Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo sa stalo?

.martin Slosiarik .časopis .voľby 2012

Prekvapením volieb nie je ani tak skutočnosť, že Smer-SD získal v parlamente nadpolovičný počet mandátov, ale skôr to, ako zdrvujúco zvíťazil.

.otázkou je: Kde sa zobrali voliči, ktorí Smeru umožnili získať ďalšie približne 4 percentá hlasov a výraznejšie prekonať očakávaný 40-percentný zisk? Odpoveď môžeme nájsť v dátach z volebného prieskumu (exit pollu), ktorý realizovala agentúra FOCUS v deň volieb pre RTVS.

.prečo Smer vyhral
Prvým dôležitým zistením je skutočnosť, že približne desatina voličov vo výskume deklarovala, že neboli v roku 2010 voliť. V absolútnom vyjadrení tento údaj reprezentuje približne 225-tisíc voličov. Títo voliči predstavovali rezervoár nových hlasov pre politické strany. Predvolebný predpoklad, že prípadná zvýšená účasť prospeje „len“ stredo-pravým stranám, sa ukázal ako nedostatočný. Nebol však úplne mylný, pretože SaS medzi nevoličmi z roku 2010 oslovila takmer 20-tisíc nových voličov, čo jej zrejme zachránilo „parlamentný krk“. Bol to však práve Smer-SD, kto dokázal z tohto rezervoáru nových hlasov významne vyťažiť, a získal  tak niečo medzi 80-90-tisíc hlasmi).
Druhým dôležitým zistením bola skutočnosť, že elektorát strany Smer bol nebývalo pevný. Dokonca pevnejší, než to bolo v prípade strán ako SMK či KDH. Významná stabilita elektorátu Smeru sa prejavila tým, že strana dokázala k voľbám opätovne priviesť takmer 90 percent svojich voličov z roku 2010. Zároveň bol Smer úspešný v oslovení voličov z elektorátov svojich bývalých koaličných partnerov HZDS-ĽS a SNS. Ak v minulosti bolo pre premenlivosť volebného správania na Slovensku charakteristické to, že sa diala viac vnútri dvoch blokov, v týchto voľbách predsa len Smer „zalovil“ aj v elektorátoch stredo-pravých strán, čím čiastočne vrátil úder strane SaS, ktorá tak urobila vo voľbách v roku 2010, keď získala voličov aj v opozičnej časti politického spektra.

.presuny na pravici
Ak som v úvode napísal, že k voľbám prišla asi desatina voličov, ktorá v roku 2010 voliť nebola, tak to pri približne rovnakej volebnej účasti znamená, že iná približne desatina voličov, ktorá bola voliť v roku 2010, k voľbám tentoraz neprišla. Aj tu nám údaje z exit pollu a volebné výsledky z roku 2010 poskytujú zaujímavý pohľad. V prvom rade sa dá z dát vyčítať, že k voľbám neprišlo približne 75-tisíc voličov, ktorí v roku 2010 volili SaS, čo je štvrtina jej bývalých voličov. Ďalšou stranou, ktorá významne prispela do skupiny nevoličov, bol Most-Híd. Približne 55-tisíc voličov Mostu z roku 2010 sa k voľbám tentoraz neunúvalo, pričom išlo významne o nevoličov maďarskej národnosti. Svoju ruku k dielu priložila aj SDKÚ-DS, ale v podstatne menšej miere, než by ste možno očakávali. Dáta naznačujú, že približne 45-tisíc voličov SDKÚ z roku 2010 k voľbám neprišlo, čo je viac ako desatina pôvodného elektorátu. SDKÚ-DS bolo v týchto voľbách takmer výlučne darcom hlasov, pričom najviac od nej získalo OĽaNO, SaS a KDH. SDKÚ tak ostalo menej ako 40 percent jej bývalých voličov. KDH si nedokázalo udržať svojich voličov z roku 2010 v takej miere ako napríklad Smer. Na druhej strane dokázalo čiastočne osloviť sklamaných voličov predovšetkým SDKÚ a v menšej miere aj iných, a to nielen stredo-pravých strán, čo mu nakoniec vynieslo nálepku lídra pravice.

Autor pracuje ako sociológ a riaditeľ agentúry FOCUS
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite