Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Andrej najväčší

.časopis .téma

Najväčší poľnohospodár/
Babiš do svojho impéria pozbieral desiatky fariem hospodáriacich na približne 85-tisíc hektároch a chce viac. Často sa k nim dostal cez svoje výkupy, ktoré najprv poľnohospodárske podniky postupne vysali, aby ich potom lacno kúpili.

Najväčší výrobca bionafty/
Agrárny magnát sa dlho, ale neúspešne snažil získať spracovateľa olejnín, ústeckú Setuzu. Aj kvôli nej upadol do Babišovej nemilosti expremiér Mirek Topolánek. Miliardárovi nedal Setuzu, ktorá za Topolánkovho vládnutia skončila v exekúcii. Babiš si postavil novú fabriku Preol, ktorá je dnes najväčším výrobcom bionafty a druhou najziskovejšou českou chemičkou Agrofertu. Keď prezident Václav Klaus vetoval zákon zvyšujúci percento bioprímesí do pohonných látok, majiteľ Agrofertu deň pred parlamentnými voľbami zmobilizoval poslancov, aby svoj záujem pretlačil. Verejne pritom tvrdí, že prezidentov súhlas si mohol zaplatiť – takú vraj dostal ponuku.

Najväčší agrárny lobista/
„Som lobista,“ otvorene priznáva majiteľ Agrofertu. Je najväčším donátorom Agrárnej komory, ktorá slúži na presadzovanie jeho záujmov. Aktuálne lobuje v Bruseli proti chystanému kráteniu dotácií najväčším farmám. Obhajuje tiež verejné podpory pre bioplynové stanice, ktoré Agrofert buduje.

Najväčší vytesňovateľ/
Agrofert uskutočnil vôbec najväčší počet vytesnení minoritných akcionárov v Česku a čelí preto niekoľkým žalobám. S týmto prvenstvom sa však nepýši. Vytesňovanie je v zahraničí bežné, ale v Česku je problém pri stanovení ceny akcií pre nútené výkupy. Určovali ich totiž znalci najatí väčšinovým akcionárom.

Najväčšia prehra/
Babiš v biznise málokedy narazil. Za svoju najväčšiu podnikateľskú prehru označil nezvládnutú privatizáciu Unipetrolu. Firmu mal na dosah, jedenásť miliárd korún však bolo príliš veľkým „sústom“, ktoré Babiš nestrávil. Politicky istená cesta k vyhliadnutým dcéram Unipetrolu cez poľský PKN Orlen mu nakoniec nevyšla. Rany v miliardárovej duši nepomohlo zaceliť odškodnenie, ktorého sa Babiš domáhal na súde – až na jednu drobnú výnimku s nárokmi na kompenzáciu neuspel. Okolo privatizácie Unipetrolu sa vynorila aféra „päť na stole v českých“. Dokreslila kolorit Palerma, ako Babiš hovorí o Českej republike.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite