Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo keby som bola sama sebou?

.časopis .hudba

Túto otázku má Sinéad O'Connor dávno zodpovedanú, no predsa si ju svojím najnovším albumom How About I Be Me (And You Be You) znovu kladie.

Album prichádza päť rokov po podarenom rasta-kresťanskom dvojalbume Theology. Sinéad sa v tom čase starala o svoje štyri deti, nahrala duet s Mary J. Blige pre nadáciu podporujúcu vzdelanie znevýhodnených dievčat a koncertovala. Ak ste ju videli v roku 2007 na Szigete alebo v roku 2010 na Devíne, bolo vám jasné, aké veľká to je speváčka. Aj jej fanúšikov to pritom tak trochu prekvapilo. Z novinových článkov človek ľahko nadobudol pocit, že Sinéad O'Connor je nevyrovnaný človek, ktorý sa potáca od jedného škandálu k druhému. Keď ste ju však videli na pódiu, bola celkom „normálna" a bezprostredná – aj napriek priznanému, make-upom nepotláčanému veku mala stále veľký šarm. A keď začala spievať, bolo jasné, že počúvate jednu z najlepších speváčok, aké dnes chodia po svete. Práve z tohto obdobia pochádzajú piesne, ktoré Sinéad minulý rok nahrala a teraz vychádzajú na albume How About I Be Me (And You Be You).
Album otvára ľahučká pesnička 4th and Vine so skiflovým rytmom o neveste, ktorá sa hrozne teší na svoj svadobný deň, keď sa vydá za najkrajšieho muža na svete a bude s ním žiť až do smrti. Keď som album počul prvýkrát, chvíľu mi trvalo, kým som sa dostal ďalej – otváraciu pieseň som si púšťal znovu a znovu: Sinéad totiž dávno neznela tak romanticky a príjemne. Ďalšie skladby už také veselé nie sú. Reason With Me je o feťákovi, s ktorým nemá kto cítiť a nikomu nestojí ani za to, aby sa s ním pohádal. Old Lady je o rozchode s partnerom (je ním otec najmladšieho Sinéadinho dieťaťa Frank Bonadio – jemu a speváčkinmu bratovi Josephovi je album venovaný). Take Off Your Shoes je obvinenie cirkvi z toho, že nie je verná Ježišovmu odkazu. Ten sa – podobne ako v Dostojevského Veľkom inkvizítorovi – vracia na zem a tí, ktorí hlasno vyznávajú jeho meno, ho nespoznávajú. „Vyzujte svoju obuv! Zem, na, ktorej stojíte, je svätá!" spieva Sinéad. Už to nie je bojovná trhačka obrázkov, v jej hneve je oveľa viac smútku a možno aj nádeje. Piesne The Wolf Is Getting Married a I Had a Baby sú typicky o'connorovskými odhaleniami vlastného vnútra a jeho komplikovaností, pričom (a to je pre Sinéad tiež typické) sa to deje v silných chórusoch, vypínajúcich sa nad nákazlivými, zvodne sa vlniacimi hookmi a riffmi bravúrne hrajúcej kapely (kapelníkom, bubeníkom a producentom je John Reynolds, Sinéadin dlhoročný spolupracovník a otec jej najstaršieho dieťaťa, na gitare hrá člen bývalých Adam and The Ants Marco Pirroni, s ktorým tiež v minulosti často spolupracovala). Silná je cover verzia piesne Johna Granta Queen of Denmark, no nesporným vrcholom platne je záverečná kázeň v piesňovej forme s názvom V.I.P.: "Kto je skutočný V.I.P.? Kto má gule, aby išiel na tú párty a nezostal trčať v márnosti?" Len minimalsticky znejúcimi sláčikmi sprevádzaná Sinéad spieva o umelcoch, ktorí sa radi fotografujú, o „dôležitých ľuďoch", ktorých mená sú na guest listoch a na párty prichádzajú s „módnym oneskorením", o tých krásnych a úspešných. Len málo ľudí (okrem Sinéad možno ešte Dylan, Lanegan či Josh T. Pearson) si môže dovoliť bez toho, aby to znelo trápne, skonštatovať: „The One who always was and always is will show you what a real V.I.P. is." Asi len Sinéad môže ukončiť album rozsiahlym šepkaným citátom z Biblie a krátkou modlitbou.
Aktuálny album ukazuje Sinéad O'Connor v plnej sile, kombinovanej s nadhľadom skúseného, no stále dostatočne bláznivého človeka. Je ako vždy autentická a pravdivá. Nová je ľahkosť, ktorú počuť v jej speve. Posledné slová na albume – hneď po modlitbe – sú „Oh yeah!" Po nich už len radostný smiech. Sinéad je sama sebou.

Sinéad O'Connor: How About I Be Me (And You Be You), One Little Indian, 2012.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite