Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Španielsko v extrémnej situácii
Španielsko sa ocitlo v extrémnej situácii, priznávajú aj jeho najvyšší predstavitelia. V krajine je najvyššia nezamestnanosť v celej Európskej únii a ekonomika sa, podľa všetkého, ocitá opäť v recesii.
Trhy v neistote vyháňajú čoraz vyššie úroky desaťročných španielskych dlhopisov. K hrozivej perspektíve španielskej ekonomiky prispeli aj slová talianskeho premiéra Maria Montiho, ktorý varoval pred laxným prístupom k šetreniu vo verejných financiách. Podľa neho urobilo Španielsko dobré kroky pri reformovaní pracovného trhu, musí však riešiť aj svoj rozpočtový deficit. Ten bol za minulý rok až 8,5 percenta, hoci pôvodne sa predpokladalo, že sa pohybuje okolo šiestich percent HDP. Mario Monti zdôraznil, že dlhová kríza, ktorá by údajne mala byť na ústupe, sa môže kedykoľvek vrátiť a prejsť aj do Talianska. Pri jej návrate môže byť práve Španielsko významným činiteľom.
A tak Španielom nezostáva nič iné ako drasticky šetriť. V piatok minulý týždeň oznámil kabinet dramatické škrty, ktoré majú krajine pomôcť k dosiahnutiu cieľového deficitu 5,3 percenta HDP. Tento cieľový deficit bol dohodnutý medzi Madridom a Bruselom ako číslo, ktoré má Španielsko vykázať za rok 2012. Európska únia mala pôvodne náročnejšiu predstavu – od Španielska žiadala pre rok 2012 deficit 4,4 percenta HDP. Španielom sa síce podarilo vyjednať miernejšiu požiadavku, ale ani tá sa nebude plniť ľahko. Dohromady sa španielska vláda odhodlala ušetriť 27 miliárd eur z rozpočtu centrálnej vlády. Spolu so šetrením v regionálnych vládach by úspory mohli dosiahnuť až 42 miliárd eur. Malo by sa to uskutočniť prostredníctvom zvyšovania daní a znižovania výdavkov. V rámci spomínaných opatrení sa nebude hýbať so sadzbou dane z pridanej hodnoty – zatiaľ.
Pravicová vláda premiéra Mariana Rajoya, ktorá prišla k moci len v novembri minulého roka a v parlamente má veľkú väčšinu poslancov, bude mať čo robiť. Jej občania sú pobúrení, pretože majú pocit, že ďalšie uťahovanie opaskov už nezvládnu. Vo štvrtok minulý týždeň to dali najavo aj generálnym štrajkom, ktorý narušil dopravu a priemyselnú výrobu. A tak ako v prípade iných krízou zasiahnutých krajín, aj pri Španielsku pretrvávajú obavy, či prílišné šetrenie osudovo neublíži hospodárskemu rastu.
.mg

Voľby v Barme
Líderka barmskej opozície Aun Schan Su Ťij upozornila, že voľby, v ktorých sa vyberá len časť poslancov, nebudú demokratické. Predošlé voľby, o ktorých slobodnom charaktere boli pochybnosti, sa v Barme konali pred rokom a pol. Vtedy ich opozičná Národná liga za demokraciu bojkotovala. Teraz je Aun Schan Su Ťij, dlho väznená disidentka, na slobode a môže kandidovať.
.mg

Nečasa nie

Prieskum firmy SANEP dospel k výsledkom, podľa ktorých by až 59 percent ľudí v Česku radšej uvítalo predčasné voľby, než mať ďalej na čele krajiny vládu premiéra Petra Nečasa. Takéto percento opýtaných je totiž presvedčené, že pre Česko by boli predčasné voľby lepším riešením. Až 62,2 percenta respondentov praje Nečasovej vláde rezignáciu premiéra alebo zvrhnutie.
.mg

22 miliónov

EÚ nelegálne financuje potraty v treťom svete. Spolu má ísť o sumu vyššiu ako 22 miliónov eur a porušuje sa tým právo EÚ. Údaje zverejnila organizácia European Dignity Watch. Peniaze, z ktorých boli potratovým organizáciám vyplácané dotácie, sú pritom primárne určené na rozvojovú pomoc. Zdá sa, že našu Úniu netrápi finančná kríza ani vlastné právo, ale ideológia.
.jd

Pápež na Kube

Pápež navštívil Mexiko a Kubu, kde sa stretol s Raulom aj Fidelom Castrom.  Benedikt ocenil niektoré politické zmeny vrátane postavenia cirkvi a vyzval Kubáncov, aby pokračovali v ďalších zmenách a krajina prešla tranformáciou. Hovoril o potrebe autentických slobôd a slobode národa. Omše na Revolučnom námestí v Havane sa zúčastnilo asi pol milióna veriacich.
.jd

Plán pre Sýriu

Sýrsky prezident Bašár Asad vyjadril pod medzinárodným tlakom súhlas s mierovým návrhom Kofiho Annana, ktorý zastupuje OSN a Ligu arabských štátov. Annanov plán akceptuje aj sýrska opozícia, ktorá na stretnutí v tureckom Istanbule našla spoločnú reč. Pozorovatelia sa zhodujú, že krátkodobo sa môže situácia upokojiť, Asad však neprijme kľúčovú požiadavku Arabskej ligy, aby sa vojensky stiahol z miest, ktoré sú baštami rebelov.  
.jd


Pál Schmitt/
Maďarský prezident prišiel o titul doktora zo Semmelweisovej univerzity v Budapešti, pretože pri písaní dizertačnej práce sa mal dopustiť plagiátorstva. V piatok v čase uzávierky tohto čísla sa čakalo na jeho avizované odstúpenie.

Mario Monti/
Taliansky premiér, ekonóm a technokrat, ktorý má dať Taliansko doporiadku, má problém, jeho reformy totiž bolia. Monti preto pohrozil, že ak neprejde v parlamente vládny balíček ekonomických reforiem, ktorý má zmeniť talianske pracovné právo, tak podá demisiu.

Bertie Ahern/
A trápenie európskych politikov do tretice. Bývalý írsky premiér podľa zistení špeciálneho protikuropčného tribunálu klamal o zdrojoch svojich nadpriemerne vysokých bankových účtov. Ahern stihol požiadať o vystúpenie zo strany, hrozilo mu totiž, že ho vyhodia.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite