Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kremeľ priťahuje skrutky

.jozef Majchrák .časopis .týždeň vo svete

Rozhovor so zástupcom šéfredaktora rádia Echo Moskvy Vladimírom Varfolomejevom o potrebe zlámať „putinovský stroj“.

.čo sa to teraz deje s Rádiom Echo Moskvy?
Členom správnej rady budem iba do 29. marca. Spoločne s Alexejom Venediktovom, riaditeľom tejto stanice, nás odtiaľ vyhodili.

.kto a prečo?
Kremeľ dal pokyn Gazpromu ako majoritnému vlastníkovi znížiť počet predstaviteľov redakcie v správnej rade. V súčasnosti sú štyria z deviatich nominovaní firmou Gazprom media, traja redakciou a dvaja by mali byť nezávislé osobnosti. Po zmenách budú dvaja za Echo Moskvy, dvaja nezávislí a piati za Gazprom. Aj dnes má tento gigant väčšinu, no neistú. Šéfredaktora  nemôžu odvolať iba svojimi nominantmi. Po novom to môžu urobiť kedykoľvek.

.aké sú oficiálne dôvody na zmeny v správnej rade?
Kremeľ tvrdí, že s tým nemá nič spoločné. A Gazprom tvrdí, že zmeny v riadiacom orgáne vedú k profesionalizácii.

.čo je podľa vás skutočný dôvod?
Kremeľ priťahuje skrutky, je vystrašený protestmi, ktoré sa začali v decembri. Boja sa nezávislých médií. Pretože my na rozdiel od Prvého kanála štátnej televízie neinformujeme iba o tých protestoch či mítingoch, ktoré už boli, ale aj o tých, ktoré budú.

.čoho sa však Kremeľ bojí, keď je vysoko pravdepodobné, že Putin vyhrá už v prvom kole?
Diktátori sa vždy boja.

.vnímate okrem zmien v správnej rade iné formy nátlaku Kremľa na Echo Moskvy?
Nie. Môžeme slobodne vysielať, čo chceme. „Hromozvodom“ je šéfredaktor Venediktov. Telefonátov či listov už mal veľa. Chcú iba jeho, či sa nachádza v Tichomorí, alebo za polárnym kruhom. Vďakabohu, mne nevolajú.

.existuje reálna alternatíva k Putinovi?
Iba šéf komunistov Zjuganov.

.je podľa vás lepší ako Putin?
Mám 45 rokov. Na rozdiel od mladších kolegov si pamätám rok 1996, keď bola dilema Zjuganov alebo Jeľcin. Hlasoval som aj agitoval za Jeľcina. Na mojom vzťahu k Zjuganovovi sa odvtedy nič nezmenilo. Tak ako vtedy, aj dnes ho považujem za červenú stalinistickú svoloč. Ak však v druhom kole bude Putin a Zjuganov, budem hlasovať za Zjuganova. Pretože je potrebné zlámať „putinovský stroj“.

.vidíte niekoho, kto by bol najlepší ruský prezident?
Podľa mňa najlepší kandidát – Michail Chodorovskij – sedí teraz vo väzení.

.no kradol aj on, nie?
Áno, tak ako všetci. Za deväť rokov vo väzení prešiel obrovskú cestu mravnej sebaočisty. No ani keby boli čestné voľby, nemá šancu stať sa prezidentom.

.čo Kasparov?
To je politik bez voličov. Vnímajú ho stále ako šachistu.

.a Javlinskij či Prochorov?
Prvý z nich svoj čas premeškal v 90. rokoch. Prochorov môže získať desať percent. Je to podľa mňa skrytý kremeľský kandidát. Neobľúbený ako oligarcha, no mladý, silný a zdravý športovec. To ľuďom imponuje.

.môžu webkamery vo volebných miestnostiach, ktoré nariadil Putin, zabrániť podvodom?
Decembrové parlamentné voľby ukázali, že základný mechanizmus falzifikácií nespočíva v tom, čo kto kladie do urien. Rozsiahle podvody sa diali, keď sa spočítavali hárky. Jednotné Rusko malo v skutočnosti čosi okolo tridsať percent, komunisti okolo desať. No kým sa protokol z volebného odvodu zaniesol šéfovi komisie, čísla sa prepísali. Tam nijaké kamery nepomôžu. Takých prípadov bolo veľa, pozorovatelia dosvedčili, že večer videli jeden protokol a na druhý deň bol iný.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite