Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Naši povstalci

.časopis .téma

Golian, Viest, Karvaš, Zaťko, Lettrich, Ursíny. Týchto mužov rôznych pováh, názorov aj profesií spojilo jedno, to najkľúčovejšie – nedali sa strhnúť prúdom dejín, ktorý vohnal Slovákov do područia Hitlerovej a neskôr Stalinovej ríše, ale s nasadením vlastných životov sa rozhodli pre činy.

Golian, Viest, Karvaš, Zaťko, Lettrich, Ursíny. Týchto mužov rôznych pováh, názorov aj profesií spojilo jedno, to najkľúčovejšie – nedali sa strhnúť prúdom dejín, ktorý vohnal Slovákov do područia Hitlerovej a neskôr Stalinovej ríše, ale s nasadením vlastných životov sa rozhodli pre činy.
Z pohľadu ich „kariéry“ akoby márne – Slovenské národné povstanie, ktoré organizovali alebo mu pomáhali, sa skončilo nezdarom. Umierali bez vďaky a tragicky. A pritom mohli aj inak. Náčelník štábu Veliteľstva pozemného vojska v Banskej Bystrici Ján Golian nemusel 29. 8. 1944 o 20.00 hodine vyhlásiť pamätné „Začnite s vysťahovaním“. Kto by sa mu čudoval? Veď len hodinu predtým minister obrany Ferdinand Čatloš, do ktorého domáci odboj vkladal nádeje, prečítal v rozhlase prejav o „zákernom nepriateľovi“ a dobrých nemeckých vojskách, ktorých príchod by mal „každý statočný Slovák“ privítať. Mnohé vojenské posádky, pripravené na povstanie, sa tak zrazu ocitli v rozklade. Golian však napriek tomu zavelil – asi do vopred prehraného boja. Jeho aj generála a spolubojovníka Rudolfa Viesta popravili nacisti kedysi začiatkom roka 1945 v koncentračnom tábore Flossenbürg. Národohospodár Imrich Karvaš sa nikdy nestal súčasťou ľudáckeho režimu, hoci bol počas neho, na vrchole kariéry, guvernérom Slovenskej národnej banky. V tejto funkcii protestoval proti arizáciám a deportáciám, viacerým židom aj pomohol pri vysťahovaní.
Keď ho organizátori povstania požiadali o pomoc, presunul do pobočky v Banskej Bystrici tri miliardy korún a postaral sa o zásobovanie povstaleckého územia. Na pokyn šéfa SS Himmlera ho preto zatklo gestapo a prešiel koncentrákmi. Po vojne mu komunisti ponúkli spoluprácu. Odmietol a nasledovali roky väzenia a psychického týrania. Zomrel zabudnutý v roku 1981 v Bratislave. Aj ďalší hrdina bol ekonóm a „klérofašista“. Peter Zaťko sa zapojil do SNP tiež ako predstaviteľ režimu. Bol poslancom slovenského snemu, predsedom Ústredného združenia slovenského priemyslu a z tejto funkcie pomáhal povstalcom . Aj nad ním vyniesli po povstaní orgány Tisovho slovakštátu trest smrti. Aj jemu v roku 1948 ponúkli komunisti spoluprácu. Aj on odmietol a vybral si cestu do komunistického žalára. Prvorepublikoví agrárnici Jozef Lettrich a Ján Ursíny vedeli, že v odboji proti Hitlerovmu satelitu a za znovuzískanie slobody musia spolupracovať aj s komunistami a súčasne vedeli, čo si o nich majú myslieť. Lettrich nedostatočnú pomoc povstaniu zo strany Červenej armády vysvetľoval tým, že „Sovietsky zväz chcel svojimi vojskami oslobodiť Československo a s oslobodením mu nanútiť komunistický režim a svoju nadvládu“. Aj preto obaja politici zakladali Demokratickú stranu. Po „víťaznom februári“ skončil Ursíny vo väzení a dožil v ústraní. Lettrich včas utiekol a pokračoval v odboji, tentoraz protikomunistickom, z amerického vyhnanstva, kde zomrel v roku 1969. O tom, či odkaz týchto vojakov, ekonómov a politikov pretrvá, rozhodnú len príslušníci národa, pre ktorý sa obetovali až do smrti.
.martin Hanus
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite