Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zábava, seriály, sitcomy

.radoslav Augustín .časopis .téma

Vysielanie TV JOJ stojí na dvoch pilieroch – spravodajstvo a vlastná produkcia. Vlastnú produkciu JOJ stavia na dlhodobých spoluprácach s osvedčenými ľuďmi. Menovite sú to šéf vlastnej tvorby JOJ Ivan Huljak a interný tím, Továreň a Andy Kraus, D.N.A. a Rasťo Šesták s Petrom Bebjakom, Kuul TV s Radom Štefanovom a Fremantle s Andreou Gavačovou.

Andy Kraus prišiel do JOJ po rozchode s Markízou, kde nedostal priestor na vlastný denný seriál. JOJ najprv nadviazala na jeho úspešný seriál Susedia - vznikol sitcom Kutyil s.r.o. Následne mu zaplatila vysnený Panelák. Skúsenosti z jednoduchého sitcomu poslúžili ako základ zložitejšieho vzťahového denného seriálu, a napokon vyvrcholili vo výpravnom týždennom seriáli Keby bolo keby.
Panelák je denný seriál v hlavnom vysielacom čase, objemovo je teda spolupráca s Krausom pre JOJ najvýznamejšia. Ak by sa pred štyrmi rokmi seriál nechytil, JOJ by bola v zložitejšej situácii. Vlastný denný seriál zahraničné televízie vysielajú ako polhodinovú jednohubku podvečer, JOJ však denný seriál pustila v prime time a to v hodinovej dĺžke. Inzerentom tak vie garantovať silný odhadnuteľný výkon bez strachu o výkyvy. Tým musí čeliť Markíza, ktorá má každý deň iný program. Nevýhodou je stávka na jednu kartu, no zatiaľ sa dôvera v Krausa oplatila.
Interný vývoj JOJ udržiava dva vysielacie časy – pred večernými správami a po hlavnom večernom programe. Prvý napĺňa Súdnou sieňou, ktorou sa televízii prvýkrát podarilo presvedčiť slovenských divákov pozerať sa na zle hrajúcich nehercov. Druhý napĺňa komediálnymi seriálmi, natiahnutými na hodinu. Za Mafstory je silný tvorivý aparát, ktorý dostal šancu svoj talent rozvinúť – stereotyp hlúpych mafiánov nahradil stereotyp hlúpych policajtov a vznikli Profesionáli. Posun ku klasickejšiemu sitcomu prišiel v seriáli Hod svišťom.
Kraus a Huljak nastavujú v pozadí seriálové manufaktúry – tím zložený z niekoľkých scenáristov vytvára scenár na základe stanovených dejových línií a ten sa kontinuálne nakrúca v rovnakých kulisách. JOJ je najväčším producentom inscenácií v televíznej histórii Slovenska.
Nielen na „inscenáciách” stojí seriálová tvorba JOJ. Po konflikte s Markízou začala s JOJ-kou spolupracovať aj  spoločnosť D.N.A.. Kreatívny tím prináša JOJ silné pôvodné seriály, ktoré posúvajú trh dopredu. Najprv to bola séria dramaticky štylizovaných  filmov Ako som prežil. Následne Odsúdené, ktoré by pre kontroverznú tému ženskej väznice zrejme nedostali šancu v Markíze. Potom sa to rozbehlo v seriáloch ako Aféry, Dr. Ludsky alebo Nevinní.
Plnoformátová televízia potrebuje aj zábavu a tú zväčša rieši partnerstvo s Radom Štefanovom z Kuul TV. JOJ sa v minulosti pokúšala o zábavu kopírovaním Markízy – Hviezdy na ľade či Showdance sú zabudnuté prípady. Cez formát Farmár hľadá ženu sa našla v bizarných doku-soapoch, ktoré zachytávajú život sociálneho dna spoločnosti. Po prvotnom úspechu sa ukázala sila JOJ rýchlo ťažiť z úspechu -- okamžite prišli deriváty ako Mama, ožeň ma či Extrémne rodiny. V Amerike sa týmto programom hovorí „freak show”. Tak ako cirkusom, ktoré pred vyše sto rokmi putovali po krajine a ukazovali piadimužíkov, chlpaté ženy a dvanásťprstých námorníkov.
Aj k partnerstvu so spoločnosťou Fremantle, svetovým distribútorom úspešných formátov, sa jojkári dostali vďaka Markíze. Jej majiteľ sa totiž rozhodol, že už nepotrebuje veľkých distribútorov formátov, lebo tie dokážu vymyslieť aj jeho vlastní ľudia, a netreba platiť licenčné poplatky. A tak sa JOJ spojila aj s Fremantle, ktorá potrebuje svoje produkty predávať. Tak okrem Farmára vznikajú výpravné šou ako Česko-Slovensko má talent alebo X Factor. Robí ich režisér Jeffo Minařík, ktorý sa rozišiel s Markízou po konfliktoch pri výrobe Modrého z neba.

Autor je mediálny analytik
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite