem prišiel, Maďari boli oveľa šťastnejší, ale krach posledných dvadsiatich rokov dokázal, že západná cesta nefunguje. Preto treba hľadať iné cesty. (...) Zoznámil som sa s politikmi Jobbiku a zistil som, že majú pravdu, oni naozaj chcú niečo urobiť pre túto krajinu.” Tak riekol Afi Džahromi.
,,Treba vytvoriť rovnováhu medzi západnou a východnou orientáciou, teraz sme pre jednostrannosť úplne bezmocní. (...) Navyše, maďarstvo má silnú dvojitú – východnú a západnú – identitu. Prečo by sme sa nemohli zadefinovať ako sprostredkovatelia?” Aj takto sa opýtal Márton Gyöngyösi, zástupca šéfa parlamentného klubu Jobbiku, syn vyslanca zahraničného obchodu, ktorý  v 70. a 80. rokoch minulého storočia vyrastal v Egypte, Iraku, Afganistane a Indii. Za posledný rok už trikrát navštívil Irán. ,,Jednou z najväčších chýb zmeny režimu bolo, že sme stratili tieto trhy,”  vyhlásil.
Špekulácie maďarskej tlače, že Irán finančne podporuje Jobbik, odmietajú maďarskí radikáli, ako aj veľvyslanec perzského štátu v Budapešti.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite